Filippijnen Actueel


"Bakit natatakot kayong marinig ni Alston ang sinasabi namin?" (Waarom zijn jullie bang dat Alston hoort wat wij te zeggen hebben?) Evangeline Hernandez, moeder van de vermoorde mensenrechtenactivist en student journalistiek Benjaline, vraagt het hardop. Families van slachtoffers demonstreren in Manilla tijdens het bezoek van Philip Alston.  

VN onderzoekt politieke moorden op de Filippijnen

Op 10 februari arriveerde een speciale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties op de Filippijnen onder leiding van speciale rapporteur voor buitenrechtelijke moorden, Philip Alston. Deze commissie werd zeer goed onthaald door de plaatselijke mensenrechtenorganisaties en de slachtoffers van mensenrechtenschendingen. De Filippijnse regering daarentegen is minder tevreden.

Politieke moorden gaan door ondanks komst VN-rapporteur

De verantwoordelijken achter de politieke moorden lijken niet onder de indruk van de komst van de VN-commissie. In korte tijd zijn weer drie leiders van progressieve organisaties op koelbloedige wijze vermoord, waaronder een 74-jarige boerenleider en voorzitter van de provinciale afdeling van Bayan Muna in Misamis Oriental.

Ex-havenbewoners tussen wal en schip

De havenbewoners van Batangas hadden tot begin jaren '90 een betrekkelijk goed inkomen. De meesten konden zelfs hun kinderen naar het beroepsonderwijs laten gaan. Nu bijna 12 jaar na de uitbreiding en privatisering van de haven zijn de bewoners uit hun huizen gedreven. De meesten wonen nu ver van de haven, waardoor velen van hen in armoede vervallen. Enkelen belandden zelfs in de prostitutie als overlevingsstrategie.

Eindelijk steun voor Hacienda Luisita-slachtoffers

De nabestaanden van de vermoorde arbeiders op de Hacienda Luisita-plantage krijgen eindelijk steun uit de fondsen die ze verkregen door de onderhandelingen met de plantage-eigenaren. Naast de sociaaleconomische verbetering is het voor hen ook een hele emotionele steun.

Permanent Peoples Tribunal op 25 maart in Den Haag!

Van 21 tot 25 maart 2007 zetelt het Permanent Peoples Tribunal in Den Haag (PPT). Een eerste sessie over de Filippijnen werd in 1980 gehouden tijdens het Marcos-regime. Nu wordt een tweede sessie gehouden om de huidige politieke situatie aan te klagen. Een panel van internationaal gerenommeerde juryleden zal de aanklacht tegen het Arroyo-regime aanhoren en slachtoffers brengen hun getuigenis.

Zie apart kader in Manifest.

Kijk ook op de site http://www.intal.be of stuur een mail naar fgb@intal.be!
http://www.philippinetribunal.org

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ-Filippijnen Actueel, 16-2-2007