Wereldfocus


De speciale rapporteur van de VN, Philip Alston (rechts), en zijn medewerker in Manilla. Alston arriveerde op 10 februari voor een tiendaags bezoek om de politieke moorden op de Filippijnen te onderzoeken.  

VN-rapporteur op de Filippijnen "gehersenspoeld"

De Filippijnse minister van Justitie, Raul Gonzalez, zegt dat VN-rapporteur Philip Alston misschien "gehersenspoeld" is door linkse activisten. Alston is tien dagen op de Filippijnen om er de politieke moorden te onderzoeken.

"Ik denk dat hij al gehersenspoeld was. In plaats van eerst met de regering te praten, trok hij naar Karapatan", zei Gonzalez nadat hij Alston ontmoet had in zijn kantoor in Manilla. Karapatan is de mensenrechtenorganisatie die de politieke moorden op linkse activisten aanklaagt. Volgens Karapatan zijn sinds 2001, toen president Macapagal-Arroyo aan de macht kwam, al minstens 800 onopgehelderde moorden gepleegd. Mensenrechtenorganisaties klagen het klimaat van straffeloosheid aan tegenover politieke moorden en beschuldigen het leger van medeplichtigheid. Vooral de politieke linkerzijde voelt zich het slachtoffer van de geweldcampagne. De overheid ontkent alles (...). VN-rapporteur Alston sprak zijn bezorgdheid uit over de manierwaarop de overheid omgaat met de Communistische Partij. (...) (IPS, 16-2-2007)

China wil biodiesel uit bossen halen

Tegen 2010 wil China een bos planten ter grootte van Engeland. Het land hoopt via baanbrekende technologieën zes miljoen ton biodiesel per jaar te kunnen onttrekken aan de planten die er groeien. Het Chinese ministerie van de Bossen wil de 13 miljoen hectare beplanten met Jatrophaplanten. De olie die daaruit wordt afgescheiden, kan door een chemisch proces worden omgezet in biodiesel. Jaarlijks zouden de planten zes miljoen ton biodiesel produceren, bedoeld als brandstof voor auto's. Auto's slokken nu eenderde van alle olie op die China verbruikt. Cao Qingyao, een woordvoerder van het SFA, zegt: "Dit plan maakt ons land niet alleen groener maar zal ook de stijgende vraag aan energie kunnen dekken. Het belangrijkste is dat het schone energie geeft." China haalt het merendeel van zijn energie nog uit fossiele brandstoffen. Het land is na de Verenigde Staten en Japan de grootste importeur van olie. (...) De Jatrophaplanten zullen zo'n dertig procent van die hernieuwbare energie leveren. Ook in India bestudeert de overheid de mogelijkheid om Jatrophabossen aan te leggen. (...) (IPS, 8-2-2007)

CUBA: Suikerriet moet Cuba minder afhankelijk maken van dure olie

Om aan de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen, wil de Cubaanse overheid minder energie halen uit olie en meer uit suikerriet: de oudste bron van 'schone energie'. Investeringen in de suikerindustrie moeten eerst de bedrijven zelfvoorzienend maken en op termijn ook het nationale netwerk van elektriciteit voorzien. Cuba is voor zijn energievoorziening vandaag nog altijd grotendeels afhankelijk van olie. Omdat olie duur is en niet meer beantwoordt aan de grote vraag, wil de Cubaanse overheid opnieuw meer suiker telen voor de winning van alcohol (ethanol) als motorbrandstof. Hiervoor gebruikt men het residu van het suikerriet dat niet in de voedselketen terechtkomt. Suiker is, samen met hydro-elektrische stroom, de oudste en voornaamste bron van schone energie op Cuba: het is goedkoper en minder vervuilend. Een kilowatt biomassa is vier keer goedkoper dan fossiele brandstof en volgens deskundigen stoot het minder CO2 uit. (...) In 2005 waren 56 molens, die samen 12 miljoen ton suikerriet hebben verwerkt, goed voor 4,5 procent van de totale elektriciteitsvoorziening op Cuba. Dat zegt Barbara Hernandez, het hoofd van het departement Energiemanagement van de Cubaanse overheid. (...) Wil de Cubaanse overheid een groot overschot aan energie uit suikerriet halen, dan zal ze echter veel meer moeten investeren in moderne of aangepaste technologieën. (...) "In 2007 moeten veertig van de vijftig suikermolens, die tijdens de oogstmaanden op volle toeren draaien, zelfvoorzienend zijn voor hun elektriciteit. De hele sector moet 21,5 procent van de elektriciteit die ze produceert bijdragen aan het nationale netwerk", aldus Hernandez. (IPS, 9-2-2007)

"Schors Kenia bij Internationale Arbeidsorganisatie"

(...) De huidige arbeidswetten in Kenia stammen nog altijd uit de koloniale periode en bieden geen antwoord meer op uitdagingen zoals de werkloosheid, veiligheid, discriminatie en seksuele intimidatie op de werkvloer en de loonproblematiek. In 2004 gaf een studiegroep al aanbevelingen aan de Keniaanse overheid om de wetten grondig te hervormen. Volgens de Keniaanse mensenrechtencommissie (KHRC) is sindsdien echter weinig gebeurd met deze aanbevelingen. Door het uitstel bleef het voor werkgevers mogelijk om hun personeel uit te buiten. De mensenrechtencommissie uitte dikwijls haar ongenoegen over dit uitstel en schreef op 14 december zelfs een brief naar de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) met de vraag om het lidmaatschap van Kenia te schorsen. (...) Het valt te verwachten dat de Keniaanse overheid het antwoord van de Internationale Arbeidsorganisatie niet afwacht en weldra in actie zal komen. (...)(IPS, 9-2-2007)

Protesterende mijnwerkers in Bolivia halen hun gelijk

De coöperatieve mijnwerkers zijn opnieuw beste maatjes met de Boliviaanse president Evo Morales, nadat die besloot een nieuwe belasting op de mijnbouw in te trekken voor kleine ondernemingen. (...) Steen des aanstoots was een nieuwe belasting op de mijnbouw, die de belastingdruk tussen 50 en 160 procent had verhoogd. De mijnwerkers in kleine coöperaties vonden dat ze al genoeg belasting betalen en dat ze benadeeld worden tegenover de grote mijnbouwbedrijven. Dinsdag 6 februari kwamen ongeveer 7000 mijnwerkers naar de hoofdstad La Paz. (...) President Morales moest persoonlijk ingrijpen om de gemoederen te bedaren. Na een ontmoeting woensdag met de leiders van de Nationale Federatie van Mijncoöperaties kwam er een akkoord uit de bus. (...) President Morales sprak van een "verzoening tussen arbeiders van het platteland en de stad" en dankte iedereen voor de "volwassen houding". (...) (IPS, 9-2-2007)