Greenspan ziet recessie aankomen

Risicopremies 'buitengewoon laag'

Voormalig Fed voorzitter Alan Greenspan waarschuwt dat de Amerikaanse economie aan het eind van het jaar in een recessie kan belanden. Het begrotingstekort noemt hij een grote bron van zorg. Dit heeft Greenspan maandag gezegd tegenover persbureau Dow Jones.

Greenspan, die een jaar geleden aftrad als voorzitter van het Amerikaanse centrale stelsel van banken, zei dat de Amerikaanse economie sinds 2001 groeit en dat er signalen zijn dat de huidige economische cyclus ten einde loopt. "Wanneer je zo ver van een recessie af zit, bouwen zich onvermijdelijk krachten op voor de volgende recessie", zei Greenspan. "We beginnen daarvan signalen te zien.

Zo zijn de winstmarges in de Verenigde Staten gestabiliseerd. Dat is een teken dat we in de latere fase van de cyclus zijn beland." Greenspan zei erbij dat het moeilijk blijft om de timing van een recessie te voorspellen. "De meeste analisten verwachten dat de groei aanhoudt tot in 2008." Het Amerikaanse begrotingstekort noemde Greenspan een "zeer grote zorg voor iedereen die probeert de Amerikaanse economie en de wereldeconomie te analyseren".

Greenspan zei dat hij nog geen tekenen zag dat de 'vertraging' in de Amerikaanse huizenmarkt gevolgen heeft voor de rest van de economie. De bouw van nieuwe woningen in de Verenigde Staten is recentelijk scherp ingezakt. Volgens Greenspan is de wereldeconomie beter bestand tegen schokken dan in het verleden.

Niettemin noemde hij de risicopremies in de financiƫle markten "buitengewoon laag". Volgens hem kan dat in de toekomst gevolgen hebben. "Risico wordt niet langer gezien als een groot risico, en ik vind dat zorgwekkend", aldus Greenspan. "Als je naar de geschiedenis kijkt, dan is het wel heel onrustbarend als je ziet hoe weinig besef er op dit moment is van risico's."

(FD, 27-2-2007)