Democraten verhogen budget voor Bush' oorlogsmachine

Caleb T. Maupin

In de Verenigde Staten presenteren de Democraten zich als een alternatief voor de regering Bush die handenvol geld uitgeeft aan de oorlog en bezuinigt op sociale programma's voor de eigen bevolking. Hillary Clinton verkondigt dat ze tegen 2007 een eind zal maken aan de oorlog en Barak Obama beroemt zich erop dat hij een `ongekende oppositie voert tegen Bush' buitenlandpolitiek.'

In het Congres besloten de Democraten echter het verzoek van Bush om geld voor de Amerikaanse oorlogsmachine te ondersteunen. Ze riepen zelfs op tot het aanwenden van nog eens 5 miljard extra, waardoor het goedgekeurde oorlogsbudget in totaal 98 miljard dollar bedraagt.

Er wordt 98 miljard dollar vrijgemaakt voor de oorlog, en dat terwijl de armoede en de werkloosheid in eigen land stijgen. Volgens het Bureau of Labour Statistics van de regering zelf zijn momenteel zeven miljoen Amerikanen werkloos en volgens het ministerie van Landbouw kunnen 11 miljoen huishoudens vaak niet voldoende voedsel aanschaffen.

Terwijl miljoenen daklozen in de Verenigde Staten op een bank in het park slapen en eten uit vuilnisbakken, geven de Democraten hun goedkeuring aan het rechtse budget dat leidt tot meer dood, armoede en ellende. Ze verhogen het budget zelfs nog met een paar miljard.

De Democratische belofte van een ander, barmhartig en vredelievend Amerika blijkt een lege huls voor de werklozen, de ondervoede kinderen, de daklozen en de mensen die tijdens de koude winter de stookkosten niet kunnen betalen. De werkelijkheid toont aan dat de mythe, dat machthebbers de menselijke waarden en de kwaliteit van het leven hoog in het vaandel hebben staan, vals is ongeacht welke kapitalistische politieke partij zij vertegenwoordigen.

(Bron: Workers World, New York, 7-3-2007, vertaling Frans Willems)