Wereldfocus


 

Vooral arme huizenbezitter in problemen

WASHINGTON - `Geen geld voor je droomhuis? Niet kredietwaardig? Geen probleem. Bel nu voor een lening!' Slogans als deze komen in vrijwel elk reclameblok op de Amerikaanse radio en tv voorbij. Vooral voor mensen met een karig inkomen of een schuldverleden, bood de zogenoemde sub-prime hypotheek de afgelopen jaren uitkomst.

De verstrekkers van hypothecaire leningen stelden geen lastige vragen. Loonstrookjes werden niet opgevraagd, waardoor de huizenkoper zijn inkomen makkelijk kon `opwaarderen' voor een hogere lening. Zolang de huizenmarkt floreerde, was er geen probleem. De huizen werden toch steeds meer waard, waardoor de banken de waarde van hun onderpand zagen groeien. Maar de `leugenleningen' zoals de riskante hypothecaire leningen op Wall Street heten, storten de hypotheekbanken nu in het diepste dal sinds jaren. Vooral arme Amerikanen kunnen hun maandelijkse termijn niet betalen door het stijgen van de rente.

Ondertussen koelt ook de huizenmarkt af, waardoor ook het onderpand minder waard wordt. Dus staan de verstrekkers van hypothecaire leningen nu met lege handen. New Century, een van de grootste verstrekkers van risicoleningen, staat op het punt failliet te gaan. Nog eens tien verstrekkers van hypothecaire leningen hebben hun deuren al moeten sluiten. Zo'n 35 procent van alle Amerikaanse hypothecaire leningen valt onder de categorie probleemleningen. Gisteren werd bekend dat meer dan 2,2 miljoen Amerikanen achterlopen met hun hypotheekbetalingen. Verwacht wordt dat de rente volgend jaar verder zal stijgen, waardoor nog meer mensen in de problemen komen. (AD15-03-2007)

Indiasche IT-sector richt zich op islamitische bankwereld

Grote Indiase IT-bedrijven die gespecialiseerd zijn in bankinformatica, zoals Infosys Finacle and Infrasoft Technologie, richten zich op een nieuwe markt: het islamitische bankwezen. De meer dan 250 islamitische financiële instellingen in zowat 50 landen zien de enorme voordelen van informatica voor de bankwereld in en willen snel moderniseren. Samen vormen ze een markt waarvan de waarde wordt geschat op 300 miljard dollar. De Indiase IT-bedrijven staan te springen om hun diensten aan te bieden bij de uitwerking van software voor deze markt. Een groot aantal bijzonderheden van de islamitische vorm van bankieren maakt dat de westerse informaticasystemen geen antwoord bieden op de vraag van de markt. Centraal staat dat de financiële operaties moeten voldoen aan de sharia, de islamitische wet. Wat door deze wet als "haram" (onwettig, verboden) wordt beschouwd, is uit den boze. De basisprincipes zijn de verdeling van winst en verlies en het verbod op riba (interest). Ook het speculeren op financiële risico's (beschouwd als gokken) en het investeren in bedrijven die handelen in waren die volgens de wet "haram" zijn (drank, varkensvlees), is verboden. (IPS, 6/1201-2007)

Washington schimmig leger particulieren in oorlog

WASHINGTON/NEW YORK - Amerikaanse bedrijven maken vrijwel zonder enige controle enorme winsten dankzij de regering die veel particulieren inzet in wat de Amerikaanse regering Bush `de oorlog tegen het terrorisme noemt'. In Irak alleen al werken afgezien van de reguliere strijdkrachten (140.000 man) naar schatting 100.000 particulieren in opdracht van vooral het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en in mindere mate van het Pentagon. Dit schreef het Amerikaanse weekblad The Nation vrijdag op zijn internetpagina. Het blad sprak onder meer met parlementariërs die zicht proberen te krijgen op de activiteiten van de bedrijven en de enorme bedragen die de belastingbetaler er voor betaalt. Het gaat tot dusverre alleen al in Irak om 4 miljard dollar enkel voor veiligheidsbeambten, schatte het parlementslid Henry Waxman. De betrokken ondernemingen hullen met onderaannemers en schimmige contractverhoudingen de bedrijfstak in nevelen. Tot de Republikeinen eind vorig jaar de meerderheid in het parlement verloren, hadden ze een carte blanche volgens veel Democraten. Verscheidene Democratische politici proberen met wetsvoorstellen greep te krijgen op de `private contracters'. Die bewegen zich praktisch in een juridisch vacuüm en hoeven bij misstappen niets te vrezen van de Amerikaanse of van de plaatselijke justitie. Senator Barack Obama meent dat ,,ze niet onder een duidelijke autoriteit vallen, exorbitant veel geld kosten en niet onder controle van het Congres staan'. Een groepje senatoren dat vorige maand met een voorstel kwam spreekt zelfs van ,,oorlogsprofiteurs'. De voormalige minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft destijds bij zijn `bedrijfsmatige hervorming' van het Pentagon de `private contractors' tot onderdeel verklaard van het geheel van de strijdkrachten van de VS. Een van de bedrijven die daar erg veel van profiteert heet Blackwater en is momenteel bezig met een lobby voor een particuliere vredesmacht in Darfur. In Amerika zelf ijvert Blackwater voor een `geprivatiseerde contract-brigade'. Sommige schattingen stellen dat 40 procent van elke dollar die de VS aan Irak besteden naar deze particulieren gaat. Onder de dienstverleners zijn veel huurlingen die niemand verantwoording verschuldigd zijn. Volgens schattingen van de Amerikaanse overheid zijn er dit jaar alleen al 770 `private contractors' in Irak gedood en bijna 7770 gewond geraakt. (ANP 16-03-2007)