Zwembad Appingedam sluit

Door Michel Wijnhold

De plannen

De gemeenteraad van Appingedam heeft besloten om het voorstel van PvdA-wethouder Manning om het zwembad te sluiten goed te keuren, tot grote ontzetting van de bewoners. Het is de bedoeling dat het zwembad wordt gesloten per 1 juni. Dan moeten de mensen die willen zwemmen naar de buurgemeente Delfzijl. Vijf van de zeven werknemers worden werkloos. In 2009 moet een gezamenlijk nieuw zwembad van de twee gemeenten klaar zijn.

Twijfels over de plannen

Met deze beslissing vindt de zoveelste stap plaats in het uitkleden van de gemeentelijke voorzieningen. De Lissabon-agenda werkt overal door. Er zijn voldoende redenen om het zwembad open te houden tot 2009 en zelfs om het helemaal niet te sluiten:

Kinderen zijn voor zwemles afhankelijk van het zwembad. Ouders moeten nu hun kinderen naar Delfzijl gaan brengen, wat ze met de auto zullen doen, als ze die hebben. Tot 2009 is er dus geen mogelijkheid om te zwemmen in Appingedam. Dat is voor de volksgezondheid een slechte zaak: veel bejaarden gaan zwemmen om hun conditie op peil te houden.

De leden van de zwemverenigingen hebben aangegeven dat ze meer contributie willen betalen om het zwembad open te houden.

Sommige mensen zeggen zelfs meer gemeentelijke belastingen te willen betalen. Het is slecht voor de werkgelegenheid.

Daarnaast zijn er ook grote twijfels over de betrouwbaarheid van de gemeente Delfzijl. Het is algemeen bekend hoe groot de bestuurlijke en financiƫle chaos daar is. Daar komt bij dat Appingedam al jaren geen buitenbad meer heeft. Dit complex is gesloopt om ruimte te maken voor koopwoningen en een bedrijventerrein. Er zou destijds een nieuw zwembad komen, samen met Delfzijl. Daar wachten de Damsters nog steeds op. Wie zegt dat het ditmaal anders gaat?

Handtekeningen Er is een grote handtekeningenactie gehouden en de handtekeningen zijn aangeboden aan de gemeente. Deze was onvermurwbaar en negeert de handtekeningen. De vraag is nu of de bewoners nog verdergaan. De wil is er in ieder geval wel. Dit is de zoveelste keer dat de gemeente Appingedam over haar eigen inwoners heen walst. Eerder al dreef de gemeente haar zin door bij verschillende bouwprojecten. Met een door de staat betaalde advocaat procedeerde zij haar eigen inwoners arm. Er is een grens aan wat de mensen pikken, dat is zeker.