Carriles hoort achter slot en grendel


 

Redactie buitenland

Op donderdag 19 april 2007 heeft de regering van Bush de terrorist Luis Posada Carriles onder druk van de uiterst rechtse anti-Cubaanse lobby van Miami op borgtocht vrijgelaten. Dit is een slag in het gezicht van de nabestaanden van zijn slachtoffers en van het Cubaanse volk dat sinds 1959 een regen van terreuraanslagen ondergaat.

De vrijlating van deze Latijns-Amerikaanse terrorist ontmaskert de dubbele moraal van de VS. Hetzelfde land dat een 'War on Terror' beweert te voeren laat een internationaal terrorist en massamoordenaar vrij. Vijf Cubanen die in Miami verbleven om terreuraanslagen tegen hun land te voorkomen kregen daarentegen levenslange straffen. Amerika laat keer op keer zijn ware staatsterroristische gezicht zien.

Het is onaanvaardbaar dat een figuur als Luis Posada Carriles verder beschermd wordt door de VS-overheid. Deze man was de rechterhand van de CIA in haar geheime oorlog tegen Cuba die al 3478 dodelijke slachtoffers eiste en nog eens 2000 mensen blijvend gehandicapt maakte. Hij was ook pion van de CIA in de vuile oorlog in Latijns-Amerika, met codenaam OperaciĆ³n Condor, in de jaren '70 en '80, die het leven kostte aan 200.000 Latijns-Amerikanen.

In 1961 was Posada Carriles actief bij de inval in de Varkensbaai. In de jaren '70 hervormde hij in opdracht van de CIA de Venezolaanse geheime politie. Daar verwierf hij ook de Venezolaanse nationaliteit. Later diende hij bij de geheime politie van Pinochet in Chili en bij de Alianza Anticomunista Argentina of Triple A, een ultrarechts doodseskader in Argentiniƫ. Hij was bedenker van de aanslag op een Cubaans lijnvliegtuig in 1976, waarbij alle 73 inzittenden het leven verloren.

Tijdens het proces vanwege die aanslag ontsnapte hij met Amerikaanse hulp uit een Venezolaanse gevangenis. In de jaren '80 dook hij op in El Salvador waar hij - in het kader van wat later bekend zou worden als het Iran-contra-gate - de contra's tegen de Sandinistische regering van Nicaragua bewapende.

In de jaren '90 organiseerde hij de bommencampagne tegen Cubaanse hotels, waarbij de jonge Italiaan Fabio Di Celmo het leven verloor. In 2000 werd hij opgepakt in Panama, vlak voor hij in de universiteitshal een aanslag op het leven van Fidel Castro zou plegen. Deze aanslag zou tientallen studenten mee de dood in hebben gesleurd. Een paar jaar later kreeg hij gratie, op voorspraak van de VS. In maart 2005 dook hij op in Miami. Onder druk van de publieke opinie werd hij uiteindelijk opgepakt in mei 2005. Maar de beschuldiging beperkte zich tot illegaal verblijf in de VS.

Deze straffeloosheid is onacceptabel. Deze gevaarlijke terrorist moet onmiddellijk worden aangehouden. Er moet een proces worden aangespannen tegen Luis Posada Carriles als dader van terreuraanslagen, foltering en politieke moorden in dienst van de CIA. Als de VS dit proces niet willen voeren dan moeten ze Luis Posada Carriles uitwijzen naar Cuba of naar Venezuela.

We roepen iedereen op zich aan te sluiten bij de internationale oproep tot protest naar aanleiding van het proces wegens 'illegale aanwezigheid in de VS' tegen Posada Carriles.