Gregory Wilpert
Chávez beschuldigt de Venezolaanse oppositie en de VS van het opzetten van een 'fluwelen coup met trage ontsteking', waarbij dezelfde methodes gebruikt worden als afgelopen jaren in verschillende Oost-Europese landen. (Zie ook vorige Manifesten. Het laatste deel staat vandaag in de krant) Chávez uitte deze beschuldiging tijdens een recente persconferentie met vertegenwoordigers van de internationale media.
"Tot George Bush en de ideologen van deze fluwelen coup: Heren, wat betreft jullie plan voor Venezuela, vergeet het maar. Het enige dat hier kan gebeuren is een revolutionaire explosie. Het is niet wat wij willen, maar als het gebeurt, dan zal ik in de frontlinie staan...", aldus Chávez in zijn inleidende opmerkingen tot de verzamelde journalisten.
Terwijl hij voor zijn toehoorders op een tekenbord zijn bedoeling schetste, verklaarde Chávez: "Het plan voor een trage ontsteking bestaat uit een combinatie van kleine ontploffingen die een grote explosie kunnen veroorzaken, maar dat zou een zware en revolutionaire explosie zijn; dat is de enige soort die hier kan plaatsvinden. Het zou een explosie tégen hen zijn en dat is niet wat zij willen".
Chávez doelde op de recente protesten van studenten, alsof die een kopie waren van de demonstraties die onlangs de regeringen van Servië, Oekraïne en Litouwen onderuithaalden. Volgens de Franse journalist Thierry Meyssan verklaarde Chávez dat het meesterbrein achter dit model de directeur van het Albert Einstein Instituut is, opgericht door Gene Sharp. Dit instituut raadt aan om een regering te destabiliseren: zich geweldloos te richten op de maatschappelijke sectoren die het gemakkelijkst te manipuleren zijn.
Maar volgens Chávez zou deze strategie mislukken, omdat dit slechts kan werken bij regeringen die niet populair zijn. "Wij zijn volledig in staat om de langzame ontsteking te ontkoppelen, uit te doven. Maar zelfs als wij dat niet zouden klaarspelen - omdat zij er veel geld in steken, bijeenkomen in Miami en in landen van Latijns-Amerika - dan zijn wij 24 uur van de dag paraat met inlichtingen en contraspionage, hier in Latijns-Amerika en óók in de Verenigde Staten."
In veel gevallen is zijn regering erin geslaagd deze plannen te neutraliseren: "Op dit moment zijn er pogingen die we reeds geneutraliseerd hebben, plaatsen waar oorlogswapens waren verzameld, molotovcocktails, geweren. Wij zijn er achtergekomen en hebben ze opgeruimd en dat zullen wij blijven doen."
De reden voor de inspanning om zijn regering te destabiliseren heeft te maken met Venezuela's leiderschap bij het oprichten van ALBA, het Bolivariaans Alternatief voor Latijns-Amerika, waartoe Venezuela, Cuba, Bolivia en onlangs ook Nicaragua horen. "Venezuela is het bastion geworden van een nieuw proces in Latijns-Amerika. Het succes van de ALBA-top maakt hen bezorgd en zij willen de slang bij de kop vatten en doden omdat zij geloven dat een rem op Venezuela ook zal leiden tot een rem op een historisch proces dat opduikt", zei Chávez.
Chávez betrok er ook verscheidene andere onderwerpen bij, zoals de recente Algemene Vergadering van de OAS in Panama. Condoleezza Rice, minister vanBuitenlandse Zaken van de VS, had een verzoek gedaan om een OAS-delegatie naar Venezuela te sturen, maar dit kwam zelfs niet op de vergaderagenda. Chávez zei dat "geen enkel land" het voorstel steunde om door een delegatie de zaak van de sluiting van de RCTV-zender in Venezuela te onderzoeken. Rice's plotselinge vertrek uit de bijeenkomst toen Venezuela's minister van Buitenlandse Zaken, Nicolas Maduro, zou spreken toonde "tekenen van imperialistsche decadentie". Het opstappen van Rice was "een gebrek aan respect". Bush deed hetzelfde bij de OAS-vergadering in Mar del Plata (Argentinië). De aanvallen op Venezuela doen geen pijn, want "deze agressiviteit tegen ons land maken Venezuela alleen maar sterker, dat beseffen zij niet", merkte Chávez op.
Op de vraag over Venezuela's plan om het IMF te verlaten, verklaarde Chávez dat dit plan nog steeds bestaat, maar dat om technische redenen Venezuela dit niet meteen kan doen. "In feite hebben wij niets van doen met het IMF, dat in een diepe crisis verkeert", zei hij. Ook zijn er tot nog toe geen plannen om de eigen mijnindustrie te nationaliseren, waarover onlangs werd gespeculeerd.
Over de plannen om de grondwet te wijzigen, om bijvoorbeeld een onbeperkte herverkiezing van de president toe te staan, zei Chávez dat dit onderwerp als een aparte referendumvraag in stemming zal worden gebracht, samen met andere mogelijke veranderingen in de grondwet.
Bron: http://www.debateabierto.net
Venezuelanalysis, Caracas, 7 juni 2007
vertaling Thomas Janssen.