Voor u ligt Manifest nummer 8. De volgende krant verschijnt over vijf weken op 28 augustus 2008. Redactie en medewerkers nemen, verspreid over de komende vijf weken, vakantie op. Er valt intussen heel wat na te denken over en voor te bereiden op het volgende seizoen. De aanwakkerende financieel-economische crisis komt snel dichterbij en zal ook het Nederlandse loon- en uitkeringsgebouw raken. Bovendien staat een aanzienlijke verdere uitholling van het arbeidsrecht op stapel. De pensioenfondsen luidden al de noodklok. Het verhaaltje op Prinsjesdag krijgt zo al de nodige contouren: nog maar weer een aantal jaren zuur, zal het verhaal zijn. De economische toestand laat de regering geen andere mogelijkheid, zal de voorleesjuf in de Troonzaal beweren. Hoe dan ook de regering zal er niet in slagen de koopkracht op peil te houden. De klassentegenstellingen zullen toenemen en verharden.
Intussen nam het aandeel dat de werkenden en uitkeringsgerechtigden in de nationale koek hadden de laatste jaren gestaag af ten gunste van de rijken, de bankiers, de ondernemers en de speculanten. De koopkracht van de verdiende lonen bleef sinds 1979 met 20 procent achter bij de productiviteit. De vorige grote achteruitgang van lonen, arbeidsvoorwaarden en collectieve voorzieningen vond plaats tussen eind zeventiger en midden tachtiger jaren. In die periode vond een zeer forse achteruitgang plaats en werden bovendien de koppelingen (trend) tussen de lonen in de particuliere sector en de ambtenaren en die tussen de lonen, het minimum- en jeugdloon en de uitkeringen feitelijk losgelaten (Akkoord van Wassenaar). Na deze periode gingen vooral de sociale uitkeringen op de schop.
De koopkracht van werknemers met een minimumloon daalde sinds het eind van de jaren zeventig met bijna 20 procent en bleef met vijfenveertig procent achter in vergelijking met werknemers uit de hoogste inkomenscategorie. Het aantal laagbetaalde werknemers verdubbelde de afgelopen decennia, ondanks het feit dat het opleidingsniveau stijgt. De beschikbaarheid van beter betaalde arbeid neemt af. Zeven van de tien laagbetaalden zijn parttimers, terwijl in 1979 slechts een op de vier laagbetaalden in deeltijd werkte. De kansen op voltijdswerk voor laaggeschoolde schoolverlaters en uitkeringsgerechtigden zijn zeer gering. In deze periode kalfde ook het vakbondslidmaatschap aan de onderkant van de arbeidsmarkt snel af en verslechterden arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden (dus) (Bron: UvA, 15-4-2008). Sinds het midden van de tachtiger jaren konden de verschillende regeringen met het nodige lapwerk het gebouw nog enigszins overeind houden. De huidige crisis zal leiden tot pogingen een nieuw, nog slechter 'Akkoord van Wassenaar' te bewerkstelligen. Donner en de commissie Bakker lopen zich al warm.
Of ook deze keer het 'Kapitaal' als overwinnaar uit de bus zal komen zal afhangen van het verzet van de bevolking en de strijdbaarheid van de vakbeweging. Het poldermodel bracht de werkenden en uitkeringsgerechtigden in ieder geval niet veel goeds.
In november vinden in de VS verkiezingen plaats. Wie zal er gaan winnen? Mocht Obama winnen, zal hij dan een andere koers gaan varen? Hij schuift uit electorale overwegingen al steeds meer op naar rechtsere standpunten.
Intussen gaan de slachtingen in Irak en Afghanistan gewoon door. Er wordt bovendien nauwelijks meer tegen gedemonstreerd. Een nieuwe lichting Nederlandse soldaten is net naar Uruzgan gestuurd zonder enig protest. Volgend jaar bestaat de NAVO, de ijzeren vuist van het imperialisme, zestig jaar. Volop werk aan de winkel voor de vredesbeweging zou je zeggen.
Het lijkt erop dat het span VS-Israël een aanval op Iran op korte termijn niet aandurft, de haviken in beide landen zijn aangeschoten wild, maar de haviken zijn niet de enige lieden in beide landen die gevaarlijke opvattingen hebben. Uiteindelijk gaat het om overlevingsvragen voor de machtigste kapitaalgroepen in die landen.
Toch wordt het er niet makkelijker op om de imperialistische doelstellingen onverkort door te drukken. In Latijns-Amerika, Azië en delen van de voormalige USSR vindt een politieke heroriëntatie plaats die aan kracht wint door de economische groei in veel van deze landen. Internationaal groeien de tegenstellingen ook. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, maar van een vanzelfsprekende overwinning voor de imperialistische krachten in de VS en West-Europa is allang geen sprake meer. De mondiale machtsverhoudingen versterken de krachten die vraagstukken politiek willen oplossen en militaire inzet afwijzen. De rol van China en Rusland op dit punt wordt steeds belangrijker en opvallender.
De komende periode zal de schijnwerper steeds meer ook op Afrika worden gericht. Dit uitgebuite continent zal zich steeds meer roeren en het koloniale verleden en heden steeds meer van zich afschudden, goedschiks of kwaadschiks.
Ook deze keer plaatsen we weer een aantal artikelen alleen op de website onder een aparte rubriek actueel. Wie dat wil kan ons verzoeken die artikelen te printen en op te sturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook op de website, waar we de artikelen - steeds zichtbaar op de eerste pagina - zullen plaatsen. Deze keer: ALBA - daadwerkelijke regionale integratie; soja maakt Argentijnse landbouw kapot; Chinese economie blijft groeien; controle tot in de huiskamers; Cuba wijst EU-terugkeerrichtlijn af; globalisering betekent aanval op arbeidsrechten en één op de honderd Amerikanen achter de tralies. De redactie van Manifest hoopt op deze manier de noodzakelijke argumenten tegen de kapitalistische medialeugens zo breed mogelijk te verspreiden en de artikelen toch onder het bereik van de lezers van Manifest zonder internetverbinding te brengen (zie www.ncpn.nl).
Vanwege vakantie van de Cubaanse ambassadeur deze keer geen interview. Na zijn terugkeer gaan we daarmee verder.
De redactie van Manifest wenst alle lezers een prettige vakantieperiode toe.