Ron Verhoef
Dat de werkdruk in het onderwijs hoog is, is al enige jaren bekend. Het afnemende aantal leerkrachten en de toegenomen werkzaamheden voor de overige leerkrachten heeft die werkdruk de afgelopen jaren bovendien alleen maar doen toenemen. De ontmanteling van het speciaal onderwijs heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er steeds meer leerlingen zijn die individuele begeleiding nodig hebben en hoewel hier wel financiële middelen voor beschikbaar zijn is er geen personeel voor zodat het erop neerkomt dat het zittend personeel dit werk naast het gewone werk erbij krijgt.
De werkdruk was één van de onderwerpen uit het actieplan leerkracht. Het actieplan leidde echter niet tot een afname van die werkdruk. Daarom werd het onderwerp op de agenda gezet van de cao-onderhandelingen in het Voortgezet Onderwijs (VMBO, HAVO en VWO dus). Aanvankelijk leidde dat ook tot een akkoord tussen de VO-raad, die de werkgevers vertegenwoordigt, en de vakbonden. Echter nu willen de werkgevers het bereikte akkoord opeens niet meer uitvoeren en hebben ze de bonden gevraagd de onderhandelingen te heropenen.
De werkgevers willen alsnog af van de genomen maatregelen om de werkdruk te verlagen. Afgesproken was dat leraren 3 procent minder lesuren zouden gaan geven (728 uur in plaats van de huidige 750 uur). Dat betekent overigens niet dat leraren minder gaan werken, want zoals al eerder opgemerkt, is het aantal uren dat leraren moeten draaien buiten het lesgeven om alleen maar toegenomen.
Voor het personeel van het Voortgezet Onderwijs is de werkdruk een belangrijk onderwerp. Een hogere werkdruk leidt er immers alleen maar toe dat er een aanslag wordt gedaan op de gezondheid van het lesgevend personeel en dat pikt het niet langer. In de laatste week van oktober, als in alle regio's de herfstvakantie voorbij is, gaan de leraren daarom over tot een estafettestaking. De staking zal beginnen op 27 oktober als de leraren van de regio Zuid het werk neerleggen. Waarna de staking elke dag in een andere regio zal worden overgenomen. Het wordt hoog tijd dat de VO-raad laat zien dat ze daadwerkelijk iets wil doen aan het oplossen van het lerarentekort.