Sociaaleconomische redactie
FNV Bondgenoten heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 3500 nieuwe leden waaronder veel jongeren ingeschreven. De grootste vakbond van Nederland telt nu 476.869 leden, zo heeft de bond woensdag laten weten.
Volgens voorzitter Henk van der Kolk toont dit aan dat de bond in crisistijd een belangrijke steunpilaar is voor mensen. "Dat merken we ook aan de telefonische vragen die we krijgen." Die zijn met 40 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. De bond kreeg ruim 40.000 telefonische vragen in het eerste kwartaal van 2009. Die gingen vooral over zaken als loon, ontslag en reorganisaties. Nu is het zaak deze nieuwe leden niet teleur te stellen. Dat zal afhangen van de strijdbaarheid. Want het gist in Nederland en dat zal alleen maar toenemen.
De grootste vakbond van Nederland, FNV Bondgenoten, gaat campagnevoeren tegen verhoging van de AOW-leeftijd. Voorzitter Henk van der Kolk wil werknemers nu al mobiliseren om actie te voeren mocht de verhoging in de herfst toch worden doorgezet, zoals verwacht door veel mensen.
Het kabinet wil de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 67 jaar, maar de Sociaal Economische Raad (SER) mag tot 1 oktober een alternatief presenteren.
De top van de vakcentrale FNV heeft eerder laten weten vol vertrouwen te zijn dat er een SER-alternatief komt dat beter is dan langer doorwerken, maar Bondgenoten wil niet op zijn lauweren rusten. De komende tijd worden mensen op regionaal en lokaal niveau geïnformeerd en gemobiliseerd, zegt hij. Mocht er dan toch langer doorgewerkt moeten worden, dan volgen er acties, klinkt het alvast dreigend.
Als werkgevers gaan draaien met hun standpunt kúnnen acties in hun richting gerechtvaardigd zijn, meent hij. De vakbondsvoorzitter ziet aftoppen van de hypotheekrenteaftrek voor hypotheken boven een miljoen euro als één van de goede alternatieven, maar van werkgeversorganisatie VNO-NCW is bekend dat die tegen beperking van de renteaftrek is. Dat kan er dus nog om gaan spannen. Stakingen zijn niet uitgesloten, zegt Van der Kolk.
De FNV legt het Sociaal Akkoord overigens nog in een referendum aan zijn leden voor. De stemming onder de leden is overwegend negatief. Er vinden op dit moment al de nodige stakingen en demonstraties plaats. Hieronder een kleine greep.
Enkele honderden postbodes demonstreerden op 28 maart in Utrecht tegen een dreigende loonsverlaging van 15 procent. Het actiecomité 'Red de Postbode' riep de postbodes op het cao-akkoord waarin deze loonsverlaging is vastgelegd niet te accepteren. In de komende weken mogen de vakbondsleden zich uitspreken over het cao-akkoord dat de vakbonden enkele weken geleden sloten met postbedrijf TNT. Volgens de woordvoerder van het actiecomité Rob van der Post is de voorgestelde loonsverlaging van 15 procent onacceptabel. Zij willen geen loonsverlaging, maar een loonsverhoging van 2 procent.
Ongeveer honderd medewerkers, twee derde van de werknemers van de ochtendploeg van het HEMA-distributiecentrum bij Utrecht legden op maandag 30maart het werk neer. Alleen uitzendkrachten en de chauffeurs werkten. De actievoerders zijn verwikkeld in een loonconflict met het winkelbedrijf. FNV Bondgenoten eist een loonsverhoging van 3,5 procent. HEMA biedt 2 procent en een eenmalige uitkering van 0,5 procent. De staking bij het centrum, dat alle (ongeveer 350) winkels in Nederland bevoorraadt, duurde de hele dag. Er volgen nog estafetteacties die diverse vormen kunnen hebben.
Op Schiphol legden 500 schoonmakers dinsdagochtend 31 maart voor twee dagen het werk neer. De schoonmakers op Schiphol voeren al drie maanden actie onder het mom 'Schoon Genoeg'. Ze willen werkzekerheid, een reiskostenvergoeding en een respectvolle behandeling. Ze voerden al diverse acties, maar lopen op tegen forse tegenstand van de leiding van Schiphol die de rechter heeft ingeschakeld. Maar de strijd zal er niet door worden gestopt.
Het jaar 2009 zal een zeer onrustig jaar worden met veel mogelijkheden voor het inschrijven van nieuwe leden, jong en oud. De negatieve gevolgen van de crisis vragen om een strijdbare vakbeweging. Nee, tegen het Sociaal Akkoord. Laat de rijken hun eigen crisis betalen. Geen loonsverlagingen of nullijn, lonen omhoog. Stop aanvallen op de hoogte en leeftijd van de pensioenen. Arbeidstijdverkorting geen luxe, maar noodzaak.