Redactie buitenland
Elk jaar rond deze tijd is er wel ergens een bericht te lezen over het 'verraad' van de Sovjet-Unie door een pact te sluiten met Hitler. De werkelijkheid wordt daarbij, zoals gebruikelijk als het om de Sovjet-Unie gaat, verdraaid. Vorig jaar maakte 'Voice of Russia' geheime documenten openbaar over deze kwestie.
De Russische buitenlandse inlichtingendienst heeft geheime documenten vrijgegeven die betrekking hebben op het politieke proces dat zich in Europa voltrok voor en na het Akkoord van München op 30 september 1938, ook wel bekend als het 'Complot van München'. De documenten onthullen de details van de correspondentie tussen verschillende Europese ambassades en de ministeries van Buitenlandse Zaken van hun land. In een aantal geheime stukken wordt de situatie van ná 'München' in Europa al voorspeld.
Het Complot van München wordt traditioneel voorgesteld als een (westerse, nvdr) poging om Hitler tevreden te stellen, door Duitsland toe te staan de regio Sudetenland in Tsjechoslowakije te annexeren, het grensgebied dat vooral bewoond werd door Tsjechische Duitsers. Uit de archieven blijkt echter dat Frankrijk en Groot-Brittannië probeerden om de Duitse troepen oostwaarts te dirigeren, richting de Sovjet-Unie. Eerder had Moskou overeenstemming bereikt met Frankrijk en Tsjechoslowakije over wederzijdse hulp in het geval van Duitse agressie waarbij afgesproken was dat Rusland niet in actie zou komen voordat Frankrijk dat deed.
Toen Frankrijk en Engeland accepteerden dat Sudetenland door Duitsland geannexeerd mocht worden, zonder goedkeuring van de Sovjet-Unie, viel het hele systeem van onderlinge bondgenootschappen in duigen. Zodoende kreeg Hitler het groene licht om de Tweede Wereldoorlog te ontketenen, aldus de politieke analist Vjatsjeslav Nikonov:
"De westerse landen, Groot-Brittannië voorop, juichten de annexatie van Sudetenland door Duitsland toe. Ze dachten dat Hitler hiermee genoegen zou nemen en dat zijn ambitieuze plannen hen niet zouden treffen. Nu weten we dat ze zich vergisten. Moskou veroordeelde het Akkoord van München vanaf het begin en riep de wereldleiders op om een anti-Hitler coalitie te vormen en een gemeenschappelijk veiligheidsbeleid te voeren. De regeringen van de grote westerse landen en hun buurstaten verzetten zich echter tegen deze initiatieven, vooral Polen."
De nu geopenbaarde documenten bevatten informatie die kan rekenen op veel aandacht van de Europese media. Volgens een van de West-Europese diplomaten stond Warschau klaar voor een aanval op de Sovjet-Unie zodra Moskou Tsjechoslowakije te hulp zou schieten. Polen verwachtte vervolgens van Duitsland dat het de aanval op de Sovjet-Unie zou steunen. Dit plan stond Berlijn echter niet aan en Duitsland wachtte op Groot-Brittannië en Frankrijk om het conflict rondom Sudetenland te sussen.
Een jaar later viel Duitsland Polen binnen. Warschau viel ten prooi aan zijn eigen politieke intriges. Momenteel is Polen bereid om een Amerikaans antirakettenschild op zijn grondgebied te ontvangen en Warschau verwerpt het voorstel van Moskou voor een nieuw Europees veiligheidsverdrag.
Bron: Voice of Russia, 30 september 2008, vertaling Frans Willems.