De krachtsverhoudingen op de wereld verschuiven. De rol van het Amerikaanse imperium staat ter discussie. Naast aandacht voor de zich verder verdiepende crisis gaat de redactie door met het plaatsen van achtergrondartikelen die ingaan op deze verschuivingen. In 2005 zei Bush, vanuit Riga/Letland, Rusland nog duidelijk de wacht aan. Intussen is het Baltische feestje voorbij. De crisis heeft de spectaculaire economische groei laten omslaan in een grote krimp. De kater is enorm, het gevaar van revanchisme idem.
Op 3 juli jl. vond in Vilius (Litouwen) een bijeenkomst plaats van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) waar een nieuwe anticommunistische resolutie werd aangenomen, getiteld 'Verdeeld Europa herenigd'. Ook in deze resolutie wordt fascisme over een kam geschoren met communistisch dictatorschap. Ondanks, en wellicht juist vanwege, de geweldige klappen die het kapitalisme en in het bijzonder het Amerikaanse imperialisme oploopt blijven de pogingen om de mondiale hegemonie in handen te houden zeer gevaarlijk. Dat is ook af te leiden uit de nieuwe rol van de NAVO. Nederland blaast zijn partijtje in het westerse orkest opvallend mee.
De talloze discussies die op dit moment plaatsvinden over de aard, diepgang en gevolgen van de crisis, maken het noodzakelijk om de achtergronden bloot te leggen. De analyses van GEAB/LEAP2010 zijn daarbij zeer behulpzaam. De komende periode zullen we getuige zijn van massa-ontslag, pogingen om op allerlei manieren de lonen te bevriezen en te verminderen, zoals nu onder meer bij V&D. Teveel om allemaal daadwerkelijk te beschrijven en teveel om daadwerkelijk actie op te ontwikkelen. Het gaat aankomen op de vastberadenheid en organisatie van de versnipperde Nederlandse arbeidersklasse. Het zal gaan aankomen op pogingen om de progressieve partijen en vakbeweging te bundelen in een antikapitalistisch front. Zolang dat niet slaagt zullen we getuige zijn van een veelheid van aanslagen op de positie van de werkende en uitkeringsgerechtigde bevolking in een mate die we lang niet hebben meegemaakt en ook langduriger dan we dat de afgelopen decennia kenden. Maar ook daarvoor geldt dat grondige kennis van de werkelijke achtergronden van de crisis van doorslaggevend belang is. Alleen een juist inzicht maakt doeltreffend handelen mogelijk.
De kredietverlening stagneert, waardoor steeds meer gezinnen in moeilijkheden zullen raken. Het volume van de wereldhandel blijft drastisch dalen, de overheidsuitgaven lopen steeds riskant op, de lonen dalen, terwijl werkloosheid, criminaliteit en sociale spanningen toenemen. De neerwaartse spiraal is nog lang niet doorbroken.
Een ander maatschappijsysteem is dringend nodig. Het huidige kapitalistische is vastgelopen en kan alleen nog maar steeds opnieuw tijdelijk worden opgelapt tot een volgende diepere crisis. We schreven het in de vorige kranten en de feiten staven deze vaststelling alleen maar elke dag meer.
In de Tweede Kamer is er nog steeds geen sprake van enig besef over de ernst van de situatie. Daar denkt men nog in termen van oplappen, marginale verbeteringen en groene loten. En vervolgens gaan de dames en heren vrolijk 12 weken met zomerreces. Intussen wordt er binnen de vakbeweging, nog te aarzelend maar toch, gewerkt aan de voorbereiding van een herfst die heter was dan de afgelopen jaren en die in de loop van 2010 kan uitgroeien tot aanzienlijke uitingen van klassenstrijd. FNVvechtvoorjerecht belegt in de week voor Prinsjesdag op 8 september in Rotterdam een demonstratieve bijeenkomst. In de 'Alternatievenkrant' van de FNV tegen de verhoging van de AOW-leeftijd wordt de mogelijkheid geopperd om op 7 oktober het werk landelijk 65 minuten neer te leggen als het kabinet (en de werkgevers) aan de verhoging wil vasthouden. Inderdaad, successen zullen alleen kunnen worden behaald door strijd.
De snelheid en diepgang waarmee de economische situatie verslechtert is schokkend. De cijfers die ons dagelijks worden voorgehouden tonen vooral dat ze steeds veel slechter zijn dan de meeste economen hadden verwacht. Minister Bos roept nu op om allemaal een steentje bij te dragen. De bekende spraakmakende neoliberale economen, zoals Lans Bovenberg, vinden het de hoogste tijd voor draconische maatregelen. Dat gaat gepaard met bezweringen dat de crisis anders veel langer zal gaan duren en pijnlijker zou zijn. Ons motto is en blijft: Laat de rijken hun eigen crisis betalen. Handen af van ons inkomen, van onze werkgelegenheid, van onze voorzieningen. Voor sociale vooruitgang en socialisme.
"Wij betalen niet voor jullie crisis" is en blijft de hoofdleus. Na de zomervakantie zal de strijd zich om te beginnen richten tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Maar daar mag en kan het niet bij blijven. De werkloosheid zal zeer snel oplopen, met alle gevolgen van dien. De vakbonden moeten niet toegeven aan de druk van werkgevers en regering om de looneisen te matigen. Het geld moet worden gehaald bij degenen die zich de afgelopen jaren mateloos verrijkten. Ook de pogingen in ons land om militair geweld steeds meer op te hemelen moeten worden gestopt. Het is geen eer om Indonesische vrijheidsstrijders te hebben vermoord of aan imperialistische veroveringstochten te hebben meegedaan. Hooguit kan er begrip zijn voor de individuele overwegingen van soldaten die zich in dienst stelden van het grootkapitaal. De oorlogsuitgaven moeten juist omlaag. Nederland moet zich terugtrekken uit Afghanistan.
Uit Groningen kregen we een ingezonden brief met de klacht dat er tegenwoordig veel te veel moeilijke woorden in Manifest staan. De schrijver vroeg zich af of de krant alleen nog maar voor intellectuelen is. Dit vraagstuk is de moeite zeer waard om eens grondig in de partij te bespreken. De NCPN en Manifest zijn voor de hele arbeidersklasse. De redactie van Manifest is van mening dat hier minstens speelt dat er in de partij al veel te lang te weinig wordt geschoold. Een positieve oplossing voor dit vraagstuk zou kunnen zijn dat Manifest in de afdelingen wordt besproken en dat er gezamenlijk uitleg wordt gegeven aan de 'moeilijke begrippen'. Ook Marx en Lenin zijn niet zonder de nodige studie te begrijpen. Manifest acht het niet juist om te proberen een Jip-en-Janneke-krant te maken. Wij achten onze lezers en sympathisanten daarvoor te hoog. Overigens maakt ook het feit dat Manifest nu vierwekelijks uitkomt dat het karakter van de krant moest veranderen: meer beschouwend. Maar dat neemt allemaal niet weg dat we goed kunnen begrijpen waar de briefschrijver op doelt. Waar mogelijk zullen we schrijvers en vertalers vragen zoveel mogelijk Nederlandse begrippen te gebruiken. We zullen ook, voorzover tijd en mogelijkheden dat toelaten, achter moeilijke begrippen een uitleg proberen te geven. Maar Manifest kan scholing en discussie in de afdelingen niet vervangen. We hebben er al eerder op gewezen. De partij beschikt niet over een wetenschappelijk blad en is ook om die reden genoodzaakt om analytische artikelen in Manifest te plaatsen. De NCPN is een communistische partij en heeft dus een wetenschappelijke basis: het marxisme-leninisme (wetenschappelijk socialisme). We moeten dus met z'n allen manieren vinden om iedereen te scholen, om de ingewikkeldste maatschappelijke vraagstukken te bestuderen en te begrijpen. Iedereen, ongeacht opleiding, kan dat mits de hele partij zich inzet om mensen die de kans niet kregen om 'door te leren' daarbij te helpen.
Ook nu zijn we weer genoodzaakt om een aantal artikelen alleen op de website te plaatsen onder een aparte rubriek actueel. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen te printen en op te sturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook op de website, waar we de artikelen - steeds zichtbaar op de eerste pagina - zullen plaatsen. De redactie van Manifest hoopt op deze manier de noodzakelijke argumenten tegen de kapitalistische medialeugens zo breed mogelijk te verspreiden en de artikelen toch onder het bereik van de lezers van Manifest zonder internetverbinding te brengen (zie www.ncpn.nl).
De verslagen van de vierde vierpartijenconferentie (DKP, KPL, PVDA en NCPN) en de 18e congressen van KKE en PCP houdt u nog te goed. Op de website plaatsen we binnenkort nog een bijdrage van Lucas Zeise, auteur van onder meer 'Ende der Party, die explosion im Finanzsektor und die Krise der Weltwirtschaft' waarin hij ingaat op de aard van de huidige crisis. Aan de verslagen zal in de zomer(vakantie)periode worden gewerkt.
Na dit nummer (Manifest 8) verschijnt de krant weer (zolang de tweewekelijkse uitgave nog niet kan worden gerealiseerd) vierwekelijks.