Zelaya wil hardere acties van Obama

Manuel Zelaya

Redactie buitenland

De afgezette president van Honduras, Manuel Zelaya, (inmiddels terug in zijn land, nvdr) heeft de Amerikaanse president Barack Obama gevraagd harder op te treden tegen de nieuwe regering van zijn land. "De Verenigde Staten kunnen hun prestige niet in gevaar brengen door toe te geven aan de voorstanders van de staatsgreep en de opinie van de internationale gemeenschap naast zich neer te leggen", zei Manuel Zelaya op woensdag 3 september jl.. Hij deed dat op een persconferentie in Washington, aan de vooravond van een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Zelaya, die op 28 juni werd afgezet, wil dat Obama de mensenrechtenschendingen van de de facto-regering van Roberto Micheletti aanklaagt. Hij wil ook dat Washington de gebeurtenissen van 28 juni formeel als een staatsgreep bestempelt. De Amerikaanse regering heeft Zelaya's afzetting wel veroordeeld maar het woord staatsgreep officieel nog niet in de mond genomen. Ze vermijdt op die manier diplomatieke gevolgen zoals het stopzetten van de 135 miljoen dollar ontwikkelingssteun aan het arme land. De VS hebben alleen militaire steun opgeschort en visa van leden van de nieuwe regering ingetrokken.

Washington voert druk op

Obama loopt niet echt warm voor het plan om Zelaya te laten terugkeren als president van Honduras. Bovendien bleek uit een recente brief van Buitenlandse Zaken aan senator Richard Lugar dat het Witte Huis zich enigszins heeft gedistantieerd van de afgezette president.

Niettemin lijkt Buitenlandse Zaken de druk op de nieuwe regering op te voeren door nog meer visa in te trekken. Vorige week meldde het persagentschap Reuters dat ambtenaren van Buitenlandse Zaken Clinton hadden geadviseerd het officieel over een staatsgreep te hebben en alle bilaterale hulp op te schorten. De ontmoeting tussen Clinton en Zelaya is een nieuwe aanwijzing dat de regering-Obama zich harder wil opstellen ten aanzien van Micheletti.

Verkiezingen

De regering-Micheletti wil in november verkiezingen organiseren. Volgens Vicki Gass, Honduras-specialist bij het Washington Office on Latin America (WOLA), wil de regering zo haar positie legitimeren bij de internationale gemeenschap. Maar de Organisatie van Amerikaanse Staten kondigde al aan dat ze de regering die uit die verkiezingen ontstaat, niet zal erkennen. Rechtse analisten zeggen dat de afzetting van Zelaya legaal was en de democratie van Honduras ten goede kwam.

Mensenrechtengroepen laten zich steeds kritischer uit over de manier waarop de regering-Micheletti tegenstanders aanpakt. Onder meer Amnesty International en Human Rights Watch klagen aan dat geweld wordt gebruikt tegen manifestanten en dat journalisten worden geïntimideerd.

Volgens Zelaya zijn sinds juni 1500 mensen aangehouden om politieke redenen. Veel van zijn aanhangers werden het slachtoffer van fysiek geweld, zegt hij.

Bron: IPS, 3-9-2009.

Foto: Manuel Zelaya. Copyright: UN DPI Photo.