Ingezonden: Over de 'Vijf' - de juridische strijd gaat door

Ter herinnering

Dit gaat over vijf Cubanen, die geïnfiltreerd waren in de gewelddadige anti-Castro groepen in Miami (Zuid Florida).

1998-2002

Na hun arrestatie door de FBI vond er een langdurig proces plaats. De verdediging eiste een verplaatsing van het proces buiten Miami wegens sterke vooroordelen van de lokale gemeenschap en intimidatie van de jury. Dit verzoek werd afgewezen. De jury verklaarde hen schuldig en rechter Lenard gaf de maximale straffen.

2003-2008

Het team van advocaten ging tweemaal in beroep, maar de beschuldigingen bleven gehandhaafd. Alleen werd de aan rechtbank in Miami opgelegd de straffen voor drie van de vijf te herzien: de beschuldiging van medeplichtigheid van spionage kan niet worden bewezen. Op grond van die beschuldiging is levenslang geëist. De Hoge Raad liet verstek gaan.

2009

Rechter Lenard in Miami kondigde aan hierover op 13 oktober jl. te beslissen.

Huidige stand van zaken

  1. voor Antonio Guerrero: Advocaat Weinglass sloot een deal met het OM in Miami: levenslang zou worden omgezet in 20 jaar. Maar rechter Lenard besloot op 13 oktober tot 21 jaar en 10 maanden - zonder enige opsomming van de 'misdaden' die deze lange straf rechtvaardigen.
  2. Voor Fernando González en Ramón Labañino: ook hun straffen moeten herzien worden. Maar het OM heeft nu ineens meer tijd nodig om in de (geheime) processtukken te zoeken naar schade die de nationale veiligheid zou kunnen oplopen als de verdediging toegang heeft tot die stukken. De rechter heeft voor deze twee Cubanen de beslissing uitgesteld. Daartegenover zegt de assistent-landsadvocaat van de VS: "de regering heeft diepgaand en zorgvuldig gezocht naar gekwalificeerde informatie in het door de verdediging gevraagde materiaal, dit heeft geen onthulling opgeleverd van enige bedreiging van de nationale veiligheid."
  3. Voor Gerardo Hernández: Hij kreeg eenmaal levenslang voor spionage, eenmaal levenslang voor 'beraming van moord' en nog wat extra jaren. Hij gaf aan Cuba door dat drie paramilitaire toestellen uit Florida een vlucht planden over Cubaans grondgebied; twee daarvan werden door Cuba neergehaald nadat zij werden gewaarschuwd terug te keren. Dat werd uitgelegd als 'beraming van moord' door Gerardo. Het Beroepshof erkende dat ook Gerardo een herziening van zijn straf verdiende, maar men zag daarvan af "omdat hij toch al levenslang had". 'Justice made in the USA.'
  4. Voor René Gonzalez werd geen strafvermindering gevraagd. Hij zit voor 15 jaar vast en verwacht zijn straf uit te zitten in 2011. Dan komt er nog drie jaar voorwaardelijk bij, een soort borgtocht. Advocaat Klugh die gespecialiseerd is in beroepszaken voegt eraan toe dat alle vijf de hoop op een overwinning nooit opgegeven hebben: "Omdat we in ons recht staan. Maar helaas, in dit proces heeft het juridisch systeem van de VS herhaaldelijk getoond dat het niet altijd deze gedragsregel volgt."

Tenslotte

De juridische strijd gaat door. De advocaten erkennen dat ze slechts de juridische kant van deze strijd voeren. Zij waarderen de noodzaak van die andere kant: de politieke kant, die nooit, op geen enkele manier, mag verslappen.

Bijvoorbeeld het blijven aandringen op een beslissing van president Obama tot amnestie voor de Vijf.

Daarom hierbij een mogelijke tekst voor een kaart naar het Witte Huis (1600 Pennsylvania Ave NW - Washington DC 20500, USA):

Dear president Obama,
We respectfully ask you to look into the case of the Cuban Five, imprisoned in the U.S. since 1998. René González, Ramón Labañino, Antonio Guerrero, Fernando González and Gerardo Hernández were unjustly sentenced to four life sentences plus 77 years collectively. Also two of them have been denied the right to receive visits from their wives: Adriana Perez and Olga Salanueva. We appeal to your sense of justice and ask you to immediately put an end to this travesty of justice. All nations have the right to defend themselves against terrorism and that was precisely what the Cuban Five were doing. It is time that they be allowed to go home to their families and their country.

Sincerely,
(eigen naam en adres, postzegel van 0,95 euro)

Corrie van Dijk en Thomas Janssen, leden Nederlands Solidariteitscomité CubaSol.