"Het komende jaar zal het levenspeil van de bevolking hard dalen, ondanks een redelijk positieve start aan het begin van het jaar", schreven we vorig jaar. Het bleek waar en niet waar. De meerderheid van de bevolking kreeg dit jaar de gevolgen van de crisis nog niet (volledig) te verwerken. Net als gewone belastingbetalers kan ook de staat lenen en afrekeningen voor zich uitschuiven.
Europese en komende lokale verkiezingen maakten het voor de heersende klasse in ons land opportuun om een afwachtende houding aan te nemen. Bovendien zorgde de Ierse bevolking voor vertraging van de invoering van het Verdrag van Lissabon. Nu de laatste obstakels zijn opgeruimd kan de nieuwe, nog rechtsere, Europese Commissie aan de slag met de verdere uitvoering van de plannen van het Grootkapitaal, zoals neergelegd in de Lissabon-strategie van 2000. De Europese druk op de Nederlandse politici zal verder worden opgevoerd en aanhangers van het neoliberale denken, zoals Donner, zullen zich nog meer gesterkt voelen om nu dan toch eindelijk door te gaan pakken.
De sociaaldemocratie kan, als ze het al zou willen, daar geen stokje meer voor steken. Als na de gemeenteraadsverkiezingen de werkgroepen klaar zijn met hun bezuinigings- ombuigingsvoorstellen zal de regering alsnog de rekening van 35 miljard euro aan de bevolking presenteren. Intussen werden vooral de mensen die hun werk verloren al geconfronteerd met de schadelijke gevolgen van de crisis. Het komende jaar zal echter een veel voelbaarder begin worden gemaakt met het doorsluizen van de gevolgen van de crisis naar de loon- en uitkeringsafhankelijken. "Scoren in een jaar van krimp", heet dat in het jargon van 'FD-Outlook, de wereld in 2010'. "De tijd is voorbij dat hete hangijzers buiten de discussie worden geparkeerd, alleen om een kabinet te kunnen vormen. Door de torenhoge staatsschuld zijn veranderingen onontkoombaar". Met andere woorden de sociaaldemocraten zijn niet meer nodig en de botte bijl moet er in.
Stapje voor stapje wordt de top van de Nederlandse vakbeweging in een radicalere en strijdbaardere positie gedwongen. Bondsraden van ABVAKABO FNV en FNV Bondgenoten hebben, tegen de zin van hun hoofdbesturen, vorige week moties aangenomen die een strijdbaardere opstelling eisen op het punt van strijd tegen de verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd. De Federatieraad van de FNV kan niet zomaar om deze moties heen. Het wordt steeds spannender.
Er leven ook nog veel illusies onder de bevolking dat de crisis snel kan worden opgelost. Niet verwonderlijk en goed te begrijpen. Waar mogelijk moet ook worden geknokt om de sociale verworvenheden, het resultaat van vele decennia strijd, overeind te houden. Voor elke cent loon, voor elke voorziening en voor iedere gram werkgelegenheid moet worden geknokt. Maar ook moet duidelijk worden dat het kapitalisme niet in staat is te zorgen voor langdurige bestaanszekerheid.
Het kapitalisme heeft inderdaad de nodige veerkracht en vindingrijkheid getoond om haar crisissen op te lossen, maar deze crisis, zeker ook niet de laatste, is vergelijkbaar met die van de Grote Depressie. Een dubbele dip ligt zeker op de loer en ook zonder een verdere verdieping van de huidige crisis, moet er veel nog liggend puin worden geruimd (zie elders in Manifest 12 en op de website). Er zal zeker geen sprake zijn van snelle oplossingen. Als steeds meer duidelijk wordt dat de crisis duizenden gezinnen in dit land heel hard zal raken kan bewuster en systematischer worden begonnen met het organiseren van het verzet. De enige weg blijft daarbij - we blijven het herhalen - dat de leden van de PvdA, de SP, andere progressieve partijen en de vakbeweging een gezamenlijk front vormen tegen alle pogingen om het kapitalisme weer op te lappen en de rekening van de crisis te leggen bij degenen die haar niet hebben veroorzaakt.
Daarom herhalen we hier de tekst van vorig jaar: Een ander maatschappelijk bestel is dringend nodig. Het huidige kapitalistische bestel is vastgelopen en kan alleen nog maar steeds opnieuw tijdelijk worden opgelapt. Het kortetermijn-winstdenken moet worden vervangen door een politiek die rekening houdt met de grote vraagstukken van drinkwatervoorziening, milieuproblematiek en voedseltekorten. Maar tegelijkertijd moet vooral de verzorgingsstaat als eerste stap op weg naar het socialisme weer worden opgetuigd. Het grote graaien dat sinds begin jaren tachtig leidde tot steeds grotere verschillen tussen arm en rijk moet worden gestopt en omgekeerd. De onmogelijkheid van een 'eerlijk' kapitalisme kan steeds makkelijker worden aangetoond. Kapitalisme met een menselijk gezicht kon slechts in beperkte delen van de wereld bestaan en daar ook alleen tijdelijk, op termijn is het onbestaanbaar."
Handen af van ons inkomen, van onze werkgelegenheid, van onze voorzieningen. "Wij betalen niet voor jullie crisis". Voor sociale vooruitgang en socialisme.
Ook nu plaatsen we een aantal artikelen alleen op de website onder een aparte rubriek actueel. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen te printen en op te sturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook op de website, waar we de artikelen - steeds zichtbaar op de eerste pagina - zullen plaatsen. De redactie van Manifest hoopt op deze manier de noodzakelijke argumenten tegen de kapitalistische medialeugens zo breed mogelijk te verspreiden. (zie www.ncpn.nl).
Deze keer op de website:
Geen bijdragen deze keer van Ron Verhoef en Marcel de Jong (weer opgenomen in ziekenhuis).
Wij hopen dat lezers en sympathisanten zullen deelnemen aan onze pogingen om de werkelijkheid te doorgronden. Stuur ons uw bijdragen en aanbevelingen.
De Manifest-redactie wenst alle lezers prettige feestdagen en een gezond en strijdbaar 2010. De volgende krant verschijnt op donderdag 14 januari 2010.