Fetia Micheroux
In Latijns-Amerika leeft bijna de helft van de mensen onder de armoedegrens. In Venezuela wil iemand daar korte metten mee maken. Sommigen noemen hem echter een populist of een dictator. We spraken met Michel Collon (*), die een boek wijdde aan de Venezolaanse president.
Daarna lanceerde hij een campagne die in twee jaar tijd anderhalf miljoen mensen alfabetiseerde. Niemand van zijn voorgangers had zoiets ooit gedaan. Mensen die hun studies uit armoede moesten onderbreken, gaan nu opnieuw naar school. Het onderwijsbudget is verdrievoudigd. Vroeger gingen de opbrengsten van de olievelden naar multinationals, nu naar de strijd tegen de armoede. Voor de rijken is Chávez dus de duivel, maar voor de armen heeft hij hoop gebracht."
In de eerste plaats gaat het om de genadeloze plundering van grondstoffen. Olie en gas, uiteraard, maar ook van water, dat in de loop van deze eeuw van groot strategisch belang zal worden.
Ten tweede is er de plundering van arbeidskrachten in allerhande toeleveringsbedrijven. Het gaat hier om regelrechte dwangarbeid waar vakbondswerk categorisch verboden is.
De derde plaag is de langzame verstikkingsdood van de lokale landbouw. Multinationals uit het Noorden dumpen hun gesubsidieerde producten op de Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse markten. Op die manier wurgen zij de plaatselijke boeren die hun eigen productie niet langer aan de man kunnen brengen. Vele boeren laten hun gronden braak liggen en trekken naar de steden waar ze in krottenwijken bij elkaar troepen.
De vierde plaag is de eigen leidende klasse in de landen van het Zuiden. Het gaat hier om een lokale bourgeoisie die onder één hoedje speelt met de grote mogendheden en enkel de belangen dient van rijke buitenlanders.
De vijfde plaag is de schuldenlast. De banken uit het Noorden en de Wereldbank worden gecontroleerd door de rijke landen. Zij houden de landen uit het Zuiden gegijzeld onder een schuldenberg. Het gaat hier nota bene om een schuld die door plundering al dubbel en dik terugbetaald is, maar die nog steeds een uitstekend middel blijkt om de zuidelijke landen in een wurggreep te houden.
Het zesde mechanisme is de braindrain, kennisvlucht. En de zevende plaag ten slotte zijn de privatiseringen. De laatste vijftien jaar hebben de VS en Europa een duizendtal openbare bedrijven uit Latijns-Amerika verplicht om te privatiseren. Dat zorgde meteen voor nog meer verarming van de lokale economieën en voor een nog grotere greep van het rijke Noorden op het arme Zuiden."
Dat verklaart allicht de hevige tegenstand die hij van de VS krijgt. Het is zoals Chomsky zegt: 'Als er ergens buiten de VS olie wordt gevonden, gaan ze ervan uit dat het om een aardrijkskundig foutje gaat. Olie bevindt zich per definitie onder VS-bodem.' Of zoals die kleine Irakees aan zijn grootvader vroeg: 'Opa, hoe komt hún olie onder ónze grond terecht?' Met die logica doet Chávez niet meer mee."
Die werd tijdens WOII gebruikt tegen de Duitse vloot en werd daarna afgeschaft, omdat de VS dachten dat ze Latijns-Amerika onder hun controle hadden. Ze hebben die gereactiveerd en een admiraal aan het hoofd geplaatst die carrière heeft gemaakt bij de 'Special Forces'."
Chávez en de Venezolanen tonen ons enerzijds dat er geld is en anderzijds dat er mensen zijn. De mensen, die de overgrote meerderheid uitmaken, hebben eigenlijk dezelfde belangen die niet verenigbaar zijn met de belangen van de multinationals."
(*) Michel Collon is een Belgisch schrijver en journalist. Hij heeft de oorlogsstrategie van de Verenigde Staten en de desinformatiecampagnes geanalyseerd in de boeken "Blufpoker. De grootmachten, Joegoslavië en de komende oorlogen" en "Bush, de cycloon". Hij is adviseur van TeleSur, het Latijns-Amerikaanse kanaal, en analist en oprichter van de alternatieve informatiesite Investig'Action.
Je kunt dit boek bestellen bij intal, info@intal.be of 00322/209.23.50.
http://www.intal.be/nl/article/de-7-zonden-van-hugo-chavez
mailto:info@intal.be