100 Jaar Internationale Vrouwendag

Redactie binnenland

Het is ruim 100 jaar geleden dat op een Congres van de Socialistische Internationale 8 maart door Clara Zetkin uitgeroepen werd tot jaarlijkse Internationale Vrouwendag. Dit jaar waren in tal van plaatsen in Nederland bijeenkomsten die in het teken stonden van de nu een eeuw oude traditie van 8 maart als dag waarop de vrouwen voorgaan in de strijd. Onder andere een demonstratie op de Dam in Amsterdam.

Het eerbetoon wat Internationale Vrouwendag is aan de strijd voor betere arbeidsomstandigheden van vrouwen, voor gelijke lonen, de eis van medezeggenschap, waaronder die van het vrouwenkiesrecht, en tegen onrechtvaardige oorlogen, is nog steeds actueel.

De initiatiefgroep die de demonstratie op de Dam organiseerde formuleerde voor Vrouwendag 2010 de volgende eisen:

Met de demonstratie op de Dam wilden de strijdbare vrouwen werk maken van het versterken van de solidariteit van alle vrouwen die in actie (willen) komen tegen uitbuiting, onderdrukking en crisisbeleid. In hun pamflet vroegen ze aandacht voor de verslechteringen voor vrouwen door de aangekondigde bezuinigingen en voor de acties van vrouwen die werkzaam zijn in de zorg (zorgcrisis.nl) en voor de acties van de schoonmakers (http://wijhebbenerschoongenoegvan.nl).