Amnesty International bekritiseert het besluit van president Obama over Cuba (enigszins ingekort)
Amnesty International betreurt het onlangs door president Barack Obama genomen besluit om de sancties tegen Cuba met een jaar te verlengen, in het kader van de 'Trading With the Enemy Act'(TWEA). President Obama heeft daarmee nagelaten de al veel te lang uitgestelde stap te zetten op weg naar de ontmanteling van een beleid dat zowel ineffectief als schadelijk is.
Amnesty International heeft president Obama voortdurend opgeroepen om niet langer gebruik te maken van de mogelijkheid zijn macht uit te oefenen door middel van de TWEA. Ook heeft Amnesty International de Verenigde Staten steeds opgeroepen om het embargo tegen Cuba op te heffen. In een brief van 12 augustus jongstleden heeft Amnesty International er bij president Obama sterk op aangedrongen om af te stappen van een vijf decennia oud beleid, dat zich heeft bewezen als schadelijk voor de mensenrechten op Cuba.
In 2009 verscheen het rapport 'Het VS-embargo tegen Cuba: de gevolgen voor economische en sociale rechten'. Daarin concludeerde Amnesty International dat de sancties, die de VS sinds 1962 opleggen aan Cuba, een negatief effect hebben op de toegang van Cuba tot medicijnen en medische technologieën en daarmee de gezondheid van miljoenen Cubanen in gevaar brengen. Organisaties en programma's van de Verenigde Naties die op Cuba werken zoals UNICEF, UNAIDS en UNFPA, hebben gerapporteerd dat het VS-embargo de invoering van programma's, die gericht waren op de verbetering van de leefomstandigheden van de Cubanen, heeft ondermijnd.
Het Congres van de VS heeft de ultieme autoriteit om dit ontaarde embargo, dat een verwoestende impact heeft op het leven van de Cubaanse bevolking en de vrijheid beknot van VS-burgers om naar het eiland te reizen en handel te drijven met en op Cuba, in te trekken. VS-wetgevers hebben ook de mogelijkheid om de negatieve gevolgen van het embargo te beperken door de wetsvoorstellen HR 4645 en S 1089 aan te nemen en daarmee het verbod op reizen naar Cuba op te heffen. Dit zou een stap in de goede richting zijn en zou hopelijk leden van het Congres aanmoedigen om het embargo volledig te beëindigen.
President Obama heeft de macht om op elk moment zijn recente besluit te herroepen met een nieuw presidentieel besluit en een einde te maken aan de toepassing van de 'Trading With the Enemy Act' in relatie tot Cuba. Amnesty International zal doorgaan met de roep om een verouderde instelling, aangenomen tijdens de Koude Oorlog die zich heeft bewezen als schadelijk voor de mensenrechten van zowel Cubanen als de burgers van de Verenigde Staten, te beëindigen.
De economische sancties tegen Cuba zijn ingesteld in het kader van de 'Trading With the Enemy Act' in 1963. De toepassing van de TWEA in relatie tot Cuba zou midden september dit jaar zijn verlopen als president Obama dit niet verlengd zou hebben tot september 2011. Dit zou een einde gemaakt hebben aan de economische sancties tegen Cuba, VS-burgers het recht hebben gegeven om vrij te reizen naar het eiland en bedrijven uit de VS de mogelijkheid hebben geboden om zaken te doen met en op Cuba.
De toepassing van de TWEA in relatie tot Cuba, als basis voor een reeks van sancties genaamd de 'Cuban Assets Control Regulations', is de verantwoordelijkheid van de president van de VS. Sinds 1978 heeft elke VS-regering detoepassing van die wet met betrekking tot Cuba hernieuwd, benadrukkend datdit gebeurde in het belang van de Verenigde Staten.
Het embargo tegen Cuba is ingebed in de wetgeving van de VS, vooral via de Torricelli Wet en de Helms-Burton Wet. De Helms-Burton Wet, aangenomen in 1996, bepaalt dat de sancties alleen opgeheven kunnen worden als Cuba start met een democratiseringsproces.
Sinds zijn aantreden heeft president Obama enkele positieve stappen genomen om de beperkingen te versoepelen, inclusief het opheffen van een aantal beperkingen voor Cubaanse Amerikanen die naar Cuba willen reizen of geld willen overmaken aan hun families. Maar ondanks dat heeft president Obama de toepassing van sancties tegen Cuba in het kader van de TWEA vernieuwd in september 2009 en recent op 2 september 2010.
AI Index: AMR 25/015/2010, 8 September 2010, vertaling J. Bernaven.