Reshma Patil
Chinese analisten en hoge militairen oefenen steeds heviger kritiek uit op wat Peking beschouwt als de groeiende Amerikaanse "inmenging" in China's verhouding met India, Pakistan en Zuid-Azië.
People's Daily, de officiële krant van de Communistische Partij, hulde zich tot afgelopen dinsdag in stilzwijgen over de recente spanningen met India over China's politiek met betrekking tot Kashmir. Toen verscheen er een eerste stuk over de kwestie waarin men de Verenigde Staten verweet zich te bemoeien met de Chinees-Pakistaanse betrekkingen. De beschuldiging aan het adres van de VS zou ook een manier kunnen zijn om de schuld af te wenden van China, dat India kapittelt over Kashmir.
De schrijver beschuldigde de VS ervan de "feiten over China's hulp aan Pakistan te verdraaien" en een wedstrijd tussen India en China te willen aanwakkeren als het gaat om het geven van hulp aan het door overstromingen geteisterde Pakistan. Opiniestukken in deze krant worden gepubliceerd na goedkeuring van de Communistische Partij.
Volgens de columnist zouden de VS "samenzweren" met India, om een Amerikaanse comeback in de regio te verzekeren. "Om dit te bereiken moeten de VS samenzweren met India. Als de bladeren in China ruisen wordt India al bloednerveus en de haat van India jegens China sluimert nog steeds." Ook schreef hij: "De mediahype rond Kashmir valt samen met het gegeven dat de VS na de terugtrekking uit Irak bijzonder gretig zijn om een nieuwe strategische positie in Azië te verwerven."
China heeft de Amerikaanse invloed in Zuid-Azië altijd gewantrouwd maar met Peking's groeiende invloed wereldwijd klinkt de kritiek van invloedrijke denktanks steeds luider.
"De VS beklagen zich erover dat China niet transparant is. Wij zijn van mening dat de VS in Zuid-Azië totaal niet transparant zijn!" aldus Zhao Gancheng, hoofd van het departement South Asia Studies van het Shanghai Institute for International Studies tegenover de Hindustan Times. "We hopen alleen dat de Amerikaanse betrokkenheid meer vrede dan onrust in de wereld zal brengen... maar hiervan zijn we niet overtuigd."
Eerder dit jaar schreef de Chinese militaire strateeg en luchtmachtkolonel Dai Xu over Washington's antiraketsysteem dat in een halve maanvorm om China opgesteld staat. "De omsingeling begint in Japan, loopt verder door landen in de Zuid-Chinese Zee tot aan India, en eindigt in Afghanistan."
In augustus beschuldigde de Chinese generaal-majoor Luo Yuan de VS ervan militaire machtspolitiek te verwarren met diplomatie en van het intimideren van kleinere landen. In de officiële media zei Luo dat de Amerikanen in alle probleemgebieden opduiken: "Zodra de VS zich ermee bemoeien wordt de situatie slechter."
Te verwachten valt dat Peking steeds beduchter zal worden voor de banden tussen India en de VS. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Amerika's "verborgen motieven", het beschadigen van China's banden met India en Pakistan, voeding geeft aan de geruchten over Chinese militairen in het door Pakistan bezette deel van Kashmir. Afgelopen dinsdag herinnerde een woordvoerder van het ministerie de wereld eraan dat Chinaeen "belangrijk Aziatisch land" is.
Bron: Hindustan Times, Peking, 8 september 2010, vertaling Frans Willems.
Deel twee van een uitgebreide achtergrondanalyse over de gevaarlijke ontwikkelingen in Azië, waarvan het eerste deel in Manifest 8 werd gepubliceerd, wordt geplaatst op de website van de NCPN: www.ncpn.nl. In dit tweede deel wordt aangetoond dat er in dat gebied doelbewust wordt gewerkt aan de uitbreiding van de NAVO naar Azië. Het artikel zal te vinden zijn onder webartikelen bij Manifest 9.