Rinze Visser
Enkele weken geleden werd er in de gemeenteraad door de voorzitter aandacht besteed aan het feit dat ik veertig jaar deel uitmaak van de gemeenteraad van Lemsterland. Uiteraard bedank ik de burgemeester voor zijn behartigenswaardige woorden en ook allen uit de bevolking die mij er mee feliciteerden. Niet alleen zó lang raadslid, maar ook zó lang communistisch raadslid (1).
Namens mijn partij mag ik hier mijn dank uitspreken voor het vertrouwen onder de bevolking die dit langdurig volksvertegenwoordiger zijn mogelijk maakte. Mijn raadslidmaatschap heeft nooit slechts bestaan uit het bezoeken van vergaderingen en het daar uitspreken van politieke standpunten over vraagstukken die aan de orde waren. Veel meer nog uit het helpen van mensen die door de politiek gemangeld dreigden te worden of er voor te zorgen dat ze kregen waar ze recht op hadden. Vanuit die kennis en ervaring ook als raadslid politiek bedrijven, zo is dat het best te omschrijven.
Echter de laatste tijd zijn er dingen gebeurd waardoor bij mij enige weerzin is ontstaan waar het gaat om het officiële gedeelte van het raadslid zijn. De gang van zaken met betrekking tot het willen opheffen van onze gemeente Lemsterland door een fusie met twee andere gemeenten, heeft daar in niet geringe mate aan bijgedragen. Vooral hoe dat in zijn werk ging.
Stap voor stap is er, vaak buiten de openbaarheid om, onder het schijnheilig vasthouden aan de zelfstandigheid als het officiële zelfstandige gemeentestandpunt, soms langs zeer twijfelachtige weg, naar toe gewerkt. Van een zogenaamd ongedwongen samenzijn - met diner - van de fractievoorzitters van de drie gemeenten (ik heb geweigerd daaraan mee te doen) tot een brief van een aantal beleidsambtenaren aan de raad, waarin in feite een kort daarvoor tot stand gekomen raadsbesluit - samenwerken, geen fusie - werd afgeraden en een fusie werd bepleit.
Onze NCPN-fractie heeft hierop per brief gereageerd en ervoor gezorgd dat de ambtenarenbrief op de raadsagenda kwam. Wat een groot deel van de raad niet leuk vond. De brief waarin hun eigen standpunt bestreden werd kwam, zo blijkt achteraf, niet slecht uit.
Dat alles en nog meer vond plaats onder het officiële regime van het unaniem gedragen motto 'Lemsterland blijft een zelfstandige gemeente'. Dit politieke vreemdgaan van een meerderheid had tot resultaat dat alle inbreng van onze fractie en ook mijn persoonlijke inbreng, waarmee ik dacht anderen te hebben overtuigd, voor niets waren geweest. Er is veel 'ja' gezegd en 'nee' gedaan!
Nu zal een commissie, bestaande uit de fractievoorzitters van de drie gemeenteraden, het proces naar fusie begeleiden. Daarin zal dus een groot deel van hun tijd en energie worden gestoken in plaats van onder de mensen te werken. Bovendien vond een raadsmeerderheid het nodig de vergaderstructuur te veranderen, terwijl men zelf moest toegeven dat er aan de huidige structuur niets mankeerde. Mijn groeiende weerzin tegen dat alles zal mij er niet van weerhouden voor de mensen op te komen als dat nodig is. Dan maar wat minder van dat andere... En tot 'Meisje' (1): het écht bestaande ereburgerschap van Lemsterland zal verdwijnen bij gebrek aan 'Lemsterland'. Sneu voor Rintje Ritsma en nog een paar anderen...
Rinze Visser is fractievoorzitter NCPN Lemsterland.
(Bron: 'Zuid-Friesland/Meimeringen', 8-9-2010)