Leonard Weinglass herdacht

Redactie buitenland

Gerardo Hernández, één van de vijf Cubanen, sinds 1998 in gevangenschap in de VS, schreef zijn indrukken op over deze bijzondere advocaat, die op 23 maart in New York overleed.

Niet lang geleden kwam Len mij opzoeken en wij werkten meerdere uren aan de voorbereiding van mijn juridisch beroep. Ik merkte toen dat hij vermoeid was. Zijn leeftijd baarde mij zorgen vanwege de lange tocht uit New York, die hij alleen aflegde. Het weer was slecht en de wegen vanaf het vliegveld naar Victorville kronkelen door de bergen die deze hoogliggende woestijn omringen.

Ik toonde hem mijn bezorgdheid, maar hij ging daar niet opin. Zo was hij en niets kon hem stoppen. Als hij het nodig vond mij te bezoeken zou steeds hetzelfde gebeuren. Op een bepaald punt in onze conversatie, terwijl ik hem hoorde praten, dreef mijn geest weg van zijn woorden en was ik geboeid door zijn persoon. Ik realiseerde mij dat hier een groot man sprak, de enorme advocaat, de legendarische vechter voor recht, dat hij hier zat tegenover mij. Ik vertelde hem dat ik hem gezien had in documentaires op tv, waar hij zich wijdde aan belangrijke juridische zaken zoals hij gedaan had vanaf zijn jonge jaren.

Trots vertelde ik mensen die met mij keken 'dit is de advocaat van de Vijf'. Hoeveel ik ook las of hoorde van Len, ik wist vanwege zijn nederigheid en bescheidenheid dat er nog veel te leren was van deze man die zijn leven had gewijd aan zijn beroep.

Len wees er in onze zaak altijd op, net zoals die andere waaraan hij heel veel tijd besteedde, dat het per definitie een politieke zaak was. Hij waarschuwde ons vanaf het begin dat de strijd lastig en moeizaam zou zijn. De ervaring met het 'systeem' had hem dat geleerd. Wij van onze kant, los van de professionele relatie die we met hem hadden, dachten steeds aan hem als onze compañero in de strijd om gerechtigheid.

Len verlaat ons op een cruciaal moment, maar wij zijn nu in staat om onze eigen weg te gaan. Bij verschillende gelegenheden sprak hij zijn bewondering en respect uit voor de andere pleitbezorgers van ons juridisch team, ik denk dat hij het vertrouwen had dat hij onze zaak in goede handen achtergelaten heeft. Evenals anderen die gedurende deze jaren ons vergezelden in de juridische strijd om het recht te laten zegevieren, zal ook hij niet bij ons zijn om de onvermijdelijke zege te zien. Wij vertrouwen dat die dag zal komen en dat wij Len zoals alle anderen de verschuldigde eer zullen bewijzen in ons vaderland.

Namens de 'Cuban Five' en onze families en namens de miljoenen Cubanen en onze broers en zusters van overal die hem vertrouwden en bewonderden, bieden wij onze oprechte condoleances aan Len's familie en vrienden.

Leonard Weinglass presente!

Gerardo Hernández Nordelo, USP Victorville, Californië.
Bron: Internationaal Comité voor vrijheid van de 'Cuban Five' - 23 maart 2011 - INFOCUBA - Prensa Latina, vertaling Thomas Janssen.