Een reus van zijn tijd

Lenin

Het leven en werk van Vladimir Iljitsj Lenin zijn bewonderenswaardig. Op 22 april werd zijn 141e geboortedag gevierd. Zijn ideeën zijn evenzeer gebonden aan zijn tijd als tijdloos. Hij was de oprichter van een nieuwe periode, de 20e eeuw als het tijdperk van de socialistische revolutie die de macht brak van de macht van de uitbuiters in het achtergebleven tsaristische Rusland. De eerste staat van arbeiders en boeren in de geschiedenis werd gevormd. Dit vormde op haar beurt de aanzet tot de snelle ontwikkeling van revolutionaire en emancipatiebewegingen over de hele wereld.

Niemand was in staat, zoals hij, de diepte, de essentie en de waarde van de marxistische theorie te interpreteren en toe te passen. Niemand was in staat, zoals hij, deze theorie te analyseren en de uiteindelijke consequenties ervan te doorgronden. Niemand was in staat haar te ontwikkelen en te verrijken op de manier waarop hij dat deed.

Onder de vele belangrijke bijdragen van Lenin aan het marxisme en de vooruitgang van de mensheid, waren zijn theorie van het imperialisme als de laatste fase van de kapitalistische ontwikkeling, het creëren van een nieuw type partij, de socialistische revolutie en de dictatuur van het proletariaat, de noodzakelijke verhouding tussen nationale en sociale bevrijding, de beginselen van vreedzame co-existentie en het pad naar de opbouw van het socialisme.

Vijanden hebben geprobeerd hem te demoniseren, maar niemand kan de historische kracht ontkennen van het denken en optreden van Vladimir Iljitsj Lenin, een politieke reus van zijn tijd (22 april 1870 tot 21 januari 1924).

Gebaseerd op Granma International, 22 april 2011, vert. wvdk.