Domenico Moro (*)
"Italiaanse werkgevers willen overheidsschuld aanpakken met nog meer privatiseringen die eerder al een volledige economische mislukking voor het land betekenden (...) De aanpak van de overheidsschuld door de Italiaanse werkgevers: stimuleren van het privatiseringsbeleid"
Op zaterdag 9 juli, de dag na de aanval van de financiële markten op Italië, publiceert Sole24ore een hoofdartikel over de grote lijnen van het economische beleid van de Confindustria [het Italiaanse VNO-NCW]. Dat beleid komt hierop neer: niet de zieke 'redden' maar in plaats daarvan definitief afmaken. De auteurs, Perotti en Zingales, benadrukken het belang van de groei als oplossing voor het probleem van de overheidsschuld. En ze voegen eraan toe: "Er moet nu iets gebeuren, er is geen tijd meer te verliezen". "We moeten de financiële markten zo snel mogelijk een geruststellend antwoord geven. Dit antwoord zou neerkomen op "in een jaar tijd het begrotingsevenwicht herstellen" (...) "Een kwestie van bloed en tranen. Maar er zullen nog veel meer bloed en tranen vloeien als we niet de moed zouden hebben om nu onmiddellijk iets te doen". "Het volstaat niet de inkomsten te verhogen, we moeten snoeien in de uitgaven, te beginnen in de sociale zekerheid." Toch zou ook dat niet voldoende zijn. Om de situatie op te lossen "moeten we nieuwe investeringen stimuleren (bijvoorbeeld in de energiesector - ENI (Ente Nazionale Idrocarburi), een Italiaans energiebedrijf dat door de overheid in 1953 is opgericht, en ENEL (Ente Nazionale per l'Energia Elettrica), opgericht in 1962 en de belangrijkste Italiaanse energieleverancier op het gebied van elektriciteit, in de Post, in Finmeccanica - financiële holding, actief in luchtvaart, ruimtevaart, transport en communicatie - bij de RAI, (de Italiaanse radio en televisie)".
Nu zijn we eindelijk bij de kern van de zaak. De overheidsschuld wordt de stormram voor de privatisering van alles wat nog rest aan overheidstussenkomst in de economie. Het ziet ernaar uit dat men niet bijster veel begrepen heeft uit de geschiedenis. Tien jaar stagnatie na de vorige privatiseringsgolf bewees dat men het probleem van de overheidsschuld niet alleen niet zal oplossen door privatiseringen, maar integendeel alleen nog maar erger maakt. En dit om de volgende redenen:
De recente renteverhogingen op de schulden van Portugal en Griekenland tonen aan dat de politiek van 'bloed en tranen' en de privatiseringen inefficiënt zijn tegen de internationale financiële speculatie op de staatsschuld. Tegelijk maakt de internationale crisis van deze laatste jaren duidelijk dat de zelfregulering van de markt niet werkt. Bovendien bewijst de recente Italiaanse geschiedenis dat de private werkgevers veel minder goede managers zijn dan de staat. Dit maakte Massimo Mucchetti heel duidelijk in zijn boek 'De werkgevers ontslaan?'. Er zullen in de toekomst dus nog veel meer bloed en tranen vloeien als we vandaag niet stoppen met het ontmantelen van de productieve basis van het land door de definitieve transformatie van de Italiaanse economie in wat we zouden kunnen omschrijven als een parasitair monopoliekapitalisme. De last van de schuld riskeert in elk geval nog een verzwaring. Gezien men de schuld berekent in een percentage van het bbp, komt knippen in de structurele basis van dit bbp immers neer op het verhogen van de toekomstige schuld. En dit onafhankelijk van de inspanningen die men doet om deze schuld te verminderen. Het enige economisch beleid, die naam waardig, is precies het omgekeerde van het recept van de Confindustria: naast het verhinderen van nieuwe privatiseringen moeten we ook en vooral de overheidstussenkomst in de economie stimuleren, te vertrekken van het opnieuw nationaliseren van de geprivatiseerde sectoren.
(*) Domenico Moro is economist en lid van de Partij van de Italiaanse Communisten (PdCI). Bron: WPB