Wil van der Klift
Dit zou het ideologische thema voor een volgende conferentie kunnen zijn. Het kan ook goed dienen als ideologische discussie op de deelterreinen. Hoe ziet deze kwestie eruit in relatie tot jongeren, in het bedrijvenwerk, m.b.t. de bondgenotenpolitiek? Wat betekent het voor de krant?
Door deze invalshoek te kiezen wordt een uiterst actueel maatschappelijk en invloedrijk thema behandeld en wordt het mogelijk zinvolle, actuele en dringende kwesties aan de orde te stellen. De rol van de partij komt aan de orde zonder dat allereerst wordt ingegaan op de organisatorische kwesties (zoals genoemd in het (nog) niet aangenomen hoofdstuk 2 van het partijprogramma) zoals democratisch-centralisme, discipline, etc.
Thema's die (nog steeds/steeds meer) een grote drempel vormen voor een zinvolle discussie. De keuze voor het thema 'partij, individualisme en de noodzaak van het werken onder de massa' maakt de discussie inhoudelijker en brengt de werkelijkheid van alle dag dichterbij dan een louter organisatorische insteek.
Immers de dagelijkse strijd moet steeds opnieuw de noodzaak tonen van solidariteit en gemeenschappelijkheid. Moet de relatie tussen individuele groei en collectieve stappen vooruit duidelijk maken. De theoretische kennis uit het verleden moet steeds opnieuw aan de nieuwe praktijk worden getoetst. Dat geldt zeker nu in het Westen aanzienlijke delen van het proletariaat deel zijn gaan uitmaken van de middengroepen en hun denken en handelen daarmee veranderden. De voorliggende tekst is zeker niet rijp, noch theoretisch voldoende uitgewerkt, maar de noodzaak van een gezamenlijke discussie over het onderwerp is erg urgent. De tekst is een bewerking van een deel van het niet aangenomen hoofdstuk 2 van het partijprogramma, zoals dat nu wordt toegezonden aan nieuwe leden. Alleen al om die reden moeten we aan de slag met de discussie.
De overheersende burgerlijk-kapitalistische ideologie heeft zich gericht op een proces van voortgaande individualisering. Ideologische klassenstrijd is daarmee voor alles een kwestie geworden om deze aanval op het wezenlijk collectieve karakter van de menselijke samenleving te bestrijden. Het gevolg van het eenzijdig benadrukken van het individuele, van het persoonlijke is een ontkenning van het belang van saamhorigheid, gemeenschapszin, solidariteit en de noodzaak van gezamenlijke actie. Mede hierdoor laten mensen zich veel minder makkelijk langdurig organiseren of willen zij in hun organisaties slechts kortstondig verantwoordelijkheden dragen. In de dagelijkse economie en sociale leefwereld is onder andere een gevolg dat er sterk wordt ingezet op flexibilisering en (informele) netwerkvorming.
Communisten zijn het principieel oneens met deze eenzijdige, overgewaardeerde individualisering, die leidt tot kortetermijndenken, ongezonde vormen van flexibiliteit en radicalisering. Individualisering, marktdenken en consumentisme vormen de basis van de heersende klasse voor haar pogingen om te overleven. Daarmee is de ideologie van de individualisering een van de belangrijkste wapens geworden in de handen van het kapitaal.
Antwoorden op deze vragen houden in ieder geval in dat de partij zich naar buiten (en binnen) openstelt en organisatievormen zoekt die eigentijds, democratisch én doeltreffend zijn om de banden met de arbeidersklasse en de werkende massa op te bouwen. Daarbij moet met de beperkte actieradius van de partij uiteraard rekening worden gehouden.
Tot de grondslagen van het partijleven behoort ook de geest van collectiviteit tussen de leden van de partij en in het bijzonder tussen de leden van de besturen en uitvoerende organen van de partij. Dit is wat men een aan de sport ontleende uitdrukking 'teamgeest' zou kunnen noemen, wanneer men er op uit is zijn eigen persoon op de voorgrond te stellen, zonder de andere leden van het team te helpen en ermee rekening te houden. Het eigen optreden moet de collectiviteit versterken, moet in dienst staan van de collectiviteit, anders kunnen er gezamenlijk geen goede resultaten worden behaald.
Individueel optreden is een typische eigenschap van de kleinburgerij en hetkleinburgerlijke intellectualisme; het proletariaat heeft meer ervaring met en baat bij collectief optreden en is daarom onmisbaar voor vruchtbaar werk in de proletarische partij.
Collectiviteit of teamgeest betekent echter niet dat er geen leiding moet zijn in de bestuurs- en werkorganen, dat iedereen gelijk is en dat niemand persoonlijke verantwoordelijkheid draagt. Collectiviteit komt niet spontaan tot stand, zij moet georganiseerd en geleid worden. Teamgeest betekent dat de hele ploeg besluiten neemt over de wijze van werken en het te bereiken doel. Daarbij moet elk lid van de ploeg verantwoordelijk zijn voor de hem door het team opgelegde taak en tevens voor de gehele ploeg.
Eén van de belangrijkste voorwaarden voor het succes van de strijd van de partij en voor het partijleven is de aandacht voor het kleine, dagelijkse werk. Elke grote taak bestaat uit de som van vele kleine taken. Indien de partij niet de grootste aandacht aan het kleine werk schenkt, indien dit niet met volharding en stiptheid verricht wordt, zal de partij ook niet in staat zijn haar grootste taak te volbrengen, het verwezenlijken van het communisme.