René Gonzalez pas vrij wanneer hij terug mag naar Cuba

rene.jpg
Links: René González.

Redactie buienland

Na 13 lange jaren van onrecht werd René Gonzalez, een van de Vijf Cubaanse antiterroristische strijders, op 7 oktober jl. ontslagen uit de Marianna-gevangenis in Florida. (*)

Dit is een stap op weg naar zijn vrijheid, maar nog steeds kan hij niet terug naar zijn vrouw Olga Salanueva en kan hij niet worden ontvangen door de Cubaanse bevolking, die van hem houdt en zijn onmiddellijke en volledige vrijheid eist, samen met de andere vier gevangenen.

Alsof 13 jaar nog niet genoeg was, stapelt de Amerikaanse regering nu een extra straf op René en zijn familie door hem te dwingen in de VS te blijven om daar onder toezicht een proeftijd van drie jaar uit te zitten. Dit is niet alleen inhumaan, maar brengt het leven van René ernstig in gevaar.

Van nu af aan zal de Amerikaanse regering verantwoordelijk zijn voor alles wat er gebeurt met hem. Terroristische groeperingen en individuen kunnen in Miami vrijelijk optreden en vormen een levensbedreiging voor René. Gedurende de periode van zijn 'gecontroleerde verblijf in de VS' is de belangrijkste vraag: wie controleert, wie houdt toezicht op de terroristen in Miami?

Hemel en aarde moeten worden bewogen om van Obama te eisen dat René Gonzalez onmiddellijk naar zijn familie en zijn vaderland mag vertrekken.

(*) René González werd samen met Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero en Fernando González, in 1998 gearresteerd omdat zij probeerden terroristische plannen van ultra-rechtse groepen in Florida tegen Cuba te stoppen.

Bron: Internationaal Comité voor de Vrijheid van de Cuba 5, 7 oktober 2011, vert. wvdk.