Grieks verzet tegen afbraakmaatregelen wordt groter

Provocaties worden harder

Redactie buitenland

Tijdens de tweede dag van de landelijke algemene 48-uursstaking op 19 en 20 oktober in Griekenland vond door provocateurs een georchestreerde aanval plaats op de demonstranten, waarbij een staker om het leven kwam.

Het 'hart' van de mobilisatie op de tweede dag van de enorme 48-uursstaking klopte op het centrale plein van de Griekse hoofdstad, het Syntagma-plein. Daar organiseerde het Militante Front van Alle Werkers (PAME), de belangrijkste strijdorganisatie van de KKE, een grote demonstratieve omsingeling van het Griekse parlement. Tijdens de tweede dag overtrof het aantal precedenten die van vorige stakingen. De groei van het georganiseerde verzet maakt de leiding in het land, het grootkapitaal en de sociaaldemocratische marionettenregering, steeds nerveuzer. De omvang en de strijdbaarheid op de tweede dag vormde een waardige voortzetting van de eerste dag van de 48-uursstaking. Op hetzelfde moment vond binnen het parlement, op verzoek van de KKE, een hoofdelijke stemming plaats over de artikelen van de ontwerpwet van de regering, waarmee de nieuwe antiwerkersmaatregelen zullen worden uitgevoerd. Duidelijk is dat de strijd zal worden voortgezet nu een steeds groter deel van de Griekse bevolking in opstand komt.

(Zie ook: http://inter.kke.gr/News/news2011/2011-10-202mera)