Caroline Weber (persvoorlichter FNV Bondgenoten)
Ruim 2500 schoonmakers hebben in Den Haag besloten hun stakingsacties voor onbepaalde tijd door te zetten. Werkgevers hebben nog steeds niet gereageerd op hun doodnormale eisen als doorbetaling bij ziekte, genoeg tijd om het werk goed te kunnen doen en meer respect en waardering. Daardoor is er ook nog steeds niet serieus over loon onderhandeld.
Khadija Tahiri, schoonmaker in een ziekenhuis en president van de Vakbond voor Schoonmakers: "Dezelfde kamer moet elk jaar nog goedkoper schoongemaakt worden. De prijzenoorlog leidt tot onmogelijke afspraken. Die schone schijn gaat ten koste van ons werk en onze gezondheid."
Op 12 januari hebben de schoonmakers in Den Haag aan Tweede Kamerleden van PvdA, SP en GroenLinks en aan VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes oplossingen overhandigd voor de ongezonde prijzenoorlog die in de schoonmaakbranche woedt. Zij willen dat de Tweede Kamer en de werkgeversvoorzitter zorgen voor een stop op de enorme werkdruk die daardoor is ontstaan.
De rijksoverheid is de grootste opdrachtgever van de schoonmaakbedrijven. De Tweede Kamerleden kunnen als opdrachtgever en vertegenwoordiger ingrijpen en zorgen dat de werkdruk niet verder omhooggaat. De schoonmakers liepen in een indrukwekkende demonstratieve optocht, de Mars van Respect, door Den Haag.
Tahiri: "We voelen ons gesteund door de reacties van de Tweede Kamerleden van PvdA, SP en GL. Zij staan achter onze eisen. Werkgeversvoorman Wientjes heb ik gevraagd of hij schoonmaken een vak vindt. Dat vindt hij inderdaad, en op mijn vraag naar de werkdruk zei hij dat hard werken goed is, maar dat je wel genoeg tijd moet hebben om je vak uit te oefenen. En dat is nu precies wat er aan ontbreekt!"
De schoonmakers hebben vorige week, na de Mars van Respect in Amsterdam, enkele dagen hun acties opgeschort om werkgevers de tijd te geven met een reactie te komen. Aangezien werkgevers nog steeds niet gereageerd hebben, staken de schoonmakers nu door.
De schoonmaakbedrijven en grote opdrachtgevers als Philips, ING en de rijksoverheid doen vooralsnog alsof hun neus bloedt. De schoonmakers verwijten grote dure opdrachtgevers zoals de rijksoverheid, Philips en ING dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en wonderen verwachten voor onmogelijke lage prijzen.
Maandenlang is er met de schoonmaakbedrijven gepraat. Niet over luxe, maar over voorstellen die voor de meeste mensen in Nederland tot de normaalste zaak van de wereld behoren. Van doorbetaling bij ziekte tot meer zekerheid voor tijdelijke krachten. Van genoeg tijd om het werk te kunnen doen tot een reiskostenvergoeding.
De Respect-voorstellen van de schoonmakers zijn 'principieel' afgewezen door de schoonmaakbedrijven. Daardoor is er nooit serieus onderhandeld over loon. In de afgelopen tijd is bovendien gebleken dat schoonmaakbedrijven niet in staat zijn belangrijke afspraken over bijvoorbeeld opleidingen na te leven.
Sinds 2 januari is er een schoonmakersopstand begonnen, met verschillende acties in het hele land. Afgelopen donderdag 5 januari liepen er al ruim 2.000 schoonmakers mee in de eerste Mars van Respect in Amsterdam.