Sociaaleconomische redactie
De douanemedewerkers kwamen op dinsdag 13 maart in actie voor een betere cao. In alle aankomst- en vertrekterminals op Schiphol vonden tussen 12.00 en 13.00 uur stiptheidsacties plaats. Ook was er een manifestatie bij Schiphol Cargo.
Hierbij waren ook vakbondsleden uit andere sectoren, die solidariteit betuigen met de douaniers. Denk aan SW'ers, die een forse reorganisatie te wachten staat waarbij 70.000 van de 100.000 banen geschrapt worden. De solidariteitsactie was een opmaat naar de manifestatie van 22 maart op het Malieveld in Den Haag. Dan protesteert de SW tegen de draconische maatregelen van het kabinet Rutte.
Douanemedewerkers willen een loonsverbetering in hun nieuwe cao, maar het kabinet-Rutte houdt voor het tweede jaar op rij stug vast aan de nullijn. Ook willen zij dat er goede afspraken worden gemaakt over reorganisaties bij de Rijksoverheid (sociaal flankerend beleid). Omdat minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken weigert hieraan tegemoet te treden volgden deze acties.
FNV Bondgenoten en FNV Bouw roepen ook op tot landelijk protest tegen Wet werken naar vermogen
Het kabinet wil één regeling invoeren voor mensen met een arbeidshandicap en bijstandsgerechtigden: de Wet werken naar vermogen. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor Wajongers, uitkeringsgerechtigden en werknemers. De FNV verzet zich tegen deze radicale bezuinigingen. Kom 22 maart naar de landelijke protestdag op het Malieveld in Den Haag of laat tijdens een van de andere acties van je horen.
De schoonmakers zijn de tiende week ingegaan met hun staking en blijven actievoeren. Ze hielden een Sit-In in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam en werden gesteund door hoogleraren, VU-medewerkers en studenten. VU eist dat schoonmaakbazen de onderhandelingen heropenen.
Tienduizend cliënten van financiële instellingen steunen de schoonmakers ook en overhandigden ING een petitie dat schoonmakers doodnormale dingen verdienen.