AKP wil meer religieuze jongeren

istanbul227.jpg
Protest tegen het nieuwe wetsvoorstel van de AKP (Foto: http://www.sol.org.tr).

Eda Yenil

Premier Tayyip Erdogan benadrukt de laatste tijd vaak dat hij wil dat jongeren religieuzer leven dan zij momenteel doen. Toen hiertegen protest te horen was, beargumenteerde hij zijn visie als volgt: "Als onze jongeren niet religieus moeten worden, moeten zij dan verslaafden worden?" Hij maakte een scherpe scheiding tussen de jongeren door ze in twee groepen te delen. Aan de ene kant staan de religieuze jongeren en aan de andere kant de drugsverslaafden en atheïsten.

Tegen deze uitspraken hebben jonge academici een petitie getekend waarin zij verklaarden academici te zijn die niet religieus leven of anderszins gelovig zijn, doch ook geen verslaafden zijn. Zij verklaarden echter ook dat Tayyip Erdogan met zijn uitspraak de straatjongeren beledigt. "De straatjongeren hebben een heel moeilijk leven, wat niet komt doordat zij niet voldoende religieus zijn, maar dat de sociaaleconomische politiek van de regeringen tot nu toe en dus ook van de AKP-regering daartoe heeft geleid." De jonge academici hebben in hun petitie geschreven dat Turkije jongeren nodig heeft die zich willen ontwikkelen met wetenschap en kennis, in plaats van jongeren die religie accepteren, zonder zich iets af te vragen.

De AKP-regering gebruikt de aanwezige middelen om jongeren op een religieuze wijze op te leiden. Zo krijgen de Imam Hatip Liseleri (Religieuze Middelbare Scholen), die ooit verboden waren maar al sinds de tweede helft van de jaren '40 werden toegelaten binnen de officiële onderwijsinstellingen, extra aandacht van de AKP-regering. Deze opleidingen zijn namelijk ideaal als middel om religieuze jongeren op te leiden.

In samenhang met al deze ontwikkelingen heeft de AKP afgelopen maand een wetsvoorstel ingediend met een onderwijsmodel van drie periodes van vier jaar studie. Met dit studiemodel wil de AKP de Religieuze Middelbare Scholen meer kans geven omdat deze door hun ononderbroken model van acht jaar geen studenten konden registreren voor het middelbaar onderwijs. Nu wordt voorgesteld dat de studenten na de eerste periode van vier jaar naar een middelbare school zullen gaan. De tweede en derde periode van deze opleidingen kunnen ook door dezelfde scholen worden gegeven en er wordt gezegd dat religieuze scholen de lessen van de tweede en derde periode mogen aanbieden. Dit betekent dus dat de religieuze scholen de kinderen mogen inschrijven na de eerste periode van vier jaar. Terwijl dit momenteel alleen mogelijk is na de middelbare school.

Het nieuwe onderwijsmodel geldt tevens voor thuisstudies. Zo krijgen de studenten de gelegenheid om vanaf de tweede periode van hun studietijd een thuisstudie te volgen. Dit wordt door mensen die hun dochters niet naar school willen sturen, zeer gewaardeerd. Want na de eerste periode van vier jaar hoeven zij in principe hun kinderen niet meer naar school te sturen.

Met het nieuwe onderwijsmodel wil de AKP ook meer religieuze vakken inplannen voor studenten. Het nieuwe model biedt hiervoor wat meer mogelijkheden. Tevens wordt de regeling van onbetaald en verplicht onderwijs weggehaald uit het wetsvoorstel waardoor de toegang tot het onderwijs geblokkeerd zal worden voor mensen met minder inkomen. Bovendien zullen er ook lessen worden gegeven waarbij de studenten een hoofddoek moeten dragen tijdens bepaalde religieuze vakken, zoals Koran-lezen en religie.

Het nieuwe onderwijsmodel staat volgens de AKP klaar om te worden ingevoerd. Als de jongeren er ook klaar voor zijn om zich minder te ontwikkelen en zich juist willen binden aan een religie en geen vragen willen stellen over wat de wetenschap zegt, kan de toekomst van Turkije worden hervormd. Maar de socialistische en communistische jongeren zullen hiertegen blijven strijden en bewijzen dat wetenschap de religie zal overwinnen.