'Waarheen gaat China?', was de naam van een bekend geschrift van de gerespecteerde Brits-Indiase marxistische auteur R. Palme Dutt. Geschreven in 1966 toen de Volksrepubliek China aan het begin stond van de 'Culturele Revolutie'. Dutt probeerde licht te werpen op de moeizame weg die China afgelegd had vanaf de bevrijding in 1949 tot aan deze enorme omwenteling die alle aspecten van de Chinese maatschappij evenals de buitenlandse betrekkingen ontwrichtte. China is een enorm groot land. De kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkelingen aldaar groeien snel en kennen veel ingewikkelde tegenstrijdigheden die een grondig onderzoek noodzakelijk maken, alvorens conclusies te trekken. Manifest is daarom begonnen artikelen te publiceren die trachten het inzicht in deze ontwikkelingen te vergroten. Zie eerder Manifest 2011 nummer 6, 8, 9, 10, 11 en 12 en nummer 1, 2, 3, 4, 5 en 6 in 2012. In oktober 2012 vindt het Volkscongres plaats. We zullen rond die periode een tussenbalans opmaken.
Ma Zuyun
De negentigste verjaardag van de Communistische Partij van China (CPC) komt naderbij (*). Terugkijkend op de geweldige historie van de partij kan geconcludeerd worden dat de partij het recht op de leidende positie in China heeft verdiend. Deze conclusie is gebaseerd op de opmerkelijke prestaties van de partij in het leiding geven aan het Chinese volk van alle nationaliteiten bij het verkrijgen van nationale onafhankelijkheid, in het versterken van de grote kracht van het land, het bevorderen van de algemene welvaart van de bevolking en het bewerkstelligen van een enorme verjonging van de Chinese natie.
De leidende positie van de partij is gebaseerd op wetenschappelijke theorieën. Na de Opium Oorlogen namen ontelbare patriotten hun toevlucht tot verschillende politieke theorieën zoals: reformisme, liberalisme, sociaal darwinisme, populisme en syndicalisme, om het land te redden. Maar al deze theorieën faalden, omdat ze de principes schonden van de wetenschap en niet pasten bij de specifieke omstandigheden in China.
Sun Yat-sen ontwikkelde de Drie Principes van het Volk en leidde de revolutie die de Qing Dynastie omverwierp. Als gevolg van historische belemmeringen kon hij niet de volledige democratische revolutie doorvoeren.
Het marxisme is de meest ontwikkelde en wetenschappelijke ideologie in de menselijke geschiedenis en is de leidende ideologie van de Communistische Partij van China. De partij integreerde de basisprincipes van het marxisme met de specifieke omstandigheden in China en realiseerde twee belangrijke verworvenheden met betrekking tot het geven van een plaatselijk karakter aan het marxisme. In de eerste plaats het maoïsme en in de tweede plaats het socialisme met Chinese karakteristieken, inclusief de Deng Xiaoping-theorie, het belangrijke idee van de Drie Representaties en de wetenschappelijke kijk op ontwikkeling.
Deze twee verworvenheden hebben gediend als een stevige theoretische basis voor de nationale onafhankelijkheid en welvaart van China. In de afgelopen 90 jaar is heel duidelijk bewezen dat de partij, die vasthoudt aan de weg van het marxisme en voortdurend het afstemmen van de ideologie op de plaatselijke omstandigheden bevordert, het vermogen heeft om de revolutie en hervormingen in China te leiden.
Dit is een overweldigende keuze in de geschiedenis en van het Chinese volk. De status van de Communistische Partij als het hart van de leiding van het land is een serieuze keuze geweest van het Chinese volk, gebaseerd op langdurige 'historische vergelijkingen' van verschillende typen van politieke krachten. De geschiedenis en het volk gaven ooit vrij spel aan verschillende klassen en politieke krachten, maar dat bleken over het algemeen voorbijgangers van korte duur. Alleen de CPC, toegerust met het marxisme, verenigde en leidde het Chinese volk, met al zijn etnische groepen, om de 'drie grote bergen van imperialisme, feodalisme en bureaucratie' omver te werpen. Na de Noorder Expeditie, de Land Revolutie, de anti-Japan oorlog en de Bevrijdingsoorlog verkreeg China nationale onafhankelijkheid, werd de bevolking bevrijd en had de Chinese Communistische Partij de zware historische test doorstaan en verwierf de positie van heersende partij.
Sinds de vestiging van het Nieuwe China, inclusief hervormingen en openstelling, heeft de Chinese bevolking (alle etnische groepen), onder leiding van de partij grote inspanningen gedaan om China te ontwikkelen tot de tweede grootste economie ter wereld, haar algemene levensstandaard ontwikkeld tot een gemiddeld behoorlijk niveau en een welvarende situatie gecreëerd met betrekking tot alle socialistische thema's, zoals politiek, cultuur en samenleving. Dankzij de genoemde reeks van historische veranderingen en opmerkelijke prestaties, omarmt en steunt de bevolking van harte de leidende positie van de Communistische Partij van China.
Het is een onvermijdelijke noodzaak dat de CPC haar voorhoedekarakter behoudt en blijft ontwikkelen. De partij is hierdoor in staat om de belangrijkste kracht te vormen als leider van de Chinese revolutie, opbouw en hervorming. De partij vertegenwoordigt de vereisten voor de verdere ontwikkeling van de productieve krachten, de richting van de ontwikkelde cultuur van China en de fundamentele belangen van de overweldigende meerderheid van het Chinese volk en hecht altijd grote waarde aan het permanent behouden en ontwikkelen van haar voorhoedekarakter als marxistisch politieke partij.
Het is daardoor dat de partij in staat is gebleken om de belangrijkste kracht te vormen in de leiding van de Chinese revolutie en hervormingen, het grote historische vertrouwen van het Chinese Volk en de Chinese natie te verkrijgen en onoverwinnelijk te blijven onder de enorm veranderende internationale en binnenlandse omstandigheden.
Gebaseerd op haar zelfcorrigerende vermogen in haar ontwikkeling door de tijd heen en het behouden van de voorhoederol, blijft de CPC theoretische en praktische innovatie stimuleren. De partij leert van zowel positieve als negatieve ervaringen, past zich aan de ontwikkeling en veranderingen aan in de wereldsituatie, nationale condities en de situatie binnen de partij. De CPC gaat de uitdaging aan van regeren, van hervormingen en het openstellen van China, de uitdaging van de markteconomie en de confrontatie met de buitenwereld, om zich ervan te verzekeren dat de partij altijd in de pas loopt met de tijd en de belangrijkste kracht vormt van de Chinese revolutie, opbouw en hervormingen.
Bron: People's Daily on line, 23 juni 2011, vertaling J. Bernaven.
(*) Noot van de redactie: dit artikel is geschreven kort voor de viering van de negentigste verjaardag van de Communistische Partij van China in juli 2011.