Redactie buitenland
Syriza is er niet in geslaagd om de conservatieve partij Nieuwe Democratie voorbij te streven, hoewel veel kiezers die eerder op andere linkse partijen stemden dit keer hebben gestemd op hun leider Alexis Tsipras. De resultaten van de verkiezingen in Griekenland van 17 juni waren: Communistische Partij van Griekenland (KKE) 4,5%, Nieuwe Democratie-ND (liberale partij) 29,6%- (76+50 zetels), Syriza (alliantie van opportunistische krachten en voormalige PASOK-leden) 26,9%- (70 zetels), PASOK (sociaaldemocraten) 12,3%- (33 zetels), Onafhankelijke Grieken 7,55%-, Golden Dawn (nationalistische, fascistische partij) 6,9%- en Democratisch Links (afsplitsing van Syriza en samengevoegd met een aantal krachten van PASOK) 6,3%-. Op basis van deze resultaten krijgt de KKE 12 zetels.
De KKE verloor procentueel bijna de helft van haar stemmen in vergelijking met 6 mei. De KKE zal nu de kleinste parlementaire fractie zijn in het parlement, terwijl ze tot de verkiezingen van 6 mei de op twee na sterkste parlementaire kracht was. Maar het politieke landschap is nu totaal anders. Vóór 6 mei wisselden ND en Pasok elkaar steeds af en vormde de KKE de enige krachtige oppositie. Nu is er sprake van een versnipperd politiek palet en zullen in Griekenland steeds coalities van meerdere partijen moeten worden gesloten.
"Het ergste ligt nog niet achter ons", waarschuwde de secretaris-generaal van de Communistische Partij van Griekenland (KKE), Aleka Papariga, in een eerste verklaring over de uitslag van de verkiezingen. Haar partij heeft de mensen de waarheid verteld, regeringsdeelname zou bedrog zijn geweest. Het succes van Syriza is niet meer dan 'oude wijn in nieuwe zakken'. "Het ergste is echter het succes van de neofascistische 'Gouden Dageraad' (18 zetels). In vergelijking met de verkiezingen van 6 mei behielden zij het stemmenaantal en werden zo feitelijk zelfs beloond voor hun straatterreur tegen andersdenkenden en immigranten. De KKE was zich ervan bewust geweest dat deze campagne moeilijk zou zijn. De partij zal haar weg echter standvastig voortzetten, ondanks de nederlaag.
De Syriza-leider Tsipras feliciteerde de ND-voorzitter Samaras weliswaar met zijn succes, maar kondigde aan dat Syriza de strijd tegen het programma van de bezuinigingsmaatregelen wil voortzetten. ND en PASOK hebben samen een meerderheid in het parlement (162 van 300 zetels) De sociaaldemocraten zijn akkoord gegaan met deelname aan een regering met ND en Democratisch Links. ND-leider Samaras vierde de uitslag met zijn volgelingen: "Dit is een overwinning voor heel Europa!"
Volgens de KKE is de verkiezingsuitslag negatief voor de bevolking die al veel heeft geleden onder de economische crisis en de maatregelen die volgden, het memorandum, de leenovereenkomst en de toepassing van andere afbraakwetten. De bevolking zal nog meer worden geconfronteerd met ernstige problemen en ontwikkelingen. De regering zal niet aan de verwachtingen van de bevolking voldoen, integendeel.
Hun beoordeling van het negatieve karakter van de verkiezingsuitslag is gebaseerd op de volgende elementen:
De opvatting van de KKE op 7 mei, dat deze verkiezingen de moeilijkste en meest complexe zouden zijn voor de KKE van de laatste 40 jaar is bevestigd. De KKE wist dat de partij voor immense obstakels zou worden geplaatst door de dilemma's die voortkwamen uit de nieuwe bipolaire situatie: ND en Syriza. Beide partijen vochten op hun eigen manier voor de verkiezingsuitslag, de ene door middel van intimidaties en de andere door middel van illusies.
De KKE gaf er de voorkeur aan de waarheid te vertellen aan de bevolking met betrekking tot het karakter van de crisis en de mogelijkheden de negatieve ontwikkelingen in de eurozone te bestrijden. Ook met betrekking tot het karakter van de Europese Unie, over de noodzaak van de eenzijdige annulering van de schuld, de noodzaak van terugtrekking uit de EU, en de strijd voor de volksmacht van de werkenden. Deelname van de KKE aan de regering zou een ontoelaatbare breuk met de politiek van de partij hebben betekend.
De KKE is van mening dat de basis voor de tegenaanval van de bevolking ligt op de werkvloer, in de bedrijven en instellingen en in de wijken. Het belangrijkste daarbij is de hergroepering van de werkers- en volksbeweging, het smeden van andere sociaal-politieke bondgenootschappen die zullen strijden voor de onmiddellijke en dringende problemen. Die de krachten verzamelen voor de dringend noodzakelijke radicale omverwerping van de maatschappij.
Het verkiezingsresultaat wordt nu beoordeeld door de hele partij, door de jongerenorganisatie KNE, door de vrienden en aanhangers van de partij, zoals de partij doet bij alle verkiezingen, om te komen tot meer algemene en diepgaandere conclusies. Manifest komt na de vakantie op het onderwerp terug.