De strijd om de zeggenschap binnen de vakbeweging en de plaats en rol van de Nederlandse vakbeweging in de maatschappij is met een jaar verlengd. FNV-voorzitter Jongerius heeft de vakcentrale verlaten. Uiterlijk in mei 2013 moet de FNV vervangen of omgevormd zijn. Een belangrijk deel van de leden van FNV Bondgenoten, FNV Bouw en Abvakabo FNV, maar ook van andere bonden, is het eeuwige gepolder zat. Onderhandelen prima, maar wel op basis van strijdbaarheid. De vakbeweging moet zichtbaar worden op straat en op de werkvloer.
De grotere bonden hebben nadrukkelijk afstand genomen van een aantal belangrijke fundamentele negatieve voorstellen van de Jetta-club. De leden op de werkvloer willen invloed op de besluitvorming in de top, maar zij willen daarnaast een krachtige eengemaakte vakbeweging die een gezamenlijke vuist kan maken. Dus meer macht aan de basis, eenheid aan de top en een krachtig antwoord op de steeds harder wordende aanvallen op het levenspeil, de arbeidsvoorwaarden en het arbeidsrecht. Het heilige geloof in het poldermodel is voorbij. Aan het optuigen van de FNV/Vakbeweging wordt het komende jaar gewerkt met tussenpaus Heerts aan het roer. Zijn optreden en geschiedenis maken hem bij voorbaat kansloos voor deze door de PvdA opgedrongen baan. Jongerius en Gortzak inruilen voor Heerts maakt alleen mensen als Noten, De Waal, Snoey, Klijnsma gelukkig, allemaal lid van de PvdA. En uiteraard Busken van de politiebond NPB, net als Heerts voormalig marechaussee en ook Jaap Smit huidig voorzitter van het CNV en voormalig voorzitter Doekle Terpstra. Heerts maakte in een vorig leven ook deel uit van die organisatie. Over achterkamertjes en old boys/girls-netwerken gesproken.
Steeds meer werklozen blijven langer zonder baan, vooral in de leeftijdsgroep 45-65 jaar. In het eerste kwartaal van 2012 waren er 102.000 werkloze 45-plussers langer dan drie maanden werkloos. De werkloosheid is met 229.000 personen vergelijkbaar met begin 2010. Volgens de ING zal de werkloosheid eind dit jaar gestegen zijn tot het hoogste niveau in vijftien jaar. Meer dan 100.000 werkenden raken naar verwachting dit jaar hun baan kwijt, zowel in de maakindustrie, de dienstverlening, als bij de overheid. Waarom de regering het ontslagrecht wil versoepelen en ontslag simpeler en sneller maken voor de werkgevers is daarmee duidelijk. Door de invoering van de Kamp-plannen zullen met name oudere werknemers massaal de klos worden. Een nieuwe baan zal niet te vinden zijn en de bijstand gloort al snel als ook de WW verder wordt ingeperkt. Hoezo, een goed ondernemersklimaat is goed voor Nederland? Er komt nauwelijks een nieuwe vaste arbeidsplaats bij. Zelfs de aanwas van tijdelijke en flexibele banen stagneert. Het aanbieden van structureel werk voor onbepaalde tijd (decent work), een basisvoorwaarde voor een stabiele samenleving, gaat ten koste van de winsten van de ondernemers. Maar zover gaat hun 'liefde' voor de werknemers niet. In dit land moeten dan de werknemers bloeden als het tegenzit, niet de zogenaamd 'risico nemende' ondernemers. En als het goed gaat scheept ondernemend Nederland de werknemers af met fooien. Tegen de huidige ondernemersarrogantie, ook in het profvoetbal, is zelfs 'de beste coach' niet opgewassen.
Nog nooit is de schaamteloze zelfverrijking aan de top van de ouderenzorg zo groot geweest. Dat blijkt uit de Actiz50, een ranglijst van 50 'te'veelverdieners in de ouderenzorg. Abvakabo FNV heeft die lijst dit jaar opnieuw gemaakt, met een knipoog naar de Quote500. Actiz is 'de organisatie van zorgondernemers', zoals ze zichzelf noemen. De grootste 'te'veelverdiener in 2010 verdiende 287.049 euro. In 2011 was dit al 327.075 euro. Opvallend is dat deze nieuwe nummer 1, Marcel van Woensel, onderdeel uitmaakte van de werkgevers onderhandelingsdelegatie voor de nieuwe cao verpleeghuis- en thuiszorg (VVT). Werkgevers weigeren in deze nieuwe cao afspraken te maken over het aanpakken van hun eigen topsalarissen. Wanneer we de salarissen in deze Actiz50 vergelijken met die van vorig jaar, zien we dat de werkgevers zichzelf afgelopen jaar 5,6 procent loonsverhoging hebben gegeven. Dit staat in schril contrast met wat zij op dit moment in de nieuwe cao voor 450.000 zorgmedewerkers willen afspreken. Die zouden er, als het aan de werkgevers ligt, slechts 1,2 procent bij krijgen.
Deze topsalarissen staan in een nog schriller contrast met wat tienduizenden thuiszorgers het afgelopen jaar is overkomen. Zij moesten van de ene op de andere dag twintig tot dertig procent van hun salaris inleveren en hetzelfde werk blijven doen. In de nieuwe cao die er dreigt te komen, wordt niks aan deze loondumping gedaan. Op 22 mei jl. is er een akkoord gesloten over de nieuwe cao verpleeghuis- en thuiszorg met de kleine vakbonden CNV, NU'91 en FBZ. Dit akkoord heeft niet de steun van de grootste bond Abvakabo FNV. Onder andere omdat er niets afgesproken wordt over het aanpakken van de topsalarissen. Ook topmanagers zouden gewoon volgens de cao betaald moeten worden, zoals dat ook voor de andere 450.000 medewerkers geldt.
Het kapitalisme wordt langzaam maar zeker van binnenuit uitgehold door de zich verdiepende crisis. Steeds meer mensen raken tussen de wal en het schip. De werkloosheid verdiept zich. De aanvallen op loon en sociale zekerheid worden brutaler en driester.
Maar de strijdbaarheid aan de basis neemt zichtbaar toe. Ook de FNV/vakbeweging komt in actie. Nu het gehannes van Klijnsma en haar club voorbij is kan er weer leiding worden gegeven aan de strijd die langzaam maar zeker op gang komt. Actie verbroedert en eenheid maakt macht! Alleen een krachtige eenheid en strijdwil tegen de plannetjes van het Nederlands en Europees grootkapitaal kunnen zorgen voor het stoppen van de aanslagen op het levenspeil en een betere toekomst voor de werkenden.
De toon van de vakbeweging wordt steeds duidelijker en strijdbaarder: "Het Kunduz-akkoord wordt gezien als een historisch staaltje van doorpakken door vijf partijen: VVD, CDA, GroenLinks, Christen Unie en D66! Geen getreuzel maar aanpakken en in no time werd er voor 12 miljard bezuinigd. De financiële wereld tevreden, Brussel tevreden, kortom geweldig! Alleen... werknemers hebben het nakijken. Zij worden zwaar getroffen. Al was het alleen al omdat de Kunduz-partijen listig het ontslagplan van Donner weer uit de la getrokken hebben. En... er nog een schep bovenop doen! De ontslagbescherming wordt nu volledig gesloopt! Zonder een enkel bezuinigingsdoel! De FNV zegt: niet slopen maar bouwen!" Dit akkoord leidt tot rechteloosheid, onzekerheid en angst onder werknemers. De FNV-bonden gaan de krachten bundelen van iedereen die nog wat fatsoen heeft in dit land. Nog vóór de verkiezingen zullen we laten zien dat deze plannen asociaal zijn. Het moet de politieke partijen die dit plan steunen duidelijk worden dat de werknemers dit Kunduz-akkoord niet accepteren!
"De snellere verhoging van de AOW-leeftijd zorgt niet alleen voor inkomensproblemen bij bijna-gepensioneerden, maar bezorgt ook jongeren veel last, vindt de FNV. Niemand zit op deze bezuinigingsmaatregel te wachten. Daarom roept de FNV de Tweede Kamer op om het nieuwe AOW-voorstel van minister Kamp niet te steunen. Deze bezuinigingsmaatregel uit het Kunduz-akkoord begrenst de pensioenopbouw van mensen. Dat heeft direct negatieve gevolgen voor hen, vooral jongeren bouwen hierdoor minder pensioen op. Dit kost ze op termijn minstens 10 procent van hun pensioen. Mensen die al prepensioen ontvangen, hebben in 2013 en 2014 een AOW-gat dat op kan lopen tot wel 3.000 euro. De FNV vraagt de Kamer om de sloop van onze fatsoenlijke AOW en het pensioen tegen te gaan. De FNV gaat ervan uit dat dit wetsvoorstel na de verkiezingen van 12 september op losse schroeven komt te staan. Het woord is nu aan de kiezer." Voor meer informatie: zie FNV site.
Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest.
Een ander maatschappelijk bestel is dringend nodig. Het huidig kapitalistisch bestel is vastgelopen en kan alleen nog maar steeds opnieuw tijdelijk worden opgelapt. Het kortetermijn-winstdenken moet worden vervangen door een politiek die rekening houdt met de grote vraagstukken van drinkwatervoorziening, milieuproblematiek en voedseltekorten. Maar tegelijkertijd moet vooral de verzorgingsstaat als eerste stap op weg naar het socialisme worden verdedigd en verder opgetuigd. Het grote graaien dat sinds begin jaren tachtig leidde tot steeds grotere verschillen tussen arm en rijk moet worden gestopt. De enorme rijkdom in handen van een betrekkelijk kleine bovenlaag maakt duidelijk waar het geld voor lonen, uitkeringen, pensioenen en voorzieningen moet worden gehaald. De werkenden die de maatschappelijke rijkdom produceren moeten daarvan profijt hebben, niet de profiteurs, speculanten en kapitalisten. Eerst de mensen, niet de winsten. De onmogelijkheid van een 'eerlijk' kapitalisme kan steeds makkelijker worden aangetoond. Kapitalisme met een menselijk gezicht kon slechts in beperkte delen van de wereld bestaan en daar ook alleen tijdelijk, op termijn is het onbestaanbaar. Handen af van ons inkomen, van onze uitkeringen en pensioenen, van onze werkgelegenheid, van onze voorzieningen. "Wij betalen niet voor jullie crisis". Voor sociale vooruitgang en socialisme.
We plaatsen deze keer weer een aantal artikelen alleen op de website. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website. (zie www.ncpn.nl).
Door omstandigheden was Eda Yenil niet in staat een artikel op te sturen.
Op de website www.ncpn.nl staat sinds kort een rubriek 'Marxistische analyses'.
De volgende krant, nummer 7, verschijnt op donderdag 30 augustus 2012.
De redactie van Manifest wenst alle lezers een plezierige vakantieperiode toe.