SCO-top in Peking besprak plannen voor volgend decennium

sco.jpg
SCO wordt tegenmacht van westerse belangen (Foto: English.cntr.cn).

Redactie buitenland

Op 6 en 7 juni jl. vond de 12e top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) plaats. De SCO bestaat uit Rusland, China, Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan. Iran, India, Pakistan en Mongolië hadden de afgelopen periode de status van waarnemer. De bijeenkomst zette de toon voor de ontwikkeling van het blok van zes landen voor de komende tien jaar. Het is duidelijk dat de oprichting van de SCO in juni 2001 een belangrijke internationale gebeurtenis was, die het wereldwijde strategische landschap herschiep en de mondiale machtbalans veranderde.

Dit jaar markeert het begin van het tweede decennium voor de ontwikkeling van de SCO. De top in Peking kreeg de historische taak een nieuwe blauwdruk te ontwikkelen voor de steeds belangrijkere mondiale spelers.

De top in Peking vulde het pad dat de SCO op gaat en de belangrijkste taken voor de komende tien jaar nader in. De top nam een 'Strategisch Plan voor de Middellange Termijn Ontwikkeling' van de SCO aan. Veiligheid en economische samenwerking zijn de twee belangrijkste gebieden binnen de SCO.

De afgelopen tien jaar behaalde de SCO opmerkelijke prestaties in de samenwerking op veiligheidsgebied, zoals de gezamenlijke strijd tegen terroristen, separatisten, drugs- en wapenhandelaars, en het organiseren van gezamenlijke militaire oefeningen tegen het terrorisme. De inspanningen hebben bijgedragen aan vrede en stabiliteit in de regio.

De top in Peking nam wijzigingen aan in de SCO-verordeningen inzake politieke en diplomatieke maatregelen en het reactiemechanisme op gebeurtenissen die de regionale vrede, veiligheid en stabiliteit in gevaar brengen. Deze wijzigingen zullen de mogelijkheden van de SCO om snel en adequaat te handelen aanzienlijk verhogen.

Ten aanzien van de economie heeft de SCO een effectief platform opgericht voor de intensivering van de samenwerking, die tot een snelle toename van het handelsvolume van de SCO-leden heeft geleid. Een voorbeeld: de jaarlijkse handel van China met de rest van de SCO-leden groeide van 12,1 miljard dollar in 2001 tot ongeveer 90 miljard dollar in 2011.

Relatief gezien is de economische samenwerking achtergebleven bij de samenwerking op veiligheidsgebied binnen de SCO. China, gastheer van de top, lanceerde voorstellen om de economische samenwerking binnen de SCO te versterken.

Tijdens de top kwam de oprichting ter sprake van multilaterale garantieregelingen en financieringsmechanismen en het versnellen van transportfaciliteiten.

Ook de uitbreiding van de SCO was onderwerp op Peking-top. Nu meer en meer landen geïnteresseerd blijken te zijn in deelname aan het intergouvernementele blok, is tijdens de top de status van waarnemer en dialoogpartnerschap afgesproken voor bepaalde landen.

Tal van geleerden suggereren dat de SCO voorzichtig moet zijn met het verlenen van het lidmaatschap, omdat elke overhaaste beslissing in dit verband de mogelijkheden van het blok zou ondermijnen, gezien de sterke economische en historische verschillen tussen de afzonderlijke landen.

Al met al was de top in Peking een mijlpaal in de geschiedenis van de SCO, en zeker een nieuwe impuls voor de verdere ontwikkeling van het zes-leden blok.

Bron: English.news.cn, Xinhua Weibo, 5 juni 2012. Bewerking WvdK.

Met name China en Rusland stellen via de SCO grenzen aan beleid VS in Midden-Oosten. Rusland en China verstevigen hun strategisch partnerschap steeds meer als reactie op de drastische veranderingen in de geopolitieke situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De VS hebben in de gehele regio een beleid ingezet dat er op gericht is Rusland en China uit dit strategische gebied te verwijderen. Via de bijeenkomst van de leden van de SCO worden er grenzen gesteld aan het optreden van de VS in de regio. De organisatie omvat in feite het gehele Euraziatische continent en heeft als meest dominante leden Rusland en China. De SCO ontwikkelt zich als tegenwicht tegen de Amerikaanse dominantie in de regio. Daarnaast bestaat de CSTO, die kan worden gezien als de tegenhanger van de NAVO in de regio. Rusland is de drijvende kracht achter deze organisatie. De leden van de 'Collective Security Treaty Organisation' zijn Rusland, Wit-Rusland, Armenië, Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan. China is geen lid van de organisatie, maar houdt in het kader van de SCO en bilaterale afspraken geregeld oefeningen met Rusland en is dus via deze weg verbonden met de CSTO.