Democratie in Turkije, hoe ver kan deze gaan?

fotograf3.jpg
Demonstraties tegen het smeden van een Turks-Amerikaans militair bondgenoodschap tegen Syrië (Foto: Zafer Çimen).

Mensen willen geen religieus onderwijs

Eerder schreven we in Manifest over de beoogde veranderingen in het onderwijs in Turkije. Zo is het mogelijk gemaakt dat kinderen na de basisschool al religieus onderwijs kunnen volgen als hun ouders dat willen. De regeringspartij AKP heeft alles gedaan om dit mogelijk te maken en om meer kinderen bij die scholen te kunnen registreren. Zo zijn zelfs de gebouwen van gewone scholen aangewezen als religieuze scholen en de scholieren die gewoon onderwijs willen volgen werden verwezen naar andere scholen die ver van hun woning liggen. Uit de recente inschrijvingen is echter gebleken dat er veel te weinig vraag is naar de scholen met religieus onderwijs. De AKP wilde daarom de inschrijvingstermijn verlengen, maar ouders eisen nu de scholen terug waar gewoon onderwijs voor hun kinderen wordt gegeven. Zij vechten namelijk voor de toekomst van hun kinderen en hebben nog een maand te gaan om deze strijd te winnen.

Eda Yenil

Kortgeleden heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Naim Sahin, een parlementaire vraag beantwoord over de risico's van het traangas dat door de politie wordt gebruikt. Het antwoord op deze vraag was kort: "Ons traangas is biologisch en dus onschadelijk."

Volgens het rapport van de regering wordt traangas door bevoegde mensen op een zeer voorzichtige manier bij noodgevallen gebruikt en heeft dat tot nu toe bij niemand blijvend letsel veroorzaakt.

Traangas is niet onschadelijk

Woordvoerders van de afdeling Farmacologie en Klinische Farmacologie van de faculteit voor Geneeskunde van de Universiteit van Istanbul hebben echter een rapport uitgebracht waarin dit volledig wordt tegengesproken. In de hele wereld vonden onderzoeken plaats naar traangas, waaruit kan worden geconcludeerd dat het gebruik van traangas dodelijk kan zijn, vooral bij mensen met astma.

In 1993 is uit een onderzoek gebleken dat gebruik van traangas mutaties bij mensen kan veroorzaken en dat er kankerverwekkende effecten kunnen optreden.

Turkije maakt veel gebruik van traangas

In Turkije wordt traangas bij bijna iedere demonstratie gebruikt. Soms gaat de politie zover dat zij dat zelfs in ziekenhuizen gebruikt. Soms probeert zij zelfs een simpel straatgevecht daarmee op te lossen. In Turkije zijn door gebruik van traangas al meerdere mensen overleden tijdens of na demonstraties. Op 1 mei 2007 in Istanbul: Ibrahim Sevindik, op 31 mei 2011 in Hopa: Metin Lokumcu, op 30 juni 2011 in Batman: Hatice Idin en op 30 mei 2012 in Yalova: Cayan Birben.

Clinton was in Turkije

Afgelopen week bezocht de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Hillary Clinton, Turkije om met de Turkse autoriteiten en de Syrische oppositie te praten over wat er te doen staat in Syrië. Tijdens haar bezoek heeft Clinton plannen gemaakt voor aanvallen tegen en in Syrië. De voorbereidingen van een oorlog zijn besproken tijdens haar bezoek.

Clinton vertelde aan het einde van haar bezoek dat er "intensieve operationele plannen" gemaakt zijn in verband met Syrië. Dit houdt onder andere in een no-flyzone, de benodigde aanvallen en maatregelen tegen Syrië. Uit dit bezoek was min of meer op te maken dat de Verenigde Staten klaar zijn om het zogenaamde 'Vrije Syrische leger' te besturen. Voor de mensen die tegen dit vuile spel wilden protesteren had de politie haar 'biologische' en 'onschadelijke' traangas klaar.