Jan Ilsink
Op 27 - 30 november vond het 29e Wereldcongres plaats van de PSI in Durban, Zuid-Afrika. De PSI (Public Services International) is het internationale beroepssecretariaat van vakbonden in de publieke sector. Op het congres in Durban werd deelgenomen door een stevige delegatie van 5 personen van Abvakabo FNV, waaronder de voorzitter Corrie van Brenk en de bondssecretaris Meindert van den Berg. Het congres besteedde, naast veel tijd aan ontwikkelingen in de eigen beroepssector, de publieke dienstverlening, ook aandacht aan de situatie in Palestina en riep op tot internationale vakbondseenheid.
In de tweede helft van de vorige eeuw was de vakbeweging globaal verdeeld in drie internationale organisaties: WFTU (Wereld Federation of Trade Unions), ICFTU (International Confederation of Free Trade Unions) en WCL (World Confederation of Labour). De WCL werd in 1920 in Den Haag opgericht als Internationaal Christelijk Vakverbond.
De WFTU werd na de oorlog in 1945 opgericht als opvolger van IFTU (International Federation of TU) en organiseerde nationale vakbondsfederaties, ongeacht het maatschappelijk stelsel waarbinnen ze opereerden. Het drukte de internationale solidariteit uit, die was gegroeid door de strijd tegen het nazi-fascisme. Onder invloed van de opkomende koude oorlog echter, splitsten zich in 1949 verschillende bonden en federaties af. Aanleiding was de discussie hoe het Marshallplan moest worden beoordeeld, waarmee West-Europa economisch en politiek geheel binnen de kapitalistische invloedssfeer van de VS werd getrokken. Zij vormden de ICFTU. In 2006 vond er een fusie plaats tussen de WCL en ICFTU. Zij vormden de ITUC (International Trade Union Confederation) (waarvan ook de FNV lid is, nvdr).
Naast deze internationale organisatie van vakbonden langs de lijn van vakbondscentrales of federaties, bestaat er echter ook een internationale organisatie op basis van beroepen, de economische sector. Zo zijn transportarbeiders internationaal georganiseerd in de ITF (International Transport Workers Federation) en het overheidspersoneel bij de PSI. Interessant aan deze beroepssecretariaten is dat daarbinnen minder de 'koude oorlog- splitsing' was doorgevoerd. Zo konden vakbonden, die door aansluiting van hun nationale centrale of federatie bij één van de verschillende internationale organisaties werden verdeeld, zich toch verenigen binnen de beroepssecretariaten. Bovendien zijn deze secretariaten door hun oriëntatie op een economische sector veel ontvankelijker voor de noodzaak van strijd en belangenbehartiging. De havenwerkers zijn er een goed voorbeeld van hoe zij door strijd en internationale solidariteit erin zijn geslaagd voortdurende aanvallen op hun positie het hoofd te bieden.
Het PSI-congres in Durban heeft nadrukkelijk uitgesproken dat publieke diensten door de overheid moeten worden uitgevoerd. Het verzet zich daarmee krachtig tegen het neoliberale beleid van privatisering. Het PSI-bestuur werd opgeroepen die bonden, waarvan de leden getroffen worden door bezuinigingsmaatregelen van de overheid, samen te laten werken om ook internationaal gezamenlijke acties te ontwikkelen. De PSI en de aangesloten bonden zullen blijven optreden voor de belangen van werkers in de publieke sector, ook al zijn die diensten geprivatiseerd!
Het congres heeft opnieuw scherp de bezetting van de Westbank en de blokkade van de Gaza-strook in Palestina veroordeeld en besloten dat de PSI fondsen beschikbaar zal stellen om de vakbeweging in Palestina te versterken. Veel Palestijnen werken in Israël en ondervinden veel problemen door het agressieve beleid van de Israëlische regering tegen Palestina.
Tot slot heeft het congres een resolutie van de Zuid-Afrikaanse vakbond voor gemeentepersoneel, SAMWU, overgenomen waarin de PSI initiatieven zal nemen om besprekingen te bevorderen tussen ITUC en WFTU, gericht op de vorming van een verenigd, democratisch wereldvakverbond. In dezelfde resolutie worden de bij de PSI aangesloten bonden opgeroepen samen te werken met alle bonden in hun sector voor gezamenlijke acties en toekomstige eenheid.