Bert De Belder
Het Hongarije van de rechtse Fidesz-regering en haar eerste minister Viktor Orbán staat niet meteen bekend als het meest democratische broertje in de Europese Unie-familie. Een nieuwe wet censureert nu alles wat vanuit het verleden of in de huidige tijd naar marxisme, socialisme en zelfs maar bevrijding ruikt. Hallucinant.
Karl Marx moet uit het straatbeeld verdwijnen. Op 1 januari trad een nieuwe wet in werking die het openbaar gebruik van namen die verbonden zijn met "de autoritaire regimes van de 20ste eeuw" bant. De Hongaarse grondwet en de huidige regering bedoelen daarmee niet alleen de nazidictatuur van Ferenc Szalasi (oktober 1944 tot april 1945), maar ook alle socialistische regeringen van 1948 tot 1990. Terwijl er gezwegen wordt over de donkere dictatuur van Miklos Horthy (1919 tot 1944). Te noteren is dat de rechtse Fidesz-partij samen met de CD&V en de cdH deel uitmaakt van de Europese Volkspartij, die wordt voorgezeten door Wilfried Martens.
Het gevolg van de nieuwe Hongaarse wet: geen enkele partij, bedrijf, persorgaan, straat, plein of andere publieke plaats mag nog "namen gebruiken die een leidende rol speelden in het stichten, ontwikkelen of behouden van autoritaire politieke regimes in de 20ste eeuw, noch woorden, uitdrukkingen of namen van organisaties die daarmee direct in verband staan". Dat betekent dat 43 Leninstraten, 36 Karl Marx-straten en 6 Rode Ster-straten herdoopt moeten worden. Hetzelfde met 44 Bevrijdingslanen en 53 straten genoemd naar Endre Sagvari, Hongarijes meest bekende martelaar die in 1944 door de fascistische politie werd vermoord. Weg ook met de Volksleger-, Volksfront- en Volksrepubliekstraten. Zelfs het bekende Moskouplein in Boedapest moet een andere naam krijgen.
De Hongaarse Communistische Arbeiderspartij moest een bijzonder congres bijeenroepen om het woord 'communistische' uit haar naam te schrappen. "Maar liever onze strijd tegen het kapitalisme openlijk voortzetten, dan gedwongen worden illegaal te werken", zegt partijvoorzitter Gyula Thürmer. "We veranderen dan wel van naam, maar niet van principes." En die zullen hard nodig zijn om een alternatief te bieden voor de kapitalistische crisis, massale werkloosheid en armoede die Hongarije treffen.
Bron: Solidair, 15 mei 2013.