Arnold Schölzel (*)
Bij de scheepsramp op vrijdag 11 oktober jongstleden zijn mogelijk 200 migranten om het leven gekomen, volgens Joseph Muscat, premier van Malta. "We hebben de ondervraging van de overlevenden afgerond, daarbij werden over het aantal mensen aan boord verschillende opgaven gedaan," verklaarde Muscat op 15 oktober ten overstaan van journalisten in Jeruzalem, waar hij verbleef in verband met een driedaags bezoek aan Israël.
Op basis van de verklaringen zijn er tussen de 50 en 200 mensen omgekomen. Muscat voegde eraan toe dat hij nog geen terugkoppeling had gekregen van de EU, en hij herhaalde opnieuw zijn zienswijze dat Brussel probeert voor de winter tijd te winnen, in de hoop dat de immigratie dan uit de krantenkoppen verdwenen zal zijn. Maar hij zou bij de EU-Top deze week concrete maatregelen eisen.
Bij de meest recente schipbreuk tussen Malta en het Italiaanse eiland Lampedusa zijn volgens getuigen nog eens minstens 38 bootvluchtelingen meer om het leven gekomen. Het aantal geborgen doden bij het ongeluk op 3 oktober voor de kust van Lampedusa ligt rond de 364. In de nacht van 15 oktober werden bij in totaal vier reddingsacties meer dan 400 mensen uit de Middellandse Zee gered en naar Lampedusa en Sicilië gebracht.
Duitse nieuwsbronnen berichtten ruimschoots over de ramp maar gingen er daarbij niet op in dat de Libische kustwacht volgens getuigenissen van overlevenden op vrijdag 11-10 hun boot vervolgd en beschoten heeft, waardoor de boot is gezonken. Andere internationale media, zoals de BBC, berichtten daarover sinds zaterdag en de hoge commissaris voor vluchtelingen van de VN, António Guterres, eist een onderzoek. De tot nu toe enige reactie van de EU over deze catastrofe was een versterkte surveillance op de Middellandse Zee door de Italianen. Italië heeft sinds maandag [14 oktober] vijf oorlogsschepen, helikopters en drones [nvdr: onbemande vliegtuigjes] ingezet voor "humanitaire militaire actie", aldus premier Enrico Letta. De woordvoerster voor Migratie en Integratie van de parlementsfractie van Die Linke in Duitsland, Sevim Dagdelen, verklaarde op dinsdag 15 oktober over deze 'veilige zee'-actie: "Vluchten is geen misdaad. De criminalisering van vluchtelingen in de EU en Duitsland moet stoppen. Het hele debat is, in het bijzonder van Duitse zijde, leugenachtig. De dood van tienduizenden vluchtelingen aan de buitengrenzen van de EU is geen noodlot. Het is een gevolg van het moorddadige vluchtelingenbeleid van de EU van Barroso tot Merkel."
Fractievoorzitter van Die Linke, Bernd Riexinger: "Dat mensen hun leven op het spel zetten bewijst dat hun situatie zeer wanhopig is en dat ze dringend geholpen moeten worden." Hij bekritiseerde de uitsluitingspolitiek van de EU.
(*) Bron: Junge Welt, 16-10-2013, artikel is ingekort, vertaling J. Bernaven.