WHO wijst op Cubaanse biotechnologische ontwikkeling in de strijd tegen kanker

logo_de_la_escuela_latinoamericana_de_medicina_elam.jpg
Logo van Escuela Latinoamericana de Medicina (ELAM) volgens wikipedia mogelijk de grootste internationale medische universiteit wereldwijd. Website http://www.sld.cu/sitios/elam/
policlinic-21-madre-y-nino2.jpg
Cuba: laagste aantal patiënten per dokter in de wereld. (Foto: www.socialmedicine.org)
cuba-elam-2010-3-15-19-35-10.jpg
Studenten op de universiteit ELAM
cuban-doctors.jpg
Cubaanse artsen

Redactie buitenland

De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization - WHO) benadrukt de vooruitgang van Cuba in de ontwikkeling en de uitoefening van biotech-geneesmiddelen om kanker te behandelen, de tweede belangrijkste doodsoorzaak in het land na hart- en vaatziekten. Het enorme voordeel van deze investering in biotechnologie voor de gezondheidszorg uit zich in betaalbare geneesmiddelen om ziekten te bestrijden, waarvan de omvang exponentieel toeneemt in landen met lage en middeninkomens, zei Dr. Jose Luis Di Fabio, directeur van de WHO-vestiging op Cuba.

De vertegenwoordiger van dit instituut van de Verenigde Naties benadrukt dat op dit moment meer dan 90 producten worden onderzocht in meer dan 60 klinische proeven en het valt te verwachten dat deze aantallen nog hoger worden. In het kader van de Werelddag van de strijd tegen kanker, elke 4 februari, benadrukte de WHO dat het ministerie van Volksgezondheid van het land in 2008 het eerste therapeutische vaccin registreerde voor gevorderde longkanker, Nimotuzumab, ontwikkeld door het Moleculair Immunologisch Centrum (CIM). Dit instituut is een van de meest vergevorderde centra op het gebied van de biotechnologie op Cuba en is gespecialiseerd in behandelingen en therapeutische vaccins tegen kanker. Nimotuzumab is een gehumaniseerd monoklonaal antilichaam dat bindt aan bepaalde moleculen die specifiek zijn in kankercellen. Het doel van dit monoklonale antilichaam is een eiwit dat ongecontroleerde groei en deling van cellen kan veroorzaken. Nu is het geneesmiddel onderwerp van klinische proeven in Japan en Europa, aldus de WHO.

Begin 2013 werd een tweede Cubaans vaccin tegen hetzelfde type kanker gepatenteerd, Racotumomab. Ondanks de economische problemen handhaaft de regering van het eiland zijn politieke en financiële steun voor de biotechnologie. De WHO benadrukt dat op dit moment de biotechindustrie 1200 patenten heeft en farmaceutische producten en vaccins verkoopt in meer dan 50 landen. De export gaat omhoog en genereert honderden miljoenen dollars, zegt de WHO. De preventie, diagnostiek, behandeling en palliatieve zorg (symptoombestrijding, noot vertaler) voor mensen met kanker is mogelijk omdat Cuba een integraal zorgplan tegen ziektes heeft dat universele toegang verzekert tot alle niveaus van de gezondheidszorg, benadrukt de WHO. Een versterkt eerstelijns-gezondheidszorgsysteem maakt reguliere patiëntenzorg en het in een vroeg stadium opsporen van gezondheidsproblemen mogelijk, voegt de WHO eraan toe. Wanneer wordt vermoed dat een persoon aan een tumor lijdt wordt deze doorverwezen naar gespecialiseerde centra om de diagnose te stellen voor een passende behandeling, benadrukt de organisatie van de Verenigde Naties.

Bron: noticias de interés sobre Cuba, vertaling Chuck Barkey.