De driehonderd rijkste mensen op aarde zijn in 2013 nog rijker geworden. Hun gezamenlijke vermogen dikte vooral aan door de stijging van de wereldwijde aandelenbeurzen met 524 miljard dollar - zo'n 380 miljard euro - aan tot 3700 miljard dollar. Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaire Index. (Bron: FD, 3-1-2014)
In 2013 vonden de meeste faillissementen, zowel voor personen als voor bedrijven, plaats. De binnenlandse vraag blijft achter door relatief hoge werkloosheidscijfers en het feit dat de consument de hand op de knip houdt. Het CBS telde tot en met november 2013 een totaal van 11.400 faillissementen, waarvan 8780 bedrijven. Dat is 10 procent meer dan in dezelfde periode van het vorige recordjaar 2012. In de bouw en detail- en groothandel vielen de grootste klappen. Het aantal winkels dat failliet ging steeg ten opzichte van 2012 met 21 procent. De grootste stijgingen in faillissementen waren te vinden bij uitgeverijen, reisbureaus en beveiligingsbedrijven. De toename in die sectoren bedroeg meer dan 70 procent. Het recordaantal faillissementen droeg bij aan een stijging van de werkloosheid in 2013. (Bron: FD, 2-1-2014 en AD, 8-1-2014)
Voor de achtste maand op rij staat de werkloosheid in de eurozone op het recordniveau van 12,1 procent van de beroepsbevolking, zo meldde het Europese bureau voor de statistiek Eurostat woensdag. In totaal zaten in november 19,24 miljoen mensen in de eurozone zonder baan, 452.000 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Terwijl in Oostenrijk 4,8 procent van de beroepsbevolking werkloos is, is dat in Griekenland 27,4 procent. Het percentage werkloze jongeren kwam in november uit op 24,2, tegen 23,9 een jaar eerder. In Spanje steeg het percentage jeugdwerklozen naar 57,7 procent. (Bron: FD: 8-1-2014)
Het aantal mensen dat een beroep doet op een WW-uitkering blijft groeien. Hoewel het aantal aanvragen toeneemt, stijgt ook de uitstroom (naar bijstand en flexwerk, nvdr). Vooral het aantal kortdurende WW-uitkeringen groeide sterk volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het totale aantal uitkeringen steeg tot ruim 400.000 eind september 2013. De uitstroom daarentegen gaat ook snel: het aantal beëindigde WW-uitkeringen lag in 2013 met gemiddeld 43.000 per maand bijna twee keer zo hoog als in 2008. Volgens het CBS zijn niet alleen de effecten van de crisis terug te vinden, maar ook de toename van het flexwerk. (Bron: FD, 8-1-2014)
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft afgelopen jaar opnieuw meer gas uit de grond gehaald in Groningen. Volgens de laatste schattingen werd er tussen de 54 miljard en 55 miljard kubieke meter gas gewonnen. In 2012 ging het nog om 47,8 miljard en in 2011 om 46,8 miljard kubieke meter. Het Rijk en de Nederlandse Aardolie Maatschappij, een samenwerkingsverband tussen Shell en ExxonMobil, hebben drie jaar geleden afgesproken in tien jaar niet meer dan 425 miljard kubieke meter gas uit de grond te halen. Sinds die afspraak zit Nederland ver boven dat gemiddelde. (Bron: FD, 3-1-2014)
De gieterij van aluminiumsmelterij Aldel blijft mogelijk nog een maand langer open om een eventuele doorstart te onderzoeken. In de gieterijwerken zeventig mensen. Vakbond FNV Metaal organiseert op 3 januari een protestmars in het Groningse Delfzijl. Werknemers demonstreren tegen hun ontslag. Volgens de vakbond gaan door het faillissement vierhonderd banen verloren, en nog eens 400 bij toeleveranciers. (NRC, 3-1-2014)
Volgens Financiën zijn in de eerste elf maanden van 2013 zo'n 1500 mensen met hun vermogen teruggekeerd naar Nederland. Het 'ingekeerd' vermogen is 600 miljoen euro. In september is de inkeerregeling tijdelijk versoepeld. De boete is tot 1 juli op nul gesteld. Vanaf 2009 zijn 11.000 mensen met in totaal 4 miljard euro aan vermogen ingekeerd. Dit levert de schatkist, naast honderden miljoenen aan boetes, nu jaarlijks 48 miljoen euro op. (Bron: FD, 3-1-2014)
Justitie heeft het afgelopen jaar een recordbedrag van ruim 91 miljoen euro aan crimineel vermogen in beslag genomen. Dat is 40 miljoen euro meer dan in 2012. Justitie richt zich sinds 2008 steeds meer op het afpakken van crimineel verdiend geld. In oktober 2013 werd bijvoorbeeld in Friesland een hennepkwekerij opgerold. Een man was na een uitgebreide huiszoeking 700.000 euro contant geld lichter. De bankbiljetten zaten verstopt in tassen in zijn wasmand en onder zijn bed. Nu nog de echte criminelen aanpakken (Bron: AD, 8-1-2014)
Meer dan 250 wetenschappers uit 26 verschillende landen spraken zich op 3 januari jl. uit tegen grootschalige dataverzameling door inlichtingendiensten. Zij roepen nationale regeringen op actie te ondernemen en burgers te beschermen tegen de "massale surveillance" van binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten. De verklaring is een initiatief van vier Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, waaronder hoogleraar informatie-recht Nico van Eijk, en volgt na maandenlange onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en haar partners. De wetenschappers vinden dat de wereld onder "ongekende" controle staat. Massale spionage, zo stellen zij, heeft het onschuldbeginsel veranderd in een situatie waarbij elke burger verdacht is. De diensten schenden zo de rechten van de mens en ondermijnen de democratie, stellen de wetenschappers. (Bron: NRC, 3-1-2014)
Tientallen medewerkers van zorginstelling WZH hebben op 7 januari enige tijd het werk neergelegd. Personeel van de Locatie Zuiderpark liep in optocht naar de collega's in de Transvaalwijk in Den Haag. 'Wie zijn de zorg? Wij zijn de zorg!' galmde het doorlopend door de straten. Met de actie wilden de zorgmedewerkers aandacht vragen voor een betere cao. De gevolgen van de zware bezuinigingen in de ouderenzorg ondervinden ze al jaren aan den lijve. De medewerkers krijgen steeds meer taken en steeds minder tijd voor de patiënt. Bovendien is 'flexwerk' de nieuwe norm. Ze vrezen onder meer dat de kwaliteit van de zorg omlaag gaat door flexwerkers. (Bron: AD, 8-1-2014)
FNV Bondgenoten noemt nieuwe acties in de schoonmaaksector onvermijdelijk nu de werkgevers de cao-onderhandelingen voor onbepaalde tijd hebben opgeschort. Dat maakte de vakbond op 7 januari jl. bekend. Het overleg tussen werknemers en werkgevers strandde al eind vorig jaar. Werkgevers wilden niet verder praten als de bonden geen gezamenlijk front willen vormen tegen de kabinetsplannen om schoonmakers als ambtenaar in dienst te nemen. Volgens de FNV is dat 'onmogelijk'. De FNV hervat de cao-onderhandelingen liever. De schoonmakers willen waardering, maar ook een inkomen boven de armoedegrens. Bijna zeven op de tien komt niet rond van het salaris, zegt de bond. Zo'n 1000 tot 1500 schoonmakers houden zaterdag 11 januari een manifestatie voor een betere cao. (Bron: FD en NRC, 8-1-2014)