Van de redactie

02janmoelee.jpg
Jan Moelee spreekt in 1955 stakende gemeenteambtenaren toe. (Foto: Manifest/J.M.)

Het Nederlandse sociale stelsel wordt stelselmatig verder afgebroken. Volgens sommige rechtse neoliberale economen zelfs nog lang niet snel en grondig genoeg: ondanks de reusachtige verrijking van enkelen en verarming van de meerderheid van de bevolking; ondanks het feit dat de koopkracht de komende vier jaar waarschijnlijk rond de nul procent zal zijn; ondanks het feit dat het MKB daardoor nog verder zal wegkwijnen. Planmatig wordt het Europese draaiboek afgewerkt dat vanaf 2000 de koers bepaalt. Flexicurity en lage arbeids-, loon-, uitkerings- en pensioenkosten moeten de winstgevendheid van banken en grote bedrijven blijven verzekeren. (Zie communisten en vakbeweging)

Terwijl steeds meer Nederlanders kampen met betalingsachterstanden, stijgt het vermogen van de rijksten op aarde en in Nederland. De 85 rijksten ter wereld bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. De 1426 miljardairs op aarde zijn samen goed voor 5,4 BILJOEN (!) dollar. De explosieve groei van deze schandalige kloof geeft aan waarom klassenstrijd onvermijdelijk is.

De kapitalistische crisis leidt tot nieuwe en omvangrijker ontslaggolven. Structurele werkgelegenheid wordt door flexibele pulpbanen vervangen. In het redactioneel daarom deze keer een (onvolledig) overzicht van recente ontslagrondes. Het overzicht spreekt voor zich:

Banenverlies houdt aan in 2014

Herstel van de werkgelegenheid zal uitblijven. Dat stelt uitkeringsinstantie UWV in de Arbeidsmarktprognose 2014. Volgens het UWV gaat het aantal banen achteruit met 66.000. Het aantal WW-uitkeringen neemt naar verwachting toe met 50.000 tot 485.000 uitkeringen aan het eind van 2014. Het UWV gaat voor 2014 uit van een stijging van het aantal vacatures met 80.000 tot bijna 700.000. In 2006-2008 ontstonden er nog jaarlijks ruim één miljoen vacatures. (Bron: FD, 4-2-2014)

Aantal WW'ers groeit nog fors

Meer mensen dan ooit zullen een WW-uitkering moeten aanvragen wegens baanverlies. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV. Tegenover de mensen die hun baan verliezen staat een groeiend aantal mensen dat weer aan de slag kan. Dit zal echter onvoldoende zijn om het totale aantal WW-uitkeringen te doen dalen. (Bron: AD, 3-2-2014)

Ontslagen en faillissementen in Brabant

De provincie Brabant wordt getroffen door een ontslaggolf. Bij farmabedrijf MSD in Oss verdwijnen tot eind 2016 440 banen. In november kondigde het bedrijf ook al aan in Oss 140 banen te schrappen. Het totaal aantal banen dat uit Oss verdwijnt komt dus op 580. Mogelijk staan ook honderd arbeidsplaatsen op de tocht bij BDR Containerreiniging uit het West-Brabantse Oudenbosch. Het bedrijf is dinsdag 4-2 failliet verklaard. Onduidelijk is nog wat het faillissement voor de 100 werknemers betekent. Het Tilburgse vuurwerkbedrijf Beko, onderdeel van het Friese Schuurmans Vuurwerk, is failliet verklaard. Er zouden wel al meerdere kandidaten zijn voor een gehele of gedeeltelijke overname van het Brabantse bedrijf. Begin deze week is ook het faillissement aangevraagd van machinefabriek Irmato Precision Parts in Veldhoven, waar ruim dertig mensen werken. Bij grotere bedrijven als Tetra Pak (Moerdijk), bouwbedrijf Rasenberg (Breda) en afvalverwerker Bowie Recycling (Lankhorst) worden in totaal ook honderden mensen ontslagen. Onzekerheid is er tevens over het lot van de Brabantse vestigingen van boekhandelketen Polare. Van de Ven Fashion, een familiebedrijf met 28 kledingwinkels in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, is failliet verklaard. De 170 medewekers krijgen hun ontslag aangezegd. (Bron: FD, 31-1 en 7-2-2014)

Tetra Pak sluit fabriek

De fabriek van verpakkingsmaterialen Tetra Pak in Moerdijk gaat aan het eind van dit jaar dicht. Hierdoor zullen 215 mensen zeker hun baan verliezen. (Bron: NRC, 25-1-2014)

Weer 2000 man bij KPN eruit

Verbijstering alom toen KPN-topman op dinsdag 4 februari jl. zei dat het goed gaat met KPN, terwijl er 1500 tot 2000 banen verdwijnen (zo'n 10 tot 15 procent van het aantal werknemers). Tot nu toe lukt het KPN niet de winstgevendheid te herstellen. Ook het eerdere ontslag van 4650 mensen zorgde niet voor de ommekeer. (Bron: NRC, 5-2-2014)

Fokker schrapt 200 banen

Fokker Services schrapt 200 van de 730 arbeidsplaatsen in Nederland. Arbeidsplaatsen verdwijnen in de locaties in Hoofddorp, Oude Meer (bij Schiphol) en Woensdrecht. Volgens de vakbonden is het verlies aan arbeidsplaatsen groter dan verwacht en groter dan bij eerdere reorganisaties. (Bron: FD, 4-2-2014)

AkzoNobel sluit fabriek in Deventer definitief

Met dit besluit legt het chemieconcern een negatief advies van de ondernemingsraad naast zich neer. Door de sluiting worden circa 225 werknemers geraakt. De afgelopen tijd vonden stakingen plaats. De acties gaan door, zegt vakbond FNV Bondgenoten. (Bron: NRC, 25-1-2014)

Top Tata Steel schrapt nog eens 200 banen in IJmuiden

Volgens de centrale ondernemingsraad schrapt staalproducent Tata Steel opnieuw zo'n 200 banen in Nederland. Volgens de raad zullen de banen verdwijnen bij de afdelingen personeelszaken, informatiesystemen, inkoop, research en technologie, communicatie en strategie. Sinds 2011 zijn er al twee bezuinigingsrondes geweest. Bij de eerste verdwenen 800 banen, de tweede ronde loopt nog tot volgend jaar en kan de teller doen stijgen tot 1800 ontslagen. Mogelijk komen daar dus nog 200 ontslagen bij. In totaal werken er zo'n 10.000 mensen bij Tata Steel Nederland. Het winstgevende Tata Steel IJmuiden, dat vorig jaar 95 miljoen euro winst maakte, zou volgens de centrale ondernemingsraad opdraaien voor verliezen bij het moederconcern. 'We laten ons uitpersen om de aandeelhouders tevreden te stellen', vindt ook bestuurder Aad in't Veld van FNV Bondgenoten. 'Alleen kosten schrappen is kortetermijndenken. Als de staalmarkt komend jaar aantrekt, heeft het bedrijf niet genoeg capaciteit.' Zelfs het vorig jaar gesloten werkgelegenheidspact tussen Tata Steel en de vakbonden is niet meer zeker. Die afspraak zou gedwongen ontslagen bij reorganisaties tot 2016 moeten voorkomen. (Bron: FD, 6-2-2014)

Zorg is plotseling krimpsector

Harde bezuinigingen in de zorg leiden tot banenverlies, nu en in de toekomst. De kaalslag in de thuiszorg - gemeenten die zo goedkoop mogelijk inkopen - leidt nu al tot banenverlies. Dat gebeurt ook door de bezuinigingen in de kinderopvang (-2,2%). Maar de grote klappen moeten nog komen (Verpleeghuizen, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg). Bij de ziekenhuizen wordt de grootste arbeidsmisère nog verwacht. (Bron: NRC, 5-2-2014)

De kapitalistische crisis verdiept zich

Het is dus niet verwonderlijk dat in veel Europese landen het pessimisme onder de bevolking begint te overheersen. De verwachting dat volgende generaties het beter zullen hebben dan hun ouders verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Alles draait om bewustwording

Hoelang zal de Nederlandse kiezer bereid zijn het fabeltje te geloven dat compromissen nu eenmaal nodig zijn in ons land en dat er licht schijnt aan het einde van de tunnel? Hoelang blijven de kiezers nog achter de falende leiders op het Binnenhof aanlopen? Hoelang blijven ze geloven dat je in Nederland nu eenmaal altijd water bij de wijn moet doen? Wanneer wordt duidelijk dat de poppenkast in Den Haag alleen maar is bedoeld om de bevolking af te leiden van de noodzakelijke strijd? Hoelang blijft de bevolking denken dat klassenvrede en 'sociaal partnerschap' beter zijn dan klassenstrijd? Wanneer wordt duidelijk dat de meerderheid van de bevolking bestolen wordt door een kleine rijke elite? Wanneer wordt duidelijk dat de werknemers niet met hun pet in de hand ja moeten knikken tegen alle ondernemersgrillen? Hoelang blijft het fabeltje bestaan dat het normaal zou zijn voor een bijstandsuitkering dwangarbeid te moeten verrichten? Wanneer wordt duidelijk dat niet de ondernemers aan de basis staan van voorspoed en productie maar de miljoenen werkenden? Wanneer zal duidelijk worden dat alleen strijd in buurten en bedrijven een uitweg biedt, en dat het huidige parlementarisme van de SP - hoe goed ook bedoeld - uiteindelijk een doodlopende weg is? Wanneer zal duidelijk worden dat alleen consequente strijd loont, dat alleen die weg tot succes kan leiden?

De heersende klasse tracht op alle mogelijke manieren de bevolking in het gelid te houden. Zij beschikt daartoe over invloedrijke instituties, waarvan radio, tv, pers en onderwijs de belangrijkste zijn. Maar sprookjes, verdraaiingen en illusies worden altijd uiteindelijk ingehaald door de feiten. Van de ambtenaren behouden alleen de repressie-organen defensie, politie, rechterlijke macht het ambtenarenstatuut. De repressie-organen moeten inzetbaar blijven.

Fidel Castro ontving wereldleiders tijdens CELAC-top

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto had een ontmoeting met de 87-jarige Fidel Castro in Havana. De voormalige leider van Cuba ontving deze week een reeks van politieke leiders in het kader van een Zuid-Amerikaanse topbijeenkomst (CELAC). Eerder deze week zei de president van Brazilië, Dilma Rousseff, na een ontmoeting, dat Castro een goed geheugen had en veel sprak. (Bron: FD, 31-1-2013)

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest.

We plaatsen deze keer weer enige artikelen alleen op de website. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website.(zie www.ncpn.nl). Op de website staat sinds kort een rubriek 'marxistische analyses'.

Deze keer op de website:

  1. NCPN-fractie Friese Meren, geldproblemen door Belastingen oplossen;
  2. Vijf jaar Obama. Een terugblik door Zoltan Zigedy, vert. Frans Willems;
  3. Verklaring betrokken CP's over Eerste Wereld Oorlog;
  4. Oproep demo in Aken op 15 februari (12 uur CS) en pamflet 4-partijen;
  5. Thatcher terug van weggeweest in Engeland, Ron Verhoef.

Manifest nummer 03/2014 verschijnt op donderdag 13 maart 2014.