Chemiebedrijf DU Pont schrapt de komende drie jaar rond de 100 banen bij zijn productiefaciliteit in Dordrecht. Daarbij sluit het Amerikaanse chemie- en agrarisch concern gedwongen ontslagen niet uit. DuPont verwacht 18 miljoen euro te besparen met het opheffen van de arbeidsplaatsen. DuPont maakte vrijdag bekend dat de nettowinst in de eerste drie maanden 1,44 miljard dollar was. Tevens wil het bedrijf de productieprocessen stroomlijnen en kostenefficiƫnter maken. De kostenreductie moet leiden tot een betere concurrentiekracht. Bij het Dordtse complex werken nu zo'n 850 mensen, die werken aan de productie van kunststoffen. (Bron: FD, 17-05-2014)
Werknemers van Lidl doen vaak zwaarder werk dan zij fysiek aankunnen. Dat blijkt uit onderzoek dat FNV Handel heeft uitgevoerd. Het onderzoek werd maandag overhandigd aan de financieel directeur van Lidl Nederland, Erwin Bziuk. Vakblad Distrifood tekende uit diens mond op dat de 35 actievoerders die voor de overhandiging naar het hoofdkantoor in Huizen waren afgereisd, niet bang hoeven te zijn voor represailles. De vakbond liet gedurende acht weken bij zeven filialen bijhouden hoe zwaar het werk voor de werknemers was. In totaal bleken ruim 1200 pallets te hoog te zijn en ruim 600 te zwaar beladen. Als gevolg van het slepen met zware pallets en het tillen van zware dozen kregen sommige werknemers fysieke klachten. In het rapport van FNV staat dat gemiddeld 16 procent van al het ondervraagde personeel last had van rug-, pols-, schouder-, gewrichts -, of hoofdpijnklachten. In sommige filialen liep dat op tot 50 procent. Bziuk heeft laten weten dat het bedrijf de bevindingen van de vakbond gaat bestuderen en 'constructief overleg' wil voeren met de werknemers en de vakbond. (Bron: FD, 20-05-2014)
De vakbond FNV Havens verzet zich tegen het Sectorplan Mainport Rotterdam waaraan het ministerie van Sociale Zaken meer dan 6 miljoen euro moet meebetalen om de werkgelegenheid te stimuleren in de Rotterdamse haven. Volgens FNV Havens worden de belangen van logistieke havenarbeiders in het sectorplan verwaarloosd. Daarmee doelt de bond vooral op dreigend banenverlies bij containerterminals zodra twee nieuwe overslagterminals op de Tweede Maasvlakte operationeel worden, eind dit jaar. "Het plan bevat geen enkele maatregel om de werknemers van de overslagbedrijven te helpen", aldus Niek Stam van FNV Havens. "Werkgevers in de overslagsector zijn elke vorm van sectoraal overleg over het vergroten van werkzekerheid uit de weg gegaan. Daardoor ontbreekt nu een cruciaal hoofdstuk." (Bron: FD, 28-05-2014)
Het overleg over een sociaal plan voor de 1230 medewerkers die worden ontslagen bij Philip Morris verloopt stroef. De bonden zeggen dat een hogere ontslagvergoeding op haar plaats is vanwege onder meer pensioenschade. Voor Philip Morris leidt het wegvallen van de pensioenlasten tot 'een enorme kostenbesparing', aldus de vakbonden. Maar zij spreken ook van 'een enorme pensioenschade voor de werknemers'. In nieuwe berekeningen hebben de bonden rekening gehouden met de kansen op ander werk en hun verdere pensioenopbouw. Die zullen veel slechter uitvallen dan wanneer de werknemers nog bij Philip Morris aan de slag zouden blijven. De kansen op werk zijn gering, zeker nu ook de fabriek van Tetra Pak in Moerdijk sluit, menen de bonden. Mensen die wel een baan vinden, moeten dikwijls genoegen nemen met een lager loon. (Bron: FD, 16-05-2014)
De staking bij de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom zou verdergaan als de vakbonden voor afgelopen zondagavond geen signalen hebben ontvangen dat er ruimte is voor een beter sociaal plan. Dat stelt FNV Bondgenoten. Op woensdagmorgen 28 mei jl. begon om 6 uur een staking die tot 23.30 uur duurde. In het hemelvaartweekeinde is de fabriek toch al gesloten. De fabriek gaat uiterlijk 1 oktober dicht. Daardoor raken 1230 werknemers hun baan kwijt. (Bron: AD, 28-05-2014)
FNV Bondgenoten wil komende dagen verrassingsstakingen organiseren bij grote bedrijven in de vleeswarenindustrie, zoals Stegeman en Zwanenberg. Gisteren verliep een ultimatum van de vakbond, Waarin de werkgevers werden opgeroepen terug te komen op hun eindbod voor een nieuwe cao. Het werk in de sector is heel zwaar, stelt de bond. (Bron: AD, 20-05-2014)
Enkele honderden medewerkers van de gemeente Amsterdam legden maandag rond het middaguur het werk neer om actie te voeren bij het stadhuis. Voor de gemeentemedewerkers en ambtenaren is de maat vol. Na een jaar lang cao-onderhandelingen is de Vereniging Nederlandse Gemeenten nog steeds niet bereid goede cao-afspraken te maken. (Bron: FD, 20-05-2014)