'Geen vrede met de EU!'

Redactie buitenland

De 'Berliner Anstoss', krant van de DKP Berlijn, maakte een interview met Paul Rodermund naar aanleiding van zijn plaats op de lijst van de DKP voor de EU-verkiezingen. Inmiddels vonden deze verkiezingen plaats. De DKP kreeg in Duitsland 25.204 stemmen (0,1%), waarmee de actuele zwakte - ook in Duitsland - van de communistische partijen werd onderstreept. Dat neemt geenszins de noodzaak van het bestaan en optreden van communistische partijen weg, integendeel. Juist omdat de uitkomst van de recente verkiezingen het kapitalistische systeem legitimeerde is het van belang te weten hoe communistische partijen trachten een bijdrage te leveren aan de strijd voor het socialisme.

Op 25 mei vonden de 'Europese verkiezingen' plaats. Op de lijst van de DKP stond ook Paul Rodermund, voorzitter van de Socialistische Duitse Arbeidersjeugd (SDAJ). De Berliner Anstoss sprak vooraf met hem over zijn kandidatuur en de rol van jongeren in de EU.

Waarom sta jij op de lijst van de DKP voor de EU-verkiezing?
Paul
Ik denk dat het feit dat de DKP zelfstandig deelneemt een belangrijke stap is voor de versterking van de partij. Daarbij moet je er realistisch gezien niet van uitgaan dat we in dat parlement gaan komen. Wij gebruiken die verkiezingen o.a voor de verspreiding van onze opvattingen en de ontmaskering van de binnen het kapitalistische stelsel optredende partijen. Een duidelijk oppositioneel standpunt over de EU neemt in Duitsland alleen de DKP in.

'Die Linke' is in meerderheid van mening dat de EU hervormbaar zou zijn, een 'democratisch begin' zou hebben gekend, vanuit haar basisbeginselen voor meer vrede in Europa en daarbuiten zou hebben gezorgd. Wij zeggen: geen vrede door de EU.

Persoonlijk is voor mij belangrijk met mijn deelname in te gaan tegen de onder jongeren verbreide berusting. Jongeren in Europa zien zichzelf vooral onmachtig tegenover de EU en haar organen. Ik wil in deze campagne duidelijk maken dat onze problemen niet zijn op te lossen door een versterking van de EU of de Duitse rol daarin, maar dat we zelf voor onze eigen belangen actief moeten optreden.

Wat voor perspectief hebben jongeren in de EU en in Duitsland?
Paul
Alleen al in 2013 heeft de EU vijf conferenties belegd over de werkloosheid in Europa. De uitkomst: sinds 2008 is het aantal werklozen met meer dan tien miljoen gegroeid. In Europa groeit een generatie op die zich realiseert dat ze de levensstandaard van haar ouders niet zal bereiken. Terwijl in steeds meer Europese regio's meer dan de helft van de jongeren zonder baan zit, zou in Duitsland officieel 'slechts' 7,5 procent onder de 25-jarigen werkloos zijn.

Daarbij hebben ook in Duitsland alleen al vorig jaar meer dan 300.000 jongeren geen opleidingsplaats gevonden. De desondanks relatief lagere jeugdwerkloosheid zit hem vooral in de enorm uitgebreide armoede en groei van flexibele baantjes. Zo'n veertig procent van de werknemers onder de 30 jaar met een voltijdbaan doet uitzendwerk, vijftig procent van de groep tussen 15 en 25 jaar werkt in de lagelonensector. Van de jongeren in opleiding of met een stageplaats heeft 49 procent absoluut geen geld of zelfs schulden.

Daarmee zit Duitsland op de eerste plaats: in geen enkel ander land van de eurozone is de verdeling van rijkdom zo ongelijk als hier. Jong en werkloos zijn betekent in Duitsland vooral, dankzij de 'Agenda 2010', geen enkel perspectief, geen enkele hoop op een veilige toekomst hebben.

Waar ligt voor jou de focus op 'meer EU'?
Paul
De sociale afbraak door de diverse Duitse kabinetten is voor andere EU-landen een voorbeeld. Duitsland staat vooraan met de lage lonen in verhouding tot de productiviteit. Daardoor lukt het de BRD om andere mededingers op de Europese markten uit te schakelen. De exportwals van de bondsregering heeft ertoe geleid dat Duitsland de strijd om de beste positie in de EU in principe heeft gewonnen. Als Duitse politici van alle partijen dus 'meer EU' eisen betekent dat o.a. meer sociale en democratische afbraak volgens Duits model.

In het verleden betekende dat bijvoorbeeld al het spannen van vangnetten voor de banken en grote ondernemingen en tegelijkertijd het installeren van een 'deskundigen-kabinet' dat enorme bezuinigingsmaatregelen in het kader van het fiscale pact moest doorvoeren.

Ook van de volgende plannen wordt geen geheim gemaakt. In ondernemerskringen maakt men reclame voor een agenda 2020, in het coalitieverdrag van het kabinet Merkel/Gabriel wordt duidelijk gesproken over de opbouw van een EU-leger onder Duitse leiding.

Wat doen jullie tegen de aanvallen van bovenaf?
Paul
Als SDAJ maken we duidelijk dat de roep voor 'meer EU' een roep is voor verscherpte uitbuiting. Het defensief van de arbeidersklasse is het beslissende concurrentievoordeel van het Duitse kapitaal. Onze actuele campagne 'Unsere Zukunft statt eure Profite - Ausbeuter outen, Ausbildung erkämpfen' ('Onze toekomst in plaats van jullie winsten - uitbuiters eruit, voor opleiding strijden') wil juist in deze situatie actief en offensief bestrijden.

Ons doel is tot strijdacties in de bedrijven te komen voor een opleidingswet, waarin centrale rechten van de jongeren zijn vastgelegd. De eigen activiteit van de arbeidersjeugd in Duitsland aan te wakkeren is onze beslissende bijdrage voor de verzwakking van het Duitse imperialisme en daarmee ook van de EU.

News.dkp.de van 27 maart 2914 / Vertaald door Marcel de Jong.