De lonen in Duitsland moeten stijgen. Europees commissaris Laszlo Andor meent dat dit 'onvermijdelijk' is, om de eurozone uit de crisis te halen. "Het is zeer belangrijk dat Duitsland zijn publieke investeringen verhoogt, de vraag aanwakkert en zijn handelsoverschotten afbouwt. Met die doelstelling is een gewijzigd loonbeleid onvermijdelijk vanuit het standpunt van de Europese Commissie", aldus de Hongaar. Hij wijst erop dat de Duitse loonontwikkeling al zeker tien jaar achterblijft bij die van de productiviteit. "Het is wenselijk dat de lonen zich gelijk ontwikkelen met de productiviteit." Ook de voorzitter van de Bundesbank, Jens Weidmann, pleitte onlangs voor een stijging. Hij zei dat 3 procent extra alleszins redelijk is. Duitsland heeft in het vorige decennium onder kanselier Gerhard Schröder zwaar ingegrepen in het loonbeleid. De Duitse ondernemers voeren er wel bij. Ze werden competitiever, maar critici spraken van sociale dumping. Ze menen dat dit ten koste ging van de rest van de eurozone. Mochten de Duitse lonen stijgen, dan zouden de Duitsers mogelijk meer gaan consumeren, wat voor de rest van Europa een grote afzetmarkt creëert. Hogere lonen zouden mogelijk ook de inflatie aanwakkeren, momenteel hét zorgenkind van de ECB. (Bron: FD, 18-8-2014)
De Europese Centrale Bank (ECB) steunt het pleidooi dat de Bundesbank vorige week hield voor het toelaten van hogere loonstijgingen in Duitsland. In landen als Duitsland waar de 'inflatie laag is en de arbeidsmarkt in goede toestand', zijn in de ogen van de ECB-bestuurder Praet hogere loonstijgingen op hun plaats. De Bundesbank is historisch gezien een sterke voorstander van een gematigde loonontwikkeling. Vanwege de lage inflatie in de eurozone - minder dan 1 procent - en de stijging van de consumentenprijzen in Duitsland van maar 1 procent in juni, heeft de Bundesbank de koers verlegd. (Bron: FD, 28-8-2014)
De lage rente op staatsleningen scheelt Duitsland vele tientallen miljarden aan rentelasten. De Duitse overheid heeft sinds 2007, toen de rente fors begon te dalen, naar schatting 120 miljard euro bespaard op rentekosten voor staatsleningen. De Duitse overheid betaalde in 2007 nog 4,3 procent rente op de staatsschuld. Zes jaar later is dat niveau gedaald naar circa 2,6 procent. Onlangs werd zelfs een laagterecord bereikt. In 2012 en 2013 bespaarde Berlijn zo respectievelijk 28 miljard euro en 37 miljard euro aan rente op de staatsschuld. (Bron: FD, 11-8-2014)
De Duitse centrale bank vreest dat de geopolitieke spanningen het herstel van de Duitse economie kunnen dwarsbomen, na een neergang van de grootste economie van Europa in het tweede kwartaal. De vooruitzichten voor de Duitse economie zijn vertroebeld door spanningen rond Oekraïne. Het sombere rapport volgt op een teleurstellend groeicijfer in het tweede kwartaal. De Duitse economie kromp met 0,2 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide die nog met O,7 procent. (Bron: FD, 19-8-2014)
De sancties die Rusland heeft ingesteld tegen agrarische producten uit de EU, bezorgen de Europese economie op jaarbasis een schade die oploopt tot 6,7 miljard euro. Daarmee zijn 130.000 banen gemoeid, zo stellen deskundigen van ING. Ook de gevolgen voor de prijzen, de tussenhandel en de transportsector zijn meegenomen. ING houdt er rekening mee dat de schade nog veel groter uitvalt als ook wordt gekeken naar de gevolgen voor de export naar Oekraïne. ING meldde eerder dat 10.000 banen in Nederland op de tocht staan door de escalatie van de sancties, die door de EU werd ingezet na het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. (Bron: FD/UlkoJonker, 19-8-2014)
Rusland legt, volgens de Russische krant Vedomosti, mogelijk de import van auto's uit westerse landen aan banden, als de VS en de EU besluiten de sancties tegen Moskou uit te breiden. Of een importverbod alleen personenauto's zou betreffen of ook bussen en vrachtwagens werd niet vermeld. Over het eerste halfjaar van 2014 werd 27 procent van de in Rusland verkochte auto's geïmporteerd, 46 procent van de vrachtwagens en 13 procent van de bussen. Een importstop zou niet gelden voor autofabrikanten die lokaal in Rusland produceren. (Bron: FD, 19-8-2-14)
Volgens Chinese staatsmedia zijn gisteravond acht Russische transporthelikopters geland in Noord-China, voor gezamenlijke militaire oefeningen waaraan ook Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan deelnemen. De exercitie tegen terrorisme wordt georganiseerd door de Shanghai SamenwerkingsOrganisatie (SCO), waarvan ook Oezbekistan lid is. Rusland en China willen via de SCO een blok vormen tegen de Amerikaanse invloed in Azië. Aan de oefeningen, genaamd 'Vredesmissie 2014', zullen meer dan 7.000 militairen deelnemen, waaronder 900 Russen. Uitvalsbasis is het modernste militaire trainingskamp dat China tot zijn beschikking heeft. De basis is gelegen in Binnen-Mongolië. (Bron: NRC, 18-8-2014)
De Chinese president Xi Jinping heeft een aantal handelsovereenkomsten met Venezuela getekend, waaronder een kredietlijn van 4 mrd dollar in ruil voor ruwe Venezolaanse olie en andere producten. Xi Jinping bracht ook een bezoek aan Argentinië, Brazilië en Cuba. In Argentinië werd een overeenkomst getekend voor een 'currency swap' ter waarde van 11 mrd dollar. Hierdoor krijgt de regering van president Kirchner beschikking over internationale valuta. Het land heeft sinds de valutacrisis in 2001 geen toegang meer tot de internationale geldmarkt. Xi Jinping heeft steun geboden bij het opzetten van een ontwikkelingsbank. Die moet een alternatief bieden voor de door het Westen gedomineerde Wereldbank. (Bron: FD, 23-7-2014)
Morgan Stanley verwacht dat banken uit de eurolanden dit jaar in totaal voor 250 miljard euro aan goedkope kredieten zullen aanvragen. ECB-president Mario Draghi liet de afgelopen maanden al weten dat in totaal 400 miljard euro beschikbaar komt, verdeeld over twee rondes in september en december. De totale omvang van het programma kan vervolgens via nieuwe rondes in 2015 en 2016 oplopen tot circa 1000 miljard euro. (Bron: FD, 18-8-2014)
De staatsschulden van de achttien landen die samen de eurozone vormen, zijn in het eerste kwartaal van 2014 gestegen. In absolute getallen gaat het om een schuld van 9055 mrd euro in het eerste kwartaal, terwijl die eind 2013 8905 mrd euro bedroeg. In het laatste kwartaal bedroeg de Nederlandse staatsschuld in absolute cijfers 439 mrd euro. (Bron: FD, 23-7-2014)