Rainer Rupp
Obama is de vierde president van de VS die Irak bombardeert. Hiervoor bestaat ook in Duitsland (en elders in de westerse wereld, nvdr) brede steun. In het Koerdische Noord-Irak gaat het er zogenaamd om vrede te brengen met betere wapens gericht tegen de wrede ISIS. Kan Duitsland zich hiervan afzijdig houden, nu zelfs Gregor Gysi [vooraanstaand lid van Die Linke] niet absoluut tegen is?
Volgens Washington, onze politici en onze media gaat het erom, etnische en religieuze minderheden, met name christenen en Yezidis te redden.
Echter ook het bombarderen van Joegoslavië en Libië werd gerechtvaardigd met een aantoonbaar vervalste humanitaire noodsituatie. En waarom zou men nu dezelfde natie vertrouwen die aantoonbaar vervalste aanvallen met chemische wapens wilde gebruiken als excuus om Syrië te bombarderen? En als het gaat om het redden van minderheden en het tegengaan van genocide, waarom leveren de VS dan nog steeds wapens aan Israël, Egypte en Bahrein?
In een afgelopen vrijdag [15 augustus, KdB] in de New York Times gepubliceerd interview zegt president Obama: "De Koerdische regio functioneert zoals wij dat graag zien. Zij is tolerant tegenover andere sektes en religies. Daarom is het van belang om deze regio te beschermen." Met deze huichelarij overtreft Obama zelfs zijn voorganger Bush. In het hele Midden-Oosten was en is er geen land dat toleranter was tegenover andere sektes, religies en zelfs ongelovigen dan het Syrië onder leiding van president Baschar al-Assad.
En juist dit land werd op bevel van Obama militair ondermijnd en in chaos gestort. Speciale Amerikaanse eenheden hebben nog tot voor kort in Jordanië ISIS-strijders in het gebruik van moderne wapens opgeleid voor de strijd in Syrië. Deze strijders hebben in de veroverde Syrische gebieden systematisch christenen vermoord die niet op tijd konden vluchten. Waar bleven de protesten?
Washington heeft nog nooit een oorlog gevoerd ter bescherming van de mensenrechten, die overal door Amerikaanse legerlaarzen vertrapt worden, echter wel om zijn energiebelangen te verdedigen. Het Iraakse Koerdistan staat ondertussen op de negende plaats van de wereldwijd belangrijkste aardoliewingebieden en heeft veruit het grootste deel van de gasopslagplaatsen in Irak.
Wanneer Washington nu zijn interventie ook rechtvaardigt met het feit, dat het duizenden Amerikaanse burgers in het Noorden van Irak moet beschermen, dan zijn deze mensen daar niet vanwege de gezonde Koerdische berglucht, maar omdat alle grote Amerikaanse energieconcerns daar grote winsten maken. Om deze nu te beschermen wil zelfs Gysi nu naar de wapens grijpen.
Sgb, 14-08-2014, vert. K. de Bruijn.