Kort vakbondsnieuws

i-003-003.jpg
De werknemers van GE Energy Europe in Rheden voerden actie op 25 juli jl. omdat GE hun werk naar Italië wil verplaatsen. (Foto: FNV Bondgenoten/Flickr/cc/by)

FNV: Referendum over de zorg

Meer dan 25.000 mensen in de zorgsector hebben hun ontslag gekregen, sinds het in april vorig jaar gesloten zorgakkoord. Van tienduizenden werknemers is het contract niet verlengd.

Dat maakte vakbond FNV bekend aan de hand van de ontslagcijfers in de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de huishoudelijke zorg. "Het einde is nog lang niet in zicht", waarschuwde FNV-voorzitter Ton Heerts. "Iedere week komen er meer alarmerende berichten bij. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze oneindige golf van ontslagen."

Heerts wil dat het kabinet snel ingrijpt, anders belooft de FNV voorman een referendum in het leven te roepen. "De zorg gaat iedereen aan. Een referendum over zo'n belangrijk onderwerp waarin zoveel misgaat, is niet meer dan logisch". Door de bezuinigingen die het kabinet doorvoert, moeten steeds meer verzorgingshuizen de deuren sluiten en dreigen grote delen van de thuiszorg te worden wegbezuinigd, zo stelt Heerts. "Kijk alleen al naar het oosten van ons land. Steenwijk, Urk, Deventer, Zwolle: 1500 mensen die hun werk kwijtraken. En het worden er nog veel meer, want de gemeenten hebben al laten weten dat ze meer geld uit de zorg willen weghalen." FNV-leden hebben actiecomités opgericht om in hun regio handtekeningen op te halen, om in te spreken bij gemeenteraadsvergaderingen en om op de publieke tribune te gaan zitten waar gesproken wordt over aanbestedingen van zorg. Ruim 1500 mensen bezochten de afgelopen 2 weken 'Red de Zorg'-bijeenkomsten door heel het land. Heerts: "Er moesten stoelen bij. De problemen in de zorg leven." (Bron: AD, 09-09-2014)

Advies Hof gunstig voor zzp'ers

FNV Bouw is blij met een advies van de advocaat-generaal aan het Europees Hof van Justitie. In dat advies staat dat vakbonden in de cao afspraken moeten kunnen maken over minimumtarieven voor kleine zelfstandigen.

Daarmee kan een einde worden gemaakt aan sociale dumping en oneigenlijke concurrentie tussen werknemers en zzp'ers.

Als dit advies wordt overgenomen - meestal is zo'n advies een goede indicatie van de uitspraak van het hof - kan dat wel eens heel goed nieuws betekenen voor de vele tienduizenden slechtbetaalde zzp'ers in onder andere de thuiszorg, bouw-, en transportsector. In die sectoren zijn de afgelopen jaren mensen massaal ontslagen, om vervolgens weer als zzp'er ingehuurd te worden om tegen lagere tarieven hetzelfde werk te doen. "De soms extreem lage tarieven en het ontbreken van voorzieningen voor zelfstandigen zijn schadelijk voor werknemers en zzp'ers. Ook zzp'ers hebben baat bij een gelijk speelveld, zodat ze een fatsoenlijk inkomen krijgen én verzekerd kunnen zijn. Veel zzp'ers worden uitgekleed door inleners", reageert Katja Ünlütürk, bestuurder bij FNV Bouw. Een cao met bepalingen voor zzp'ers is een goed instrument om een gelijk speelveld te krijgen, vindt zij. FNV Kiem, vakbond voor werkenden in de kunst, entertainment en media, kaartte de zaak enige tijd geleden aan bij het Europees Hof van Justitie. De vakbond wilde minimumtarieven afspreken voor zelfstandigen in die sector, maar daar stak de toenmalige kartelwaakhond NMA een stokje voor. De toezichthouder verbood het om prijsafspraken te maken. (Bron: AD, 17-09-2014)

Cao-eisen in centen; 900 euro bruto erbij

De FNV Vakcentrale stapt af van de looneis in procenten, en eist in 2015 een extraatje van 900 euro voor alle werkenden. Dat is besloten binnen het FNV-ledenparlement, dat maandagmiddag in Bunnik bijeenkwam. De eis is bedoeld om de koopkracht voor lagere en middeninkomens op te krikken. 'We zien de verschillen ook in Nederland steeds meer toenemen', zegt cao-cordinator Mariëtte Patijn in een toelichting. De eis van een loonsverhoging in euro's in plaats van een procentuele stijging werkt nivellerend in de zin dat de laagste inkomens meer profiteren. De centrale looneis van 3 procent die FNV voor 2014 op tafel legde, zorgde voor veel frictie aan de onderhandelingstafels, vooral bij werkgevers. Bij een inkomen van 30.000 euro komt de 900 euro nog steeds neer op 3 procent, maar voor hogere inkomens zal de eis veel minder zwaar wegen en dus minder druk op de onderhandelingen leggen. Na het besluit van het ledenparlement van de FNV gaan de leden uit verschillende sectoren nog in discussie. Daarna wordt de agenda voor 2015 definitief vastgesteld. (Bron: FD, 16-09-2014)