Bij de fusie van UPC en Ziggo verdwijnt bijna een vijfde van het personeel. Als kabelmaatschappijen Ziggo en UPC Nederland in november fuseren, worden er zo'n 900 functies geschrapt - bijna 20 procent van het totale aantal werknemers. Dat is beduidend meer dan de 500 tot 600 banen waarmee de vakbonden aanvankelijk rekening hielden. Bij Ziggo en UPC werken samen zo'n 4.500 mensen, goed voor 5.200 fte's. (Bron: NRC/M. Hijink, 16-10-2014)
Bij bedrijven die internationaal actief zijn, gaan in crisistijd ruim de helft minder banen verloren dan bij bedrijven die alleen op het eigen land gericht zijn. Sinds de crisis gingen er in Nederland 250.000 banen verloren, de ergste krimp in 45 jaar. Tussen 2008 en 2009 was de krimp in het aantal banen bij beide type bedrijven nog gelijk. In 2011 en 2012 was er bij bedrijven zonder buitenlandse handel of investeringen een veel snellere afname waar te nemen. (Bron: NRC, 17-10-2014)
De megabezuiniging in de zorg kost 30.000 mensen hun baan. De hardste klappen vallen, na de overheveling van zorgtaken van het rijk naar gemeenten op 1 januari 2015, in de thuiszorg en in de ouderenzorg. Het banenverlies is wel minder erg dan de voorspellingen van 1 jaar geleden. De vakbonden zijn nog niet overtuigd van de 'meevallende' cijfers. Sterker nog: zij denken dat het werkelijke aantal ontslagen veel hoger zal liggen." Het kabinet voorziet dat er banen voor 30.000 mensen verloren gaan door de hervorming van de langdurige zorg. "Maar het wordt véél erger," denkt bestuurder Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV. "Zo telt het kabinet niet-verlengde tijdelijke contracten al niet mee," zegt de vakbondsvrouw. "Maar die dienstverbanden worden gewoon beëindigd. Die komen niet in de statistieken terug. Ook roept staatssecretaris Van Rijn dat het werk zich zal verplaatsen van de instellingen naar de wijken. Dat zien wij niet. Tehuizen gaan dicht, maar tegelijk wordt er door de gemeenten gesnoeid." (Bron: AD/E VD AA, 14-10-2014)
De Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM schrapt de komende drie jaar tweehonderd banen. Gedwongen ontslagen worden daarbij niet uitgesloten. De reorganisatie moet de pensioenuitvoerder vanaf 2017 jaarlijks 50 miljoen euro aan kostenbesparing opleveren. Alle afdelingen worden geraakt. De pensioenuitvoerder bespreekt de gevolgen van de plannen aan het eind van deze maand met de vakbonden. Bij PGGM, dat circa 178 miljard euro vermogen beheert voor diverse pensioenfondsen, werken 1.300 mensen. (Bron: NRC, 11-10-2014)
Voor de helft tot misschien wel driekwart van de hbo-studenten zijn de vooruitzichten op een baan slecht. De perspectieven zijn de afgelopen jaren verslechterd. Toeristische, commerciële en communicatiestudies boden al weinig kansen en daar komen nu opleidingen als fysiotherapie, sociaal werk en bedrijfskunde bij. Het beeld is somberder voor met name IT-opleidingen, bouwkunde en accountancy. Er zijn wel goede kansen voor bijvoorbeeld medisch laborant, scheikundige, wiskundige en werktuigbouwkundige. (Bron: FD, 08-10-2014)
De enige onafhankelijke staalproducent van Nederland, Nedstaal in Alblasserdam, is failliet verklaard. Voor alle 280 werknemers zal ontslag worden aangevraagd. Nedstaal kampt al sinds het begin van de crisis in 2009 met verliezen. De vraag naar staal in Europa is zwak. (Bron: FD, 18-10-2014)
Vakbond Abvakabo FNV vindt het 'onverantwoord' dat de RET, de Rotterdamse tram- en metrovervoerder, 70 metrobeheerders gaat ontslaan, 'in tijden van terreurdreiging'. De vakbond wijst erop dat de metrobeheerders het eerste aanspreekpunt voor reizigers zijn. 'Je moet er toch niet aan denken dat bij een ernstige calamiteit de passagier geen aanspreekpunt heeft op een metrostation en verwacht wordt dat hij zelfredzaam is. Juist nu is die behoefte aan sociale veiligheid van groot belang', zegt Eric Vermeulen, bestuurder van Abvakabo FNV. De RET en de stadsregio Rotterdam hebben afgesproken om 27 mln euro te bezuinigen op het openbaar vervoer, waarvan 4 mln euro op de afdeling. (Bron: FD, 01-10-2014)
Duitse treinmachinisten hebben vrijdag een tweede periode van staking binnen één week ingelast. Spoorwegbeheerder Deutsche Bahn heeft dit weekend geen beschikking over twee derde van zijn treinritten. Landelijk liggen veel trajecten plat, in Berlijn zullen zo goed als geen treinen rijden. De Duitse vakbond van treinmachinisten GDL wil een 5 procent loonsverhoging voor zijn 20.000 leden. Ook moeten de werktijden omlaag, van 39 uur naar 37 uur per week. Daarnaast wil de vakbond een loonsverhoging bedingen voor de treinconducteurs. [Met recht een activistische bond, nvdr] (Bron: FD, 18-10-2014)
Vakcentrale FNV vindt het belangrijk dat zelfstandigen beter voor hun pensioen gaan sparen. De vakbond gaat daarom kijken of er een basis pensioenregeling voor alle werknemers boven op de AOW kan komen, vergelijkbaar met het basispakket in de zorgverzekering. Dat blijkt uit de toekomstvisie voor het pensioenstelsel die de vakbond vrijdag heeft gepresenteerd. Volgens FNV-bestuurder Gijs van Dijk gaat het niet om een harde verplichting voor zzp'ers. 'Zelfstandigen die zelf al een goed pensioen hebben geregeld, kunnen uitgezonderd worden', aldus Van Dijk. De regeling is bedoeld voor de groep zelfstandigen die nu te weinig spaart en voor werknemers van wie de werkgever geen pensioenregeling aanbiedt. (Bron: FD, 18-10-2014)