Er vond een grote betoging in het centrum van Brussel plaats tegen de hervormingsplannen van de onlangs aangetreden Belgische regering van premier Charles Michel. Betogers slaagden erin om door te dringen in het hoofdkantoor van het Verbond van Belgische Ondernemingen, de Belgische werkgeversorganisatie. De politie schatte het totaal aantal betogers op 100.000, waarmee het doel dat vakbonden vooraf in hun hoofd hadden, is gehaald. "Met die hoge opkomst hebben de vakbondsleiders van ACV, ABVV en ACLVB alvast de eerste ronde gewonnen in hun strijd tegen de regering-Michel", concludeert de Standaard, een van de grotere Vlaamse dagbladen. "Zij wilden aantonen dat er bij de bevolking breed verzet leeft tegen maatregelen als de indexsprong en de verhoging van de pensioenleeftijd. Met minder dan 50.000 betogers was dat moeilijk geweest." De 'nationale betoging' waartoe de drie bonden hadden opgeroepen, moet de eerste zijn van een reeks landelijke acties tegen de kabinetsplannen. (Bron: FD, 07-11-2014)
In Rome zijn op 25 oktober jl. tienduizenden vakbondsleden de straat op gegaan, om te demonstreren tegen de versoepeling van het ontslagrecht. Italiaanse media schrijven dat er ongeveer 150.000 demonstranten op de been waren. Volgens de organiserende vakbonden lag dat aantal op een miljoen deelnemers. De versoepeling van het ontslagrecht is een belangrijke maatregel in het beleid van premier Matteo Renzi. Volgens hem zorgen de huidige strakke regels ervoor dat werkgevers geen nieuwe mensen aannemen, wat bijdraagt aan de stagnatie van de Italiaanse economie. De vakbonden vinden dat de plannen de rechten van Italiaanse werknemers ondermijnen. (Bron: FD, 27-10-2014)
De FNV wil het vermogen van rijke Nederlanders veel zwaarder belasten. Met een Dagobert Duck-taks op vermogens boven de 100.000 euro wil de vakcentrale 3 miljard euro ophalen. Dat geld wordt vervolgens via een flinke belastingverlaging op arbeid gegeven aan de lage inkomens, die fors door de crisis zijn geraakt. In het plan dat vandaag officieel naar buiten komt, wordt spaargeld vanaf een ton met 1,8 procent belast, tegen 1,2 procent nu. Vermogens boven de 190.000 euro betalen zelfs 2,4 procent vermogensbelasting. "Rijke Nederlanders zwemmen in het geld en kunnen best wat extra bijdragen" vindt FNV-bestuurder Leo Hartveld. "Als gezinnen meer te besteden krijgen, is dat goed voor de economie." De FNV is niet bang dat rijke Nederlanders naar het buitenland worden gejaagd of vermogen elders stallen. "Rijken die hier niet willen zitten, zijn toch al weg. En er zijn al veel maatregelen tegen fraude en belastingontwijking." (Bron: AD/D.Bremmer, 25-10-2014)
In de wereld van de steigerbouw is van alles en nog wat mis: uitzendkrachten worden fors onderbetaald en er worden allerlei constructies met arbeidsmigranten opgezet om de tarieven zoveel mogelijk te drukken. Dat zijn een paar stevige conclusies die vakcentrale FNV trekt op basis van een groot onderzoek op twee bouwplaatsen bij de Shell-raffinaderij in Pernis en bij de bouw van een gasopslag voor de NAM in Langelo. Het gaat vooral om werk op bouwplaatsen en om onderhoud aan installaties. "Veel van de grote bedrijven claimen dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze zeggen het heel belangrijk te vinden dat hun (onder)aannemers de wet- en regelgeving naleven, maar hun eigen controle daarop schiet ernstig tekort", aldus vakbondsman Dick Koerselman. "We doen een moreel appèl op ze om hun verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat ook externe krachten veilig kunnen werken en normaal worden betaald." Volgens FNV krijgen mensen tussen de 1,31 en 3,20 euro per uur te weinig betaald. "En dat leidt tot verdringing van werk, omdat arbeidsmigranten hierdoor goedkoper zijn dan Nederlandse werknemers." (Bron: AD/NdeGroot, 28-10-2014)
"Ze zitten met zes, zeven man in onooglijke, onhygiënesche kamertjes". De FNV over de bouwvakkers van de voetbalstadions voor het WK in Qatar (2022). (Bron: AD, 08-11-2014)
In Tilburg vond protestmars van FNV-leden plaats tegen werken zonder loon. Werkzoekenden die in de bijstand zijn beland, worden via de gemeente aan het werk gezet en krijgen daar geen loon voor. FNV'ers vinden dat werken zonder loon moet stoppen. Zij willen uitzicht op echte banen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken was in Tilburg voor een overleg met wethouders. (Bron: FD, 08-11-2014)
FNV Bouw voert actie tegen het ontslag van tweehonderd medewerkers van Heijmans bij de bouwplaats van het Timmerhuis en voor het stadhuis in Rotterdam. Volgens de vakbond is het personeelsbeleid van het bouwbedrijf vernederend. Heijmans ontslaat personeel, terwijl het tegelijkertijd veel gebruikmaakt van uitzendkrachten en schijnzelfstandigen. (Bron: FD, 12-11-2014)
Dit jaar zijn meer jongeren lid geworden. Ook het aantal vrouwelijke vakbondsleden neemt, na een klein dipje vorig jaar, weer licht toe. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eind maart 2014 telde de vakbeweging ruim 1,7 miljoen leden, waarvan 630.000 vrouwen. (Bron: AD, 01-11-2014)