Het aantal mensen dat na een WW-uitkering in de bijstand terechtkomt, is in de afgelopen vijf jaar ruim verdubbeld, van bijna 14.000 in 2008 naar bijna 31.000 in 2013. In dezelfde periode is ook het aantal lopende WW-uitkeringen meer dan verdubbeld. UWV constateert dat deze ontwikkeling sterk verband houdt met de economie. Naar verwachting neemt de doorstroom van de WW naar de bijstand dit en volgend jaar nog licht toe. De economische crisis en de nasleep ervan zorgen dat meer mensen na de WW-uitkering in de bijstand terechtkomen. Uit het onderzoek van UWV blijkt dat het beroep op de bijstand hoger dan gemiddeld is bij 55-plussers, laagopgeleiden en werkzoekenden met een slechte arbeidsmarktpositie. Ook alleenstaanden moeten na de WW-uitkering relatief vaak een beroep doen op de bijstand. UWV ziet met name in de Randstad, Groningen, Friesland en Gelderland procentueel meer WW-gerechtigden in de bijstand komen. Na het uiteenspatten van de internetbubbel, begin 2000, verdubbelde de doorstroom ook. Het verschil met toen is dat de huidige crisis veel langer aanhoudt. Voor gemeenten betekent de aanhoudend hoge doorstroom een toename van de werklast en een fors beslag op de budgetten. (Bron: FD, 28-10-2014)
Bij de grootste honderd werkgevers van Nederland gingen in 2013 ruim 20.000 banen verloren. Daarmee slonk de werkgelegenheid bij de top-100 met 2,1 procent, zo meldde de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek. De grootste werkgevers van het land deden het daarmee iets slechter dan het gemiddelde op de arbeidsmarkt (-1,9%). Vooral bij bouwers (BAM en Heijmans) en banken (Rabobank en ING) daalde het aantal banen. Ook KPN (2618 fte's minder), PostNL (2268) en Imtech (ruim 1000) krompen fors in. (Bron: FD, 10-11-2014)
Drie van de vier academici die nu afstuderen, moeten vrezen dat ze geen baan vinden die bij hun opleiding past. Voor 74 procent van de opleidingen geldt dat het beroepsperspectief slecht of matig is. Het perspectief voor studenten rechten, economie en bedrijfskunde is ronduit slecht. Die studies zijn samen goed voor een derde van de instroom aan eerstejaarsstudenten. Somber is ook het perspectief voor academici die afstuderen in de letteren, sociale wetenschappen en bouwkunde. Vooral de lage economische groei is verantwoordelijk voor de afgenomen baankansen, zegt Frank Steenkamp van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (Choi). Veel studenten kiezen voor een vervolgopleiding of tweede studie. In andere gevallen nemen jonge academici genoegen met een baan onder hun niveau. Technische studies bieden wel een goed uitzicht op een baan. (Bron: FD, 28-10-2014)
De Britse bank Lloyds schrapt nog eens 9000 arbeidsplaatsen. Bij de bank werken nu nog 88.000 mensen. Sinds 2008, toen het bedrijf staatssteun nodig had, zijn al 37.000 banen geschrapt. Lloyds is ook in Nederland actief onder de naam Bank of Scotland. Lloyds, de grootste hypotheekbank van het Verenigd Koninkrijk, heeft nu nog 2000 kantoren door het hele land. De bank gaat hiervan zo'n 150 vestigingen sluiten. De bank is voor 25 procent in handen van de overheid. (Bron FD, 23/29-10-2014)
Heijmans schrapt 200 banen [2 miljard euro omzet en 7600 werknemers] bij zijn onderdeel Utiliteitsbouw. De omzet kwam over de eerste 9 maanden van het jaar ruim 20 procent lager uit dan vorig jaar. Heijmans meldde vandaag dat de totale omzet bijna 10 procent lager was dan een jaar eerder. Het bedrijf voelt de druk op het resultaat ook bij de infra-activiteiten, waar sprake is van lage marges en flinke concurrentie. (Bron: AD, 05-11-2014)
Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag verdwijnen zeventig van de circa 550 banen. De reorganisatie is het gevolg van bezuinigingen bij de overheid. De plannen zijn vorige week intern bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van het NFI zullen vooral ondersteunende functies verdwijnen; medewerkers die onder meer DNA-onderzoek doen voor justitie en politie worden gespaard. Volgens de woordvoerder verdwijnen "enkele tientallen" banen via natuurlijk verloop. Gedwongen ontslag is tegelijk niet uitgesloten. Het reorganisatieplan is nog niet definitief. "De minister van Justitie, de vakbonden en de ondernemingsraad moeten er nog een klap op geven." De reorganisatie moet in 2018 afgerond zijn. (Bron: NRC, 06-11-2014)
Bij de Amerikaanse bank JPMorgan Chase verdwijnen 3000 banen meer dan eerder was aangegeven. De extra ontslagen komen boven op de 8000 die begin dit jaar werden aangekondigd. Een van de belangrijkste oorzaken voor de ontslagen is dat in de VS steeds minder huizenbezitters hun hypotheek herfinancieren. Het banenverlies bij de hypotheek-divisie komt bij elkaar neer op 7000. In de particuliere tak van de bank, waaronder de creditcard-divisie, loopt het banenverlies op tot 4000. Eerst was dit 2000 banen. De bank zal na de sanering voor eind dit jaar 146.000 werknemers in dienst hebben. (Bron: FD, 10-11-2014)
De nieuwe topman van de Rabobank houdt rekening met nieuwe ontslagen. Draijer wijst erop dat klanten hun bankzaken steeds meer via internet regelen en nauwelijks nog naar bankkantoren gaan. Daar zet de bank ook op in. "Je kunt geen zekerheden geven dat er niet nog meer ontslagen gaan vallen", aldus Draijer. Bij de bank is een reorganisatie aan de gang waarbij 9.200 van de ruim 60.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. (NRC, 11-10-2014)
ABN Amro schrapt de komende drie jaar nog eens 650 tot 1.000 banen. Volgens de bank is de ontslagronde nodig omdat klanten steeds meer via internet bankieren. De bank, nu in handen van de staat, wil volgend jaar terug naar de beurs, maar moet daarvoor de kosten verlagen. De bank boekte vorig kwartaal 383 miljoen euro winst. Er werken circa 23.000 mensen. [Hoeveel kantoren gaan verdwijnen is nog niet bekend]. (Bron: NRC, 14-11-2014)
De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce schrapt de komende achttien maanden 2600 banen. De banen gaan vooral verloren bij de luchtvaarttak. Volgens topman Riston volgen meer maatregelen. (Bron: NRC, 05-11-2014)
GGD-instelling Riagg Rijnmond heeft het faillissement aangevraagd. Zo'n 200 medewerkers dreigen hun baan te verliezen. Voor de 7000 cliënten van de Riagg-instelling wordt naar vervangende zorg gezocht. Het Riagg geeft in de Rotterdamse regio aan deze groep met psychische problemen ambulante zorg. (Bron: FD, 13-11-2014)
KPN: "De groei van het aantal klanten weegt niet op tegen lagere prijsniveaus op de mobiele markten en aanhoudende krimp van de zakelijke markt." Bij die zakelijke tak verdwijnen 400 tot 500 banen. Op dit moment telt KPN 22.624 medewerkers. Van hen werken er ruim 14.000 in Nederland en zo'n 4.400 bij E-Plus, de Duitse dochter die verkocht is. Zonder E-Plus telt KPN nog 18.000 medewerkers. (Bron: NRC, 28-10-2014)
Familiebedrijf Bakkerij Klootwijk uit Capelle aan den Ijssel ontslaat alle werknemers van de winkels die het bedrijf nog in eigen beheer heeft. Deze vijftien zaken gaan dicht als er niet snel een overnamekandidaat wordt gevonden. De 83 personeelsleden zijn vorige week op de hoogte gesteld van de reorganisatieplannen. De sanering is volgens Klootwijk noodzakelijk om de continuïteit van het familiebedrijf te garanderen. De winkeltak zou al vijf jaar verlieslatend zijn. Klootwijk heeft in totaal 41 winkels waarvan vijftien in eigen beheer. Voor de werknemers is collectief ontslag aangevraagd. FNV Bondgenoten eist inzage in de boeken. Volgens de vakbeweging is het sociaal plan ontoereikend. (Bron: FD,23-10-2014)