Interview met Herwig Lerouge, hoofdredacteur van het theoretische tijdschrift 'Marxistische Studies' en lid van de Nationale Raad van de Belgische Partij van de Arbeid (PVDA/PTB).
Interviewer: Olaf Peters (*)
We moesten onderkennen dat vooral sinds het verdwijnen van de Sovjet-Unie het politieke niveau zeer laag is, we kunnen de mensen niet voor ons winnen met verklaringen. We moeten goed zien waarvoor mensen in deze tijd willen vechten. Vroeger hebben we de eis voor de 32-urige werkweek zeer actief verspreid, maar dat werd zelfs in vakbondskringen als compleet onrealistisch beschouwd. Het probleem waar we in de bedrijven daadwerkelijk voor stonden was de strijd tegen arbeidstijdverlengingen en tegen kortingen op de lonen, daarom hebben we gezegd: laten we die strijd samen voeren. Daardoor hebben we ook onze contacten met de vakbonden verbeterd. We hebben geprobeerd campagnes op poten te zetten die door bredere groepen in de bevolking worden gedragen.
Want natuurlijk bestaat er in Frankrijk en Duitsland een vermogensbelasting, op zichzelf is dat niet revolutionair. Deze eis kan ook door de sociaaldemocraten worden gebruikt, om bezuinigingen te rechtvaardigen. We hebben onze campagne zo gemaakt dat duidelijk werd: er zijn klassen in deze maatschappij, en de heersende klasse dat zijn degenen die de enorme vermogens hebben, de aandeelhouders van de bedrijven. We hebben die mensen zichtbaar en herkenbaar gemaakt. We hebben bijvoorbeeld fietstochten georganiseerd langs de villa's en wijndomeinen van deze rijken. Bij mooi weer kwamen er honderden mensen op af en dan werd er ook gediscussieerd: waar komt het geld van deze rijken vandaan, wat zou men allemaal voor de bevolking kunnen doen met al die miljarden, enzovoort?
We hebben nieuwe leden gekregen die ontevreden waren over de sociaaldemocratische partij en die hopen dat wij de nieuwe sociaaldemocratische partij zijn, zoals die in hun ogen vroeger was, maar die geen heldere voorstelling hebben van wat de PVDA en socialisme is. Voor hen is socialisme wat de sociaaldemocraten vroeger deden: betere ziektekostenverzekeringen enzovoort. En daarover willen wij nu juist discussiëren.
Op ons volgende partijcongres willen we het hebben over onze voorstelling van het socialisme. En dat congres wordt ook een scholingscampagne voor de hele partij. En natuurlijk hebben we het ook over de strijd tegen de aanvallen van de nieuwe rechtse regering.
We willen dat deze beweging slaagt, maar die kan op twee manieren getorpedeerd worden: als wij sektaristen worden, dan zal de partij zich splitsen. Maar als we de strijd aan de sociaaldemocraten overlaten dan wordt onze partij via een weg van parlemetarisme gevoerd, en dat hebben we al heel vaak gezien.
(*) Bron: Unzere Zeit, 10 oktober 2014, vertaling J.Bernaven.